Select Page

5 redenen waarom je voor jezelf beginnen continu uitstelt (en wat je eraan kunt doen)

Je wilt iets voor jezelf beginnen, maar…. We kennen het allemaal. Redenen waarom je het nog niet doet. En elke keer komen ze terug. Totdat er een moment komt dat je denkt ‘had ik maar’. Maar dan is het te laat. In dit artikel deel ik daarom de 5 meest gehoorde redenen (excuses) om maar niet voor jezelf te beginnen, waarom je jezelf hiermee weghoudt van hetgeen je eigenlijk het liefste wilt, en wat je kunt doen om jezelf niet meer te saboteren…

Excuus #1: “Het is nu niet het moment om voor jezelf te beginnen”

Misschien wel één van de meest gehoorde.

Je hebt een drukke baan. Je hebt net twee kinderen. Je sport veel. Sociaal leven. En je wilt ook nog tijd vrijhouden voor je partner. Je wilt wel voor jezelf beginnen, maar dat er ook nog naast doen? Nee, daar heb je écht geen tijd voor.

Kijk, we hebben allemaal dezelfde hoeveelheid tijd in de week. En de één doet net wat meer met z’n tijd dan de ander. De één bereikt ook net wat meer dan de ander. En dat ligt niet aan de hoeveelheid tijd. Dat ligt aan welke keuzes je maakt ín die tijd.

Want laten we het eens plat slaan; hoeveel tijd heb je nodig om voor jezelf te beginnen?

Stel dat je €2000 extra wilt verdienen en je verkoopt trajecten van €500 per klant. En daarvoor coach je ze 2x per maand. Dan heb je dus 8 uur nodig om deze klanten te helpen.

8 uur per week. Weet je zeker dat je niet elke dag zo’n 1,5 uur kunt vrijmaken?

Het draait allemaal om keuzes. Misschien kun je niet 3x sporten, maar 2x sporten in de week. Misschien hoef je die Netflix serie de komende dagen eens niet te kijken. En elke dag op nu.nl of social media scrollen, levert dat écht wat voor je op?

Het draait allemaal om keuzes maken.

Ja, je zult alleen een aantal keuzes moeten maken. Maar jij bepaalt hoe jij je tijd insteekt.

En nu komt het mooie; hoe minder tijd je hebt, hoe effectiever je wordt!

Ik ken mensen die zeeën van tijd hebben en nog steeds geen klanten hebben. Waarom? Omdat ze alleen maar bezig zijn met het mooi maken van hun profiel of visitekaartjes. Ze hebben zoveel tijd, dat ze zich niet focussen op wat er werkelijk toe doet; klanten krijgen.

Oftewel; heb je niet zoveel tijd? Top! Hoe minder tijd, hoe beter.

​​Als je minder tijd hebt, maak je namelijk betere keuzes over wat je in die tijd moet doen. En doordat jouw tijd zo schaars is, is het nóg belangrijker om hulp in te schakelen. Je leert dan namelijk exact welke stappen nodig zijn in de beperkte tijd die je hebt.

En misschien denk je nu; “Ja, maar als ik iets doe, wil ik er voor de volle 100% voor gaan en daar heb ik nu de tijd niet voor…”

Grappig, want het omgekeerde is ook waar. Als je er voor de volle 100% voor zou gaan, zal de tijd er ook voor zijn. Die maak je dan namelijk gewoon.

Je moet je alleen afvragen; hoe graag wil je het?

Als je er geen tijd voor wilt maken, moet je je 2 dingen realiseren:

1. Je wilt het niet graag genoeg.

2. Je moet andere keuzes maken.

Het is mij om het even. Maar wees duidelijk naar jezelf.

Excuus #2: “Je weet nog niet WAT je voor jezelf wilt beginnen”

Ik begrijp je. Natuurlijk wil je starten met een leuk business idee. Je hebt misschien meerdere ideeën. Je vindt meerdere dingen leuk. Dus hoe weet je nu welke je moet kiezen?

Luister, het antwoord op de ‘wat’ is binnen een uur opgelost. Je kunt altijd eens met me in gesprek (en dan kom ik er inderdaad binnen een uur achter), maar het antwoord op de ‘wat’ ligt altijd in de combinatie van 3 dingen:

  1. Welke doelgroep zou jij willen helpen? (en waar krijg jij energie van?)
  2. Met welk probleem zou jij ze kunnen helpen? (en waar ben jij bevlogen over?)
  3. Waarom zou jij hier een interessant persoon voor zijn? (waar heb jij ervaring of expertise over?)

Ga die drie vragen voor jezelf na, kom tot een top 3 van mogelijkheden, en maak een keuze op basis waarvan je én de meeste impact zou kunnen maken én de meeste kans hebt om daar ook je geld mee te verdienen (enne; ik ken iemand die zelfs zijn geld verdiend met stoepkrijten, dus kom niet aan met dat jij er toch geen geld mee zou kunnen verdienen ;))

p.s. Hulp nodig? Download hier het (gratis) stappenplan ‘van werknemer naar ondernemer’

Maar laten we eerlijk zijn; het is ook wel makkelijk om nog even niet te kiezen. Want zolang je nog niet hebt gekozen, hoef je er ook niet voor te gaan. Kun je het nog lekker voor je uitschuiven. Onder het mom van ‘ik weet nog niet goed wat ik wil…”

Dus check bij jezelf;

  1. Weet je het écht nog niet? Zorg dan dat je er zo snel mogelijk achter komt
  2. Of gebruik je het als reden om nog maar niet te hoeven kiezen en er vol voor te gaan?

Nogmaals, mij om het even. Maar hou jezelf niet voor de gek.

Excuus #3: “Je weet nog niet HOE je voor jezelf moet beginnen”

Tja, hoe start je nou iets voor jezelf? Deze vraag is helemaal niet zo gek. Ondernemen is namelijk iets wat we nooit op school hebben geleerd. En de skills die van je gevraagd worden als ondernemer zijn significant anders dan de skills die van je gevraagd worden als werknemer.

Het is dus niet zo gek dat je deze vraag aan jezelf stelt.

Maar wist je dat je op internet bijna ALLES kunt vinden over hoe je iets voor jezelf begint? Zelfs allemaal gratis!

En toch heb je er nog geen onderzoek naar gedaan. Is dat niet gek?

Als je heel graag kinderen wilt, maar het lukt niet op de natuurlijke manier, had je dan al lang niet geïnformeerd over wat er allemaal nog meer mogelijk was? Had je dan op z’n minst niet een aantal boeken gelezen? Of advies ingewonnen en hulp gezocht?

Hoogstwaarschijnlijk wel.

Dus waarom niet hierop?

Als je graag iets voor jezelf wilt beginnen, maar je weet niet hoe (en die vraag komt telkens weer naar boven als je denkt aan iets voor jezelf beginnen), wanneer ga je dan op ‘hoe-dan’ les?

Gebruik het dus niet als excuus dat je nog niet begint omdat je nog niet weet hoe, maar zet het om in een vraag; bij WIE kan ik leren hoe je iets voor jezelf opzet?

En als je wilt weten met welke stappen je nu al wél kunt beginnen (zonder uitgaves aan website, logo’s, advertenties etc) download dat dit stappenplan ‘van werknemer naar ondernemer’

Excuus #4: “Je wilt wel, maar je hebt nog geen plan”

Plannen maken. We zijn er maar druk mee. Zo druk, dat we vergeten wat het allerbelangrijkste is…

Juist ja. Uitvoeren.

Ik hoor het zo vaak… ‘Ja maar ik heb nog geen plan’, “Ja maar ik moet eerst een business plan schrijven voordat ik voor mezelf kan beginnen’

We hangen zo veel waarde aan het hebben van een plan! Alsof we zonder plan niet kunnen beginnen. Maar vergis je niet. Je kunt nóg zo’n goed plan hebben. Binnen een week kan die weer van tafel als blijkt dat het in de praktijk toch anders was dan je had bedacht (wat in 90% van de gevallen gebeurt).

Elke minuut dat je bezig bent met een plan schrijven, ontneem je jezelf van datgene waar het écht om gaat. In actie komen en beweging creëren.

Antwoorden komen altijd in beweging.

Het gevaar van zo zwaar tillen aan het hebben van een plan, is dat je urenlang, wat, dagenlang(!) vast kunt blijven zitten in je hoofd.

Maar daar gebeurt het niet.

Een onderneming zet je niet op op papier. Een onderneming zet je op door er mee bezig te zijn.

Het enige dat je nodig hebt is weten waarom je iets voor jezelf wilt beginnen (en dat weet je best) en een vaag beeld over wat je ermee wilt bereiken (ook dat weet je best). Hoe je daar komt, mag je vervolgens even loslaten.

Want die weg ontstaat door dingen te proberen. Vallen. Opstaan. Aanpassen. En weer doorgaan.

Dus welk plan heb je nodig? Een plan over wat je eerste stap is die je nu gaat nemen.

Check wederom bij jezelf: Blijf je ook teveel hangen in ‘plannen maken’? Laat het gaan. Denk maar aan één ding:

Welke stap kan ik nú nemen? En neem die stap.

Denk minder. Doe meer.

Excuus #5: “Je partner vindt het spannend dat je voor jezelf gaat beginnen”

Tja, dan ben je er zelf van overtuigd en wil je het heel graag, heb je ineens een partner die moeilijk begint te doen! Ook dit is niet zo gek. Je geeft voor je gevoel namelijk een deel van je zekerheid op. En als je getrouwd bent onder gemeenschap van goederen, dan vindt je partner dat gewoon best spannend. Maar wat betekent dat voor jou?

Moet je daardoor zelf ook maar blijven leven met continu de rem erop? Om maar geen enkel risico te nemen? En elk avontuur uit de weg te gaan?

En nu komt nog iets interessants: welk persoon wil je eigenlijk zijn voor je partner? Welke denk je dat meer aantrekkelijk is? Iemand die altijd kiest voor zekerheid en genoegen neemt met een 7’tje. Of iemand die avontuurlijk is, lef durft te tonen, en ervoor zorgt dat elke keuze een verbetering wordt dan hoe het nu is.

Als dit een excuus is wat je bij jezelf merkt, kun je hier simpelweg twee dingen doen:

  1. Of je schikt je naar je partner en je geeft je droom op (maar dan moet je wel zeker weten dat je het de ander nooit kwalijk neemt)
  2. Of je zegt tegen je partner dat je hem of haar hartstikke lief vind, maar dat je zelfs daarvoor jouw droom niet op kan geven.

Ik weet het, het is een lastige keuze. Maar er is geen middenweg. Het is één van die twee. En vervolgens kun je met elkaar bepalen hoe je daar invulling aan kan geven.

Want alles kan. Maar elke keuze heeft een consequentie. Breng het ter sprake. Begrijp de ander. En maak een keuze wat op de lange termijn het meest oplevert. Niet op wat op de korte termijn het meest gemakkelijk is.

Conclusie: Geloof niet je eigen excuus.

Ik weet het; het is heel makkelijk om je eigen verhaal te geloven. Maar wat je jezelf vertelt is een oud verhaal. Je kunt dit nog jaren zo aan jezelf blijven vertellen. Maar dan verandert er ook niks. Je hebt nu de kans om een keuze te maken. Een nieuw hoofdstuk in je leven.

En laten we eerlijk zijn; wat is het ergste dat je kan gebeuren? Je huidige baan verliezen? Geen inkomen meer hebben?

Ten eerste; met de huidige krapte op de arbeidsmarkt zou je binnen een maand weer een andere baan kunnen hebben. En ten tweede; wie zegt dat je gelijk je baan op zou moeten geven?

Investeer is 8 uur per week aan iets voor jezelf. En geef jezelf een deadline binnen hoeveel tijd je iets voor jezelf wilt opzetten.

Investeer 4 maanden lang één dag in de week dat je minder gaat werken. En als je over 4 maanden die ene dag nog niet hebt terugverdiend, dan ga je gewoon weer terug naar je volledige baan.

Goede deal toch?

En als je al helemaal van de zekerheid bent en echt niet kan leven met een beetje stretch, maak dan een extra spaarpotje voor die ene dag dat je minder werkt. Dan hoef je niet eens in de stress te schieten de komende 4 maanden.

Stel jezelf de vraag: wat kun je nu doen om dat potje te creëren, zodat je jezelf kunt toestaan om het 4 maanden te proberen?

Het is de tijd om die ‘nice to have’ om te zetten in een ‘must have’

Laten we eerlijk zijn; zolang het voor jezelf nog een ‘nice to have’ is, zal je het nooit gaan doen. Dan zal je er geen prioriteit aan geven. Daar is je huidige leven nog veel te comfortabel voor.

Maar voelt het nog net zo comfortabel als je deze keuze nog 10 jaar uitstelt? Ben je dan ook nog trots op jezelf? Ben je dan nog steeds zo voldaan? Of overheerst dan de spijt?

Er is niks ergers dan dat je jaren later er (te laat) achter komt dat je eigenlijk nooit hebt gedaan wat je eigenlijk wilde. En dat je eindigt met spijt en het gevoel van ‘had ik maar…’

Dus maak na dit artikel een keuze:

  1. Of zet je droom aan de kant en besef je dat je het waarschijnlijk nooit gaat doen omdat je toch altijd wel weer een excuus hebt om het niet te doen. Leef daar dan ook mee.
  2. Of kom in actie. En wacht geen moment meer. Maak die ruimte vrij en zoek hulp. Want hoe minder tijd je hebt, hoe belangrijker het is dat je hulp zoekt zodat je die beperkte tijd optimaal besteed.

Ik kijk ernaar uit om jouw keuze te zien.

En mocht je hulp willen bij die eerste stap om voor jezelf te beginnen; download dan sowieso het stappenplan ‘van werknemer naar ondernemer’. Klik hier om het gelijk te ontvangen.

Makkelijker kan ik het je niet maken om eindelijk eens te onderzoeken hoe je dat verlangen vorm kunt geven.

Zet ‘m op deze week!

Frank

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest