Select Page

ZZPer worden: wat niemand je vertelt

ZZPer worden

Waarom wil je eigenlijk ZZPer worden? Waarschijnlijk is het eerste wat je te binnen schiet; ‘vrijheid!’ Gewoon je eigen ding kunnen bepalen. Niet meer bezig hoeven houden met een baas die van alles van je wil en alle regels waar jij je aan moet houden. Lekker kunnen werken waar en wanneer jij wilt. En bovenal; eindelijk eens een keer dat stemmetje – dat al een poosje in je zit – gehoor geven. Want laten we eerlijk zijn; het is wel eens vaker door je hoofd geschoten om ZZPer te worden. Klopt, of niet?

Maar je hebt altijd nog wat twijfels. Wat vraagtekens. Want wat betekent het allemaal precies? Waar moet je op letten als je die stap wilt nemen om ZZPer te worden? En zijn er ook nadelen aan ZZPer worden?

In dit artikel deel ik wat weinigen je vertellen. Namelijk de grootste voor en nadelen van ZZPer zijn. Ik deel mijn eigen inzichten na 7 jaar ZZPer zijn, maar ik deel ook een paar praktische stappen, zodat je je niet laat weerhouden en een goede afweging leert maken of ZZPer worden iets voor jou is.

Klaar voor? Let’s go!

Belangrijke waarschuwing vooraf

Afgelopen jaar zijn er weer 250.000 nieuwe ondernemingen bij gekomen. Dat is weer een stijging van 7% ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal zijn er nu ruim 2 miljoen ondernemingen in Nederland.  En bijna 1,6 miljoen daarvan zijn ZZPer. Dat is ongeveer 80% van alle ondernemingen! En daar is een reden voor.

Het is gewoon ontzettend leuk om iets voor jezelf te beginnen. Maar het is niet voor iedereen weggelegd (Wist je bijvoorbeeld dat slechts 20% van de coachingspraktijken kan rondkomen van hun inkomen? En dat is niet omdat ze niet goed zijn in hun vak. Ze hebben simpelweg het vak ‘ondernemerschap’ nooit geleerd of hebben er nooit bij stil gestaan wat het precies inhoudt)

Speciaal daarom wil ik in dit artikel een aantal dingen met je doornemen, zodat jij wél goed beslagen ten ijs gaat. Dat áls je start, dat je dat weloverwogen doet. Want er zijn altijd genoeg redenen waarom je nog niet begint. Maar zodra jij inziet wat de voor- en nadelen zijn van ZZPer worden, kun je veel beter inschatten wat je moet doen. Met dit artikel vergroot je de kans dat je straks niet voor verrassingen komt te staan. En dat áls jij ervoor besluit om te gaan, dat jij straks én de vrijheid hebt om te kunnen doen wat jij wilt én je er ook nog heel veel plezier aan hebt.

ZZP er worden: Voor en nadelen

ZZPer worden heeft een aantal mooie voordelen. Maar er zitten simpelweg ook gewoon nadelen aan. Laten we die daarom stap voor stap doorlopen, maar ook bij elk nadeel benoemen wat je kunt doen om dat nadeel om te buigen zodat het vóór je kan werken. Goed plan? Laten we ze één voor één bij langs gaan.

Voordeel #1 ZZPer worden: Vrijheid

Dit is waar het veel mensen om gaat :). Lekker kunnen werken waar en wanneer je wilt. Heb je zin om thuis te werken? Prima. Wil je liever later beginnen? Ook helemaal prima. Je bepaalt het allemaal zelf. Ultieme vrijheid. Dat is misschien wel het mooiste aan ZZPer worden. Maar met al die vrijheid moet je ook mee om kunnen gaan. Want het betekent niet dat je alleen maar kunt lanterfanten. Dus er zit ook een nadeel aan…

Nadeel #1 ZZPer worden: Discipline

Het is niet zo dat je minder hoeft te werken als ZZPer. Met name aan het begin zul je juist misschien wel extra hard moeten werken om aan je eerste opdracht(en) te komen. Waar er vroeger misschien een baas was die vertelde wat je moest doen, ben jij nu degene die jezelf aan het werk zet. Ondanks dat je het helemaal zelf mag inrichten, helpt het dus wel om een bepaalde routine in te bouwen, en dat je tijd besteed aan taken die nodig zijn om jouw business ook echt van de grond te krijgen (oftewel; taken die voor inkomen zorgen. Anders blijft het een hobby).

Ps; Moeite om jezelf te motiveren? Bekijk dan onderstaande video.

Jezelf motiveren als je ZZP wordt is key

Voordeel #2 ZZPer worden: Afwisseling

Dit is het 2e voordeel aan ZZPer worden; afwisseling! Waar je als werknemer redelijk vaak beperkt werd door je functieprofiel of de taken van de afdeling, wordt je als ZZPer verwacht om allerlei verschillende klussen te doen. Elke klant zal weer net even wat anders van je vragen. En als het hier niet om is, dan is het wel omdat je het zelf leuk gaat vinden om continu te kijken hoe je jouw klanten nóg beter kan helpen. En zo krijg je continue afwisseling in je werk. Heerlijk als je niet van repeterend werk houdt. Maar er is ook een nadeel…

Nadeel #2 ZZPer worden: Verantwoordelijkheid

Als je bij een bedrijf werkt zijn er allerlei verschillende afdelingen die hun taken doen. Als ZZPer ben jij het hele bedrijf in één. Dat betekent dat jij de marketing afdeling bent, de sales afdeling, de productieafdeling, de customer service afdeling, de financiële afdeling en de planafdeling in één! Het is misschien wat overweldigend aan het begin, maar zodra je daar een structuur in vindt, wordt het juist leuk! Je gaat zoveel leren en het maakt dat er een mooie variëteit in je werkzaamheden zit (en daarnaast; je hoeft niet altijd perse alles zelf te doen.

Voordeel #3 ZZP er worden: Samenwerkingen

Niet alleen heb je als voordeel dat je als ZZPer met meerdere opdrachtgevers en klanten kunt werken (het is zelfs verplicht om met minimaal 3 verschillende opdrachtgevers per jaar te werken, zodat het niet lijkt alsof je in verkapt loondienst bent), je kunt ook nog eens allerlei verschillende samenwerkingen aangaan. Het grote verschil dat ikzelf merkte toen ik van werknemer naar ondernemer ging, was hoe open en samenwerkingsgericht ondernemers zijn! Ze zien overal mogelijkheden en denken in overvloed (in tegenstelling tot veel werknemers), en vinden het heerlijk als ze elkaar kunnen helpen. Dus als je ZZPer wilt worden, weet; het is echt niet zo dat je het alleen hoeft te doen.

“Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen”

Nadeel #3 ZZP er worden: Geen collega’s

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe je het in steekt, maar in principe heb je aan het begin geen personeel (Het heet niet voor niets ZZP; Zelfstandige Zonder Personeel). Je hebt dus geen collega’s. Zoals ik hierboven al aangaf kun je wel met verschillende mensen samenwerken, en kun je dingen uitbesteden aan Virtual Assistants, maar het is dus niet meer zo dat je elke dag naar kantoor gaat en daar met je collega’s bij het koffieautomaat staat. Dus daar zul je misschien even aan moeten wennen. Mijn tip als je graag mensen om je heen hebt; schrijf je in bij een coworking space om alsnog dat gevoel van ‘naar kantoor gaan en anderen mensen zien’ te hebben. Het creëert vaak ook nog eens leuke samenwerkingen en nog meer het gevoel dat er ‘like-minded’ mensen zijn.

Voordeel #4 ZZP er worden: Zelf bepalen

Heerlijk! Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Eindelijk mag je het helemaal zelf inrichten. Alle besluiten kun je zelf nemen. Nooit meer wachten op iets of iemand. Geweldig! En hier zit ook gelijk de vaardigheid die je als je ZZPer wilt worden goed onder de knie moet krijgen; besluiten nemen. Want je zult er nog wel wat moeten gaan nemen 🙂 Nogmaals; er is niemand anders die het voor je doet. En nu komt het leuke; waar je als werknemer nog wel eens op je kop kreeg als je een foute beslissing had genomen, kun je als ZZPer eigenlijk geen fout besluit nemen. Want welk besluit je ook neemt; het is jouw besluit. En hoe het ook uitpakt, jij zal er van leren. En dat is waar het bij ondernemerschap om draait. Leren. En elke dag weer een beetje beter worden dan gister. 

Nadeel #4 ZZP er worden: Administratie

Tja, bij het stukje verantwoordelijkheid hoort ook dit deel. Administratie. Het is misschien niet het leukste werk. En dit is waar de meeste mensen tegenop zien. Maar wil je ZZPer worden, dan zul je eraan moeten geloven. De meeste mensen maken echter het veeel te groot. Het is absoluut geen rocket science. En als je dit structureel goed aanpakt, is het echt een appeltje eitje. Je moet alleen weten wat je moet doen. In een volgend artikel zal ik daar meer op in gaan. Maar het belangrijkste wat je moet weten om je administratie overzichtelijk te houden, zijn deze drie dingen:

1. Mapjes

Zorg ervoor dat je je eigen digitale mapjes overzichtelijk houdt, zodat je makkelijk alles kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan het mapje ‘Contracten’, het mapje ‘Materiaal Producten’, het mapje ‘Marketing Materiaal’, het mapje ‘Boekhouding’, enz (deze mapjes zijn lang niet uitputtend; maak een structuur van mapjes die jij fijn vindt)

2. Boekhouding

In het mapje ‘Boekhouding’ zorg je ervoor dat er daarin twee submapjes komen. Eén submap met ‘uitgaven’ en één submap met ‘inkomsten’. In het submapje ‘uitgaven’ komen al je bonnetjes en facturen van alle betalingen die je doet voor je bedrijf. In het submapje ‘inkomsten’ zet je, vanzelfsprekend’ alle facturen die je uitstuurt naar je klanten.

3. Belasting

Van alles wat binnenkomt hou je zo’n 18-21% apart voor je BTW aangifte. En je houdt zo’n 20% apart voor je jaarlijkse inkomstenbelasting. Eén keer per kwartaal doe je je BTW-aangifte, en 1x per jaar doe je je inkomstenbelastingaangifte. Voor beiden raad ik aan om dit niet zelf te doen (tenzij je het echt leuk vindt). Hier zijn boekhouders gewoon veel beter in en met de tijd die jij hieraan overhoudt, kun jij je lekker bezig houden met jouw eigen business en jouw klanten.

That’s it. Dit is echt het belangrijkste dat jij moet weten. Nogmaals; maak het niet te moeilijk. Zolang jij voor jezelf overzicht houdt, is er niks aan de hand.

Laten we doorgaan met voor- en nadeel nummer 5.

Voordeel #5 ZZP er worden: Extra inkomen

Hoe lekker is dat? De meeste ZZPers kunnen simpelweg meer vragen voor hun diensten. Dat kunnen ze doen omdat ze flexibeler zijn en/of omdat ze gewoon betere kwaliteit leveren (omdat ze vaak één specifieke dienst of product aanbieden en daardoor dus al snel een expert worden op dat vlak). Dus bedenk maar welk bedrag jij nu (of in je vorige baan) verdiend. Als je hetzelfde werk met dezelfde hoeveelheid als ZZPer zou doen, zou je er makkelijk 2 of 3 keer meer mee kunnen verdienen. Klinkt aantrekkelijk toch? Maar ook dit voordeel heeft een andere kant..

Nadeel #5 ZZP er worden: Financiële vangnet

Waar als werknemer een bedrijf alles voor je regelt, zul je het nu zelf moeten doen. Dat betekent; je eigen pensioen regelen, je verzekeringen, je buffer voor als er iets mis gaat. En natuurlijk de belasting. Veel starters gaan hiermee de fout in. Omdat ze denken dat wat er binnenkomt, ook gelijk hun netto inkomen is. Dat is het natuurlijk niet. Dus nu jij dit artikel leest, zal jij die fout niet meer maken.

Ps: In mijn volgende artikel zal ik uitgebreid ingaan hoe je dit voor jezelf het beste kan inrichten. Wil je als eerste dat artikel lezen? Volg me dan hier op LinkedIn. Ik publiceer daar binnenkort het artikel.

Verder is het goed om je te beseffen dat als je net voor jezelf begint, de kans niet heel groot is dat je gelijk je gewenste inkomen verdient (tenzij je echt al toezeggingen hebt van mensen waar jij voor kunt gaan werken). Het merendeel zal eerst tijd moeten investeren in het opbouwen van relaties. Hou daar dus rekening mee (trek er makkelijk een jaar voor uit).

Daarom geef ik altijd de volgende tip…

ZZP er worden naast je vaste baan

Mijn tip is bijna altijd om náást je huidige baan iets voor jezelf te beginnen. Zodat je die transitie langzaam kunt maken en je niet gestrest allerlei acties moet gaan uitvoeren. Zoals gezegd moet je rekening houden met minimaal een jaar voordat het een beetje begint te lopen. Het is dus niet onverstandig om voor 3-4 dagen een betaald inkomen te hebben, en dan die andere 1-2 dagen tijd te besteden om ZZPer te worden naast je vaste baan.

Trouwens, het moment waarop je helemaal over kunt naar helemaal 100% ZZPer worden, voel je vanzelf wel. Bij mij was dat bijvoorbeeld na 1,5 jaar.

Het grote voordeel van deze strategie is dat je stressvrij iets kunt opbouwen, de tijd kunt gebruiken om aan je vaardigheden als ondernemer te werken, en goed kunt checken of het ook daadwerkelijk iets voor jou is. Plus, als je minder dan 1223 uur per jaar voor jezelf werkt, betaal je ook minder belasting 🙂

Bonustip; Als je een uitkering hebt via het UWV kun je kiezen voor de ‘startersregeling’. Hierdoor krijg je 70% van je uitkering, hoef je niet meer te solliciteren, en kun je 6 maanden lang aan je eigen business werken. Voor meer informatie kun je hier bij het UWV terecht.

Conclusie en vervolgstap

Goed. Als je ZZP er wilt worden, heb je hier de belangrijkste voor en nadelen gelezen. Ik hoop dat het je heeft geholpen om alles in perspectief te zien. Er zitten dus wel degelijk nadelen aan een eenmanszaak. Maar net zoveel voordelen. Het is net wat voor jou belangrijk is. Je zult dus ook zelf een afweging moeten maken.

Mocht je het pad van voor jezelf beginnen nou verder willen doortrekken, dan is het goed om ook te weten HOE je je eigen business opzet (nogmaals; het merendeel van de starters kan na een jaar weer stoppen omdat ze de juiste stappen nooit leren). Als je die fout niet wilt maken; ik geef 1x per maand een speciale masterclass ‘van werknemer naar ondernemer’. Hierin doorloop ik elke stap in HOE je je eigen business moet opstarten.

Wil je daar (gratis) bij zijn? Klik dan hier.

Heeft dit artikel je geholpen? Laat een like of een reactie achter. Heb je nog vragen? Zet het hieronder in de comments en ik antwoord zo snel mogelijk.

Over de schrijver

Frank begeleidt al jaren mensen naar hun ideale leven. Hij heeft een unieke methode ontworpen waardoor het zo simpel wordt, dat iedereen het kan. Zijn missie is om mensen te laten inzien wat er ècht toe doet, zodat iedereen zijn unieke waarde kan brengen. Want zodra jij begint met dat te geven, hoef je nooit meer iets te halen.

Al meer dan duizend mensen hebben zich niet alleen laten inspireren en enorme inzichten gekregen tijdens zijn shows en trainingen, ze zijn ook overgegaan tot actie. En precies dát, tot actie overgaan, maakt al het verschil in een tijdperk waarin de kans op de loer ligt om toeschouwer te worden van je eigen leven.

Laat je inspireren tijdens zijn trainingen, presentaties en podcasts. Maar veel belangrijker zijn de principes. Als je die je eigen maakt, heb je er de rest van je leven voordeel van.

“Alles wat je nodig hebt is er al. Je moet het alleen leren zien”

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest