Zieke medewerkers… Hoe kom je er vanaf?!
Medewerkers met hoog ziekteverzuim… de schrik van iedere werkgever! De kosten voor ziek personeel rijzen de pan uit. En dan hebben we het nog niet eens over het productieverlies. Bovendien levert ziek personeel als werkgever alleen maar gedoe op. Afspraken, wet- en regelgeving… tijdrovend en veel extra werk. Maar dat kan anders! Er zijn inmiddels diverse onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat het vergroten van de vitaliteit als werkgever een positief effect heeft op het ziekteverzuim. Bijkomend voordeel is dat de prestaties van medewerkers die zich vitaal voelen ook nog eens verbeteren. Vitaliteit leidt namelijk tot een gezonder brein en daarmee tot betere prestaties, aldus Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie.
Je wilt de vitaliteit als werkgever dus vergroten. Maar hoe doe je dat?! Hoe zorg je voor een keerpunt? Hoe maak je het werk binnen jouw bedrijf of afdeling weer gewoon leuk?
Vitaliteit als voorkoming van uitval
Als werkgever ben je de eerste 2 jaar na ziekmelding verantwoordelijk voor je medewerker. Tijdens deze 2 jaar staat terugkeer naar werk voorop. Veelal zijn hier diverse aanpassingen voor nodig. Een medewerker kan tijdelijk minder uren gaan werken, tijdelijk ander werk moeten doen of heeft een aangepaste werkplek nodig. Voor een werkgever betekent dit productieverlies en stijgende (personeels)kosten.
Natuurlijk heeft de medewerker dit ook niet zo gewild en is het hartstikke vervelend dat hij zich ziek heeft moeten melden. Die hoge werkdruk die er momenteel heerst binnen het bedrijf, is ook moordend. Ook als je werkgever bent voel je de werkdruk. Voel je de druk van moeten presteren. Helemaal als dit al de derde medewerker is in twee maanden tijd die uitvalt. Je ziet hoe de gehele afdeling steeds meer gaat wankelen en zelfs op omvallen staat. Regelmatig lig je ’s nachts naar het plafond te staren, omdat je je zorgen maakt over hoe nu verder.
Natuurlijk heb je gehoord van de onderzoeken en weet je dat om ziekteverzuim en uitval van personeel tegen te gaan, het van belang is om de vitaliteit van medewerkers te vergroten. Maar wat is ‘vitaliteit’ precies en wat kun je doen?
Wat je nog meer kunt doen aan vitaliteit als werkgever
Met vitaliteit wordt het geheel van fysieke gezondheid, voedingsgewoonten en mentale gezondheid bedoeld. Beweeg je voldoende? Eet je gezond? En ben je mentaal weerbaar en in staat om met hoge werkdruk om te gaan? Als werkgever is hierin voor jou een belangrijke rol weggelegd. 7 tips die je direct kunt toepassen.
Vitaliteit tip 1: Start met een nulmeting
Als je echt wilt weten hoe het er met jouw bedrijf of jouw afdeling voorstaat, zorg dan dat een onafhankelijke partij een vitaliteitsscan komt uitvoeren. Dit is eigenlijk een nulmeting en kun je zien als het startpunt voor noodzakelijke veranderingen. Op basis van de resultaten van deze vitaliteitsscan, kun je verbeteringen binnen het bedrijf of de afdeling door gaan voeren.
Je kunt een vitaliteitsscan voor het bedrijf uitvoeren, maar het is aan te bevelen om ook individuele medewerkers de mogelijkheid te bieden om een vitaliteitsscan te ondergaan, zodat zij zelf ook weten wat ze kunnen doen om hun vitaliteit te vergoten. Zorg echter dat je dit niet verplicht maakt. De meeste mensen zijn namelijk erg gesteld op hun keuzevrijheid. Iets dergelijks verplichten, werkt dan vaak alleen maar averechts.
Vitaliteit tip 2: Iedere medewerker een eigen vitaliteitsplan
De resultaten van de vitaliteitsscan van individuele medewerkers kun je niet zomaar op een hoop vegen. Immers is geen mens gelijk. Daar waar de één bijvoorbeeld al regelmatig aan lichaamsbeweging doet, zal dit voor de ander wellicht juist noodzaak zijn. Daar waar de één goed om kan gaan met een hoge werkdruk, is dat voor de ander juist ingewikkeld. Zorg dus dat medewerkers een individueel plan krijgen, toegespitst op hun eigen wensen en behoeftes om hun eigen vitaliteit te vergroten. Laat hen zelf meedenken en meebepalen wat voor hen werkt.
Medewerkers verplichtingen opleggen werkt niet en vergroot juist veelal de weerstand van medewerkers ten opzichte van het bedrijf. Omgekeerd kun je een vitaliteitsscan voor medewerkers tot de mogelijkheden laten behoren en zorgen dat (een deel) van de te ondernemen activiteiten wordt gefinancierd vanuit het bedrijf. We blijven Nederlanders en zijn als medewerkers nou eenmaal sneller geneigd om iets te doen als dat gratis is!
Vitaliteit tip 3: Geef de (vitale) medewerker de regie
Geef medewerkers de ruimte in het bepalen waar en wanneer ze werken. Als mensen zelf grip hebben op de indeling van hun taken en het indelen van hun agenda, verklein je daarmee de kans op een burn-out. Medewerkers hebben graag zelf de regie. Laat dat als werkgever ook toe en toon vertrouwen in de kwaliteiten van je medewerkers. Let it goooo…
Zorg echter wel dat je in de gaten houdt wanneer de werkdruk en stress oplopen en ga hier op tijd het gesprek over aan.
Vitaliteit tip 4: Zorg voor een positieve werksfeer
De vitaliteit kun je als werkgever ook op andere manieren beïnvloeden. Zorg als werkgever voor een positieve werksfeer en heb oog voor individuele medewerkers. Onderschat niet wat het effect is van betrokkenheid, positieve aandacht en een compliment op zijn tijd. Alles wat je aandacht geeft groeit. Het zit ‘m daarbij veelal in het kleine gebaar. Zorg een keer voor wat lekkers (liefste gezond natuurlijk) bij de koffie, organiseer een inspirerende teamdag, informeer hoe het met de zieke echtgenote gaat of initieer een gezellige vrimibo.
Vitaliteit tip 5: Healthy food
Zorg voor voedzame, gezonde maaltijden in de kantine en gezonde tussendoortjes zoals een goed gevulde fruitschaal. Food for thought! Nodig medewerkers uit om mee te gaan lunchen. Juist door even afstand van je werk te nemen, presteer je daarna beter. Stimuleer dus het nemen van pauzes. Geef je hersenen even rust en voer een gesprek over iets anders dan werk of ga even een rondje wandelen.
Vitaliteit tip 6: Zorg voor een fijne werkplek
Kantoortuinen zijn wellicht heel kostenefficiënt, maar veel medewerkers leveren geen optimale prestaties in een kantoortuin, omdat ze regelmatig afgeleid of gestoord worden bij hun werkzaamheden. De concentratie is vaak ver te zoeken! Je kunt hiervoor ‘concentratieblokken’ invoeren: vooraf afgesproken tijdsblokken waarbij je elkaar niet stoort. Ook het belang van planten, goed meubilair waarbij je zittend en staand werken af kunt wisselen en een goede ventilatie wordt regelmatig onderschat.
Minstens zo belangrijk als de inspanning is de ontspanning! Welke mogelijkheden bied je medewerkers om te kunnen ontspannen? Ook dat is vitaliteit waar je als werkgever invloed op hebt. Hebben jullie een hoek waar je even kunt relaxen met collega’s en lekker onderuitgezakt kunt zitten? Staat er bijvoorbeeld een voetbaltafel of kun je een flinke wandeling maken in de buurt?
(Gouden) Vitaliteit tip 7: Goed voorbeeld doet volgen
En last but not least… Als je graag zou zien dat jouw afdeling of bedrijf vitaler wordt, dien jij als werkgever het goede voorbeeld te geven. Een betere wereld begint bij jezelf… right? Doe jij dat als werkgever eigenlijk wel? Of ben jij degene die tot laat werkt en op kantoor lijkt te wonen? Eet jij even snel een boterhammetje achter je laptop of praat je tijdens de pauzes met je medewerkers en weet je wat er bij hen speelt en wat hen bezighoudt? Laat jij je wel eens verleiden tot een potje tafelvoetbal?
In de psychologie noemt men dit een parallel proces. Door het goede voorbeeld te geven, trigger je dat anderen hierin mee gaan doen. Als er één schaap over de dam is…. Precies! Dat schaap ben jij!
Wake up call!
Als werkgever kun jij voorkomen dat (meer) medewerkers uit gaan vallen. Simpelweg door vitaliteit als werkgever op de agenda te zetten. Daarmee geef je niet alleen een boost aan de productiviteit en het plezier, je zorgt er ook nog eens voor dat medewerkers straks in de rij staan om bij jou bedrijf te mogen werken.
Dus wat ga jij veranderen binnen jouw bedrijf? Deel je inzichten hieronder.
De bal ligt bij jou… kop jij ’m in?
Artikel geschreven door Esther Bontekoe. Eindredactie door Maartje Steenhof en Mandy Bastiaenen.
Wil je jouw eigen purpose ontdekken?
Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.
Dat was al voor mij als kind bekend in de jaren 80/90 in het pc spel SimCity. Hield je de bewoners niet tevreden met vermaak, vertrokken ze of werden ongezond. Of de wijk waar je geinvesteerd had werd een bouwval. Maar waar het té gezellig is in een bedrijf word enorm veel tijd verspeeld.
Haha, simcity; leuk! Ook mijn favoriete spel in die tijd. En begrijp helemaal wat je bedoelt. Thanks voor je comment!