De 4 grootste obstakels waarom je geen geld verdient met wat je leuk vindt

“Do what you love and love what you do”

Een kreet die je best vaak voorbij ziet komen. Maar kan dat wel echt?

Je hoort zo vaak dat mensen vleugels krijgen als ze doen wat ze écht leuk vinden. En als je doet wat je leuk vindt, ben je niet meer te stoppen. Dan gaat alles ‘vanzelf’. Dan heb je een missie. Een doel. En daar ben je niet vanaf te brengen. Ook niet als het een dag tegenzit.

Dat klinkt allemaal geweldig, maar waarom lukt mij dat dan nog niet?!

Dat is heel simpel. Er zijn genoeg dingen die ons ervan weerhouden om te gaan doen wat we het allerliefste doen. Ik heb de 4 grootste obstakels eens voor je op een rijtje gezet. Dus kijk eens welke je herkent. En natuurlijk geef ik per obstakel wat handvatten hoe je je denkwijze op zo’n manier kunt ombuigen dat je constructief met je passie aan de slag kunt.

1. “Wat zullen anderen er wel niet van denken?!”

Wat als mensen je af zouden kunnen kraken om wat je doet? En wat nu als je succesvol zou worden? Dan zou je nog meer met m’n kop over het maaiveld uitstijgen en gaan nóg meer mensen wat van je vinden…. Dat is misschien nog wel veel enger!

Maar wees gerust. Deze gedachten zijn heel normaal. Het is echter wel goed om te weten waar deze angst eigenlijk vandaan komt. Deze angst voor afwijzing komt namelijk uit onze oertijd. Als we toen werden afgewezen, werd je uit de groep of de stam geplaatst. En dan overleefde je het niet. Heel simpel. Dus vroeger was het ontzettend belangrijk om in de groep te blijven horen.

Maar tegenwoordig is dat niet meer. Het is niet meer zo dat als we door een paar mensen worden afgewezen, dat we dan niet meer kunnen overleven. Het is goed om dat te beseffen. Want als je ziet dat deze angst eigenlijk niet meer klopt, kun je er iets aan doen.

Bedenk daarom dat het jouw keuze is om iets te gaan doen. Wat een ander ervan vindt, is niet belangrijk. Iedereen vindt er wel iets van, of je nu succesvol wordt (“ik wist het wel!”) of nog niet meteen (“zei ik toch!”). Het is jóuw leven, dus doe vooral wat jóu gelukkig maakt in de tijd die je hebt.

Maak maar eens een lijstje van de voordelen van je succes, maar ook van de nadelen. Waar ben je écht bang voor? Wat gebeurt er als het niet lukt? En bedenk dan ook de oplossing voor de negatieve kanten die je bedenkt. Dat maakt het gemakkelijker om over je angst heen te stappen.

“Het zou je weinig kunnen schelen hoe andere mensen over je denken, als je wist hoe weinig ze dat eigenlijk doen”

2. “Ik heb geen tijd om aan mijn passie te besteden”

Ja, sommige dingen gaan makkelijker omdat je in flow bent en in je element bent. En ja, het kost minder inspanning. Maar het is zeker niet zo dat het allemaal van een leien dakje gaat en dat het helemaal geen hard werken meer is. Het heeft tijd, aandacht en energie nodig om het te laten slagen.

Maar de opmerking ‘Ik heb geen tijd’. Klopt dat wel? Denk je dat echt? Ik geloof er niet in. Ik geloof niet dat het een kwestie is van tijd. Ik geloof dat het een kwestie is van prioriteit.

Dus bedenk voor jezelf maar eens; hoe belangrijk is het voor me? En als het belangrijk voor je is, durf het dan bovenaan je agenda te zetten. No excuses.

En misschien helpt dit: Je hoeft niet direct je hele baan op te zeggen om tijd te gaan besteden aan je passie. Wees creatief. Je kunt ook eerst naast je huidige baan aan de slag gaan en bijvoorbeeld een dag minder gaan werken. Als je een of twee dagen per week aan je passie besteedt, is dat in ieder geval meer dan nu het geval is. Desnoods een paar uurtjes per week. En dan kom je er vanzelf achter wanneer je klaar bent voor een grotere stap. Begin klein. Juist als je in kleine stapjes denkt, worden grote obstakels makkelijker te hanteren…

“There’s always something you can do today to get you closer to your dreams tomorrow” (Scott Dinsmore)

3. “Met mijn passie is geen geld te verdienen”

Deze overtuiging zorgt er vaak voor dat we niet datgene gaan doen wat we eigenlijk graag zouden willen doen. En dat is ook heel begrijpelijk, want een gezonde financiële status geeft een zekere stabiliteit en daarmee kun je een zekere levensstijl vasthouden. Die wil je niet zomaar verliezen.

En als je altijd in loondienst hebt gewerkt, heb je misschien geen idee hoe je geld moet verdienen met je passie. Op school werd dit je ook niet geleerd. Ondernemen is echt een vak apart. Maar ook ondernemen kun je leren.

Er zijn natuurlijk opleidingen, boeken en (online) artikelen voor, maar ook in gesprekken met andere mensen kun je veel leren over hoe je je eerste stappen als ondernemer zet. Dus praat erover met anderen. Leg uit waar je passie ligt en vraag of mensen ideeën hebben. Soms hebben zij creatieve ingevingen waar je zelf nog niet aan had gedacht! Of ga eens praten met een ondernemer die jou inspireert en vraag om tips.

En google eens op jouw passie: wie weet kom je op ideeën die je nog niet eerder hebt bedacht. Of stuur mij een mailtje. Maar dat is wellicht een te grote open deur 😉

“There’s always a way – if you’re committed” (Tony Robbins)

4. “Dat hele mezelf verkopen is niks voor mij”
Verkopen is iets waar velen tegenop zien. Begrijpelijk ook wel. Want als je voor jezelf begint, hangt er veel vanaf. Je inkomen bijvoorbeeld. Je eigenwaarde. Je ambities.

Maar echt, als jij in jezelf gelooft en in wat je aanbiedt, dan komt het goed. Als je vertelt vanuit je enthousiasme en passie. Als je luistert naar wat jouw doelgroep nodig heeft en meedenkt. Dan ben je al een heel eind.

Blijf jezelf en blijf eerlijk en vertel wat jij voor je doelgroep kunt betekenen. Hoe je andere mensen kunt helpen. Als jij gelooft in wat je doet, dan straal je dat uit. Ga dus staan voor wie je bent en wat je doet. Dat is ook al een beetje verkopen… 🙂

En zie je er écht heel erg tegenop? Ga er dan een training voor volgen. In ons 6 maanden programma besteden we hier bijvoorbeeld veel aandacht aan omdat ik weet hoe belangrijk dit onderdeel is.

“If people like you, they’ll listen to you. If they trust you, they will do business with you” (Zig Ziglar)

Ik hoop dat je door dit artikel je inspireert en dat je door deze 4 obstakels ook eens gaat bekijken waar jouw aarzelingen en twijfels liggen. En vooral dat je ermee aan de slag gaat om die laatste drempels te overwinnen.

En mocht je hulp nodig hebben… je weet me te vinden.

Shares

Wil je weten of je momenteel op de juiste plek zit?

Doe de test en kom er in slechts 5 minuten achter of je wel of niet het juiste werk doet en waar dat precies aan ligt.

Pin It on Pinterest