Select Page

Hoe ik omging met het stemmetje ‘Wie ben ik nou?’

“Wie ben jij nou om anderen iets te leren?!”

 

Ik weet nog goed dat dit stemmetje regelmatig in mijn leven opkwam.

Laat ik je meenemen terug naar een moment in 2013.

Ik was inmiddels 2 jaar aan het werk om lean te implementeren in het bedrijf waar ik werkte (voor diegene die niet weten wat lean is; lean is een methodiek om ervoor te zorgen dat de klantwaarde in een bedrijf wordt gemaximaliseerd en verspillingen worden geminimaliseerd)

Het ging lekker. Ik mocht veel teams begeleiden op verschillende plekken in binnen- en buitenland. Om de 3 maanden weer een nieuw team.

En elke keer was het weer hetzelfde. Aan het begin waren de mensen sceptisch.

‘Wat komt deze jongen ons nu weer brengen??’

Leuk was anders. Maar ik probeerde altijd zo snel mogelijk mijn toegevoegde waarde te laten zien. Dat was in mijn optiek altijd de beste strategie.

Toen ik wegging, was het merendeel altijd om.

Mede omdat ik ervoor had gezorgd dat hun werk dáádwerkelijk makkelijker, leuker of beter was geworden. Door waarde te leveren. En door ze zelf het verschil te laten ervaren.

En het belangrijkste? Ik had er ontzettend veel plezier in! Want ik deed iets waar anderen eigenlijk heel erg behoefte aan hadden.

Ik leerde steeds meer en kon steeds meer mensen adviseren met mijn kennis. Het niveau waarop ik dat deed, werd ook steeds hoger.

Waar ik eerst met teamleiders sprak, werd dat later senior management. En toen ik met senior management sprak, werd dan nog later zelfs het adviseren van Raad van Bestuursleden (!).

Dat was simpelweg bijzonder. Zat ik daar met m’n 32 jaar tegenover iemand van 50+, die meer dan duizend mensen aanstuurde en tonnen verdiende.

Ik weet nog goed de eerste keer dat ik gekoppeld werd aan een senior manager. Hij was 62 jaar. Had behoorlijk wat ervaring als leidinggevende.

Mijn eerste afspraak met hem was in Rotterdam. Ik weet het nog goed.

Ik ging met de lift omhoog. Ik voelde de spanning in m’n lichaam. En ik hoorde dat verrekte interne stemmetje; ‘wie ben ik nou om hem iets te kunnen gaan leren?’)

De lift ging open. Twee stappen naar links en daar was zijn kantoor.

Klop klop.

‘Binnen!’

Ik stapte in zijn kantoor. We gingen zitten.

‘Zo. Vertel. Wat kom jij me als 32 jarige vertellen over bedrijfsvoering?’

Bam. Die kwam binnen.

Ik voelde me gelijk op m’n plek gezet en ik hoorde gelijk weer dat stemmetje door me heen gaan (‘Zie je nou wel! Wie ben jij eigenlijk om hem hier iets te gaan vertellen?!…)

Het liefst wou ik weglopen. Het liefst wou ik terug gaan naar huis. Naar m’n comfort zone.

Ik deed dat niet. Want ik wist dat ik hem iets kon brengen met mijn kennis.

En dus besloot ik vanuit gelijkwaardigheid het gesprek te voeren.

‘Ik ga je niet vertellen hoe je jouw teams moet leiden. Daar weet jij meer van dan ik.

Wat ik wél kan, is je laten zien en met name laten ervaren hoe we met de kennis die ik heb over lean, jouw teams nóg effectiever kunnen laten werken’.

Ik wist diep van binnen dat ik dingen had geleerd, dingen had gezien, dingen had meegemaakt op lean gebied, waar hij wat aan kon hebben. Ik voelde dat ik enorme waarde kon toevoegen.

Het enige dat ik nodig had, was mezelf toestaan in mijn kracht te blijven staan. In mezelf te blijven geloven. En oprecht te geloven dat ik iemand kon helpen.

Ik besloot om hem on the spot dingen te laten ervaren waar hij wat aan kon hebben. Binnen no-time was hij om.

Ik voelde me niet alleen krachtig. Ik voelde me ook enorm betekenisvol. Ik kon van waarde zijn puur door mijn ervaring en kennis op een specifiek gebied in te brengen.

En dat voelde heerlijk.

En wat doe je met de dingen die heerlijk voelen omdat je er goed in bent én leuk vind?

Juist, daar ga je meer van doen. Dus leerde nóg meer en ging nóg meer mensen helpen.

Mocht op een gegeven moment zelfs meewerken aan een film die naar alle medewerkers ging.

(hieronder een screenshot van de film waar ik toen een onderdeel van was. Strak in pak he?! :p)

Niet veel later kwam er iemand van de organisatie naar me toe:

‘Frank, zou je niet anderen mensen kunnen leren wat jij weet? We willen graag nieuwe experts opleiden en we zouden jou daar graag voor willen vragen”

Wauw. Ik??!

Ik voelde me vereerd. Maar ook wel spannend. Want daar kwamen de stemmetjes weer…

Kon ik dat wel? Wie was ik om dat te gaan doen? Wat zouden ze van mij kunnen leren?

(Geloof me; die stemmetjes gaan nooit over…)

Maar wederom voelde ik ergens ook wel dat ik mijn kennis weer naar een volgend niveau kon brengen. Want hoe mooi zou het eigenlijk zijn als ik anderen weer kon inspireren zodat zij anderen kunnen inspireren?

Ik besloot JA te zetten en een paar thema’s uit te kiezen waar ik een training over zou kunnen geven.

Maar als ik een training geef, geef ik niet zomaar een training. Dan moet het één van de beste trainingen zijn die de deelnemers OOIT hebben ervaren.

En dus werkte ik mijn training tot in de puntjes uit en verzon ik allerlei werkvormen waardoor de deelnemers op het puntje van hun stoel zaten en een maximale leerervaring konden krijgen.

Ook gooide ik – anders dan alle andere trainers – de powerpoint slides eruit. Ik deed alles met flipover. Een gouden greep. Zo werden de trainingen super interactief, uitdagend en leerzaam.

Het werd een gigantisch succes.

De trainingen werden structureel beoordeeld met een 9+. Ik voelde dat me hier iets te doen stond.

Andere mensen verder helpen met mijn kennis en ervaring door ijzersterke trainingen te geven.

Want dat gevoel dat je hebt als je mensen ziet groeien omdat jij ze met jouw kennis en ervaring iets hebt geleerd hoe ze hun werk en hun leven een stuk leuker kunnen maken; dat gevoel is priceless.

Je herkent dat gevoel vast ook wel.

Dat je een keer iemand anders hebt geholpen. En dat ze je enorm dankbaar waren. En het enige wat jij deed was jouw ervaring of jouw gedachtes delen.

Hoe lekker was dat?!

Misschien hoor jij ook wel bij de groep die het heerlijk vind om anderen te helpen.

Dus hoe fijn zou het zijn als je dat nog veel vaker kunt doen?? Hoe mooi zou het zijn als je anderen kan helpen met jouw ervaring of kennis? Dat je met datgene wat jij nu weet, het leven van anderen beter, leuker, simpeler, of mooier kunt maken?

Als dat bij jou resoneert, is dit voor jou.

Hoe je het ook went of keert, de realiteit is dat óók jij iets hebt waar anderen profijt van kunnen hebben. Iets wat jij anderen kunt leren.

Sterker nog; er zijn waarschijnlijk een heleboel mensen die zitten te wachten op jouw kennis. Jouw ervaringen. Jouw wijsheden.

Jij hebt ook een ‘gift’. Iets waarmee je anderen kunt helpen. En hoe mooi zou het zijn als dat zou kunnen overbrengen?

Als je dat tof lijkt, dan ben jij misschien wel diegene die ik zoek.

Ik start namelijk binnenkort weer met een selectief groepje deelnemers die ik ga leren hoe ze hun kennis en ervaring om kunnen zetten naar een impactvolle training zodat ze daar niet alleen het leven van anderen leuker, mooier of beter mee kunnen maken, maar daar ook nog een leuk extraatje mee kunnen verdienen náást hun huidige werk.

Het programma heet ‘Geef jouw wijsheid vleugels’ en ik ben sinds deze week begonnen met de selectie van enthousiaste deelnemers.

Simpelweg is het doel van dit programma om de wijsheid die in jou zit, naar buiten te brengen zodat je onderdeel wordt van een ‘ripple-effect’.

Een beweging van mensen die allemaal op de meest effectieve manier hun kennis delen en daarmee samen het leven van anderen verrijken.

Dus lijkt je dit gaaf?

Zet dan ‘yes!’ in de comments en dan nodig ik je uit voor een gesprek waarin we samen haarscherp krijgen wat jouw onderwerp kan zijn en voor welke doelgroep jij een enorm verschil kunt maken.

Ben jij er klaar voor om jouw kennis voor een hoger doel te gebruiken en mensen te inspireren met wat jij weet of hebt ervaren?

Zet ‘yes’ in de comments en dan spreken we elkaar hopelijk snel.

Frank

 

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest