Select Page

Vitaliteit is meer dan alleen fysieke energie

Vitaal leven is een ontdekkingsreis

Op mijn ontdekkingsreis naar geluk ben ik erachter gekomen dat vitaliteit een grote rol speelt. Vitaliteit is mijn levenskracht. De energie die ik elke dag kan geven. Voel jij die ook? En ben jij je bewust van alle kostbaarheden die in jou schuilen en die jij kunt delen met de wereld? Ik begin het een beetje te beseffen, maar er zijn nog veel stappen te zetten…

Want in principe heb ik alles goed voor elkaar. En tóch voel ik me niet gelukkig. Hoe komt dat toch?? Waarom kan ik niet gewoon dankbaar zijn voor wat ik heb en genieten van al het goede in mijn leven? Waar krijg ik energie van en hoe kan ik mijn kostbaarheden delen met anderen? Herken je dit soort gedachtes?

In dit artikel deel ik waarom vitaliteit hier een belangrijke rol in heeft en deel ik vanuit mijn persoonlijke reis een aantal concrete tips met je.

Wat is vitaliteit?

De basis van vitaliteit vormt je fysieke energie. Dus bewegen, gezond eten, ontspannen en voldoende slapen. Maar er is zoveel meer! Vitaliteit is emoties, mindset, spiritualiteit, motivatie, veerkracht.

Laat ik met de eerste beginnen. Want het lastige van emoties is dat ze je kunnen overvallen of blokkeren op pijnlijke momenten. Angst, verdriet, boosheid, blijheid, enthousiasme. Wanneer iets anders gaat dan wat jij verwacht, kan het maar zo zijn dat je je afsluit van je emoties.

Maar wist je dat emoties je iets willen vertellen?

Ze zijn er voor jou, om jou te helpen en iets te leren. Het is aan jou om ernaar te luisteren. Dat is niet gemakkelijk. Er kan weerstand ontstaan, want jij bent geprogrammeerd om weg te gaan van de pijn. Maar je kunt het aan. Echt waar. Groeien is mogelijk als jij bij de pijn blijft en deze er laat zijn.

Door deze echt te voelen, te doorleven. Dan ontstaat er ruimte voor iets nieuws. En kun je afscheid nemen van het oude. Je bent klaar om voor jezelf te gaan staan en je eigen plek in te nemen. En dan zie je misschien dat de onverwachte gebeurtenis niet voor niets gebeurde en er een belangrijke les in zit voor jou.

Emoties hebben een stem

Ik heb mezelf lange tijd afgesloten voor mijn emoties. Dagen waarop ik geen energie had, nergens zin in had en me verdrietig voelde. Dit zorgde voor zoveel weerstand dat ik me er uiteindelijk alleen maar aan kon overgeven. Tot het moment dat ik besefte dat ik écht wilde leven. Met hoogtepunten én dieptepunten.

Wanneer ik mezelf toestond om mezelf ‘klein’ te voelen en het verdriet te ervaren luchtte dat uiteindelijk heel erg op. Daarna ontstond er ruimte en inspiratie over wat ik wel wilde doen of hoe ik het in het vervolg wilde aanpakken. Elke keer blijft voor mij de les om het gevoel te accepteren in plaats van mezelf ervoor af te sluiten.Ik was, en ben soms nog steeds, bang voor de impact als ik emoties toelaat. Maar ik besef nu dat ik alle emoties toe mag laten en ik het aan kan. Dat betekent niet dat het in de praktijk ook altijd lukt…

Waarom is vitaliteit zo belangrijk?

Het is belangrijk om te leven vanuit je innerlijke levenskracht. Je kent vast wel iemand die puur door zichzelf te zijn jou geïnspireerd heeft. Vitaliteit geeft je energie, positiviteit en enthousiasme. Van vitaliteit ga je stralen. Anderen zien dit ook. Jij kunt met jouw energie jouw passie delen met de mensen om je heen. En nog veel meer mensen bereiken. Want mensen willen jou zien en van jou leren.

Jij hebt waarde toe te voegen aan de wereld en de levens van andere mensen. Mensen die ook willen groeien en waar jij ze bij kan helpen. Daarom is het belangrijk om vitaal te leven. Jij geeft jouw kostbaarheden door aan anderen, waardoor anderen ook weer kunnen groeien.

En zo is vitaliteit dus belangrijk voor jezelf, je directe omgeving, én het bedrijf waar je werkt.

Vitaliteit en mindset

Jouw mindset beslist of jij in staat bent om te groeien of niet. Besef dat je (bijna) alles kunt leren en dat elk begin moeilijk is. Dus de kans is groot dat je het niet in één keer kunt. En dat is niet erg. Leren is oefenen. Vallen en opstaan. Actie, feedback, verbeteren, actie, feedback, verbeteren etc. Na verloop van tijd zie je verbetering. Je hebt geleerd van je fouten. Je doet nieuwe inzichten op. En je bouwt zelfvertrouwen op, want je ziet jezelf met kleine stapjes vooruitgaan.

Het enige wat je tegenhoudt zijn de stemmetjes in je hoofd, want die zijn bang.

Ik loop hier zelf zo vaak tegen aan. Bang om te falen. Bang om er alleen voor te komen staan. Bang om er niet meer bij te horen. Herken je dat? Je mind is zo bang dat hij liever niet aan iets nieuws begint. Het voelt fijner om het te houden zoals het nu is. Veilig, voorspelbaar, bekend. Want stel nou dat je je angst zou accepteren en het tóch zou doen? Dat zou betekenen dat de mind geen voeding meer zou krijgen, geen aandacht, geen gelijk. En iets wat je geen voeding geeft, kan ook niet blijven bestaan. Dus als jij de angst geen voeding meer geeft…

Hoe check je bij jezelf hoe vitaal je bent?

Simpel. Stel jezelf deze vraag:

Op een schaal van 1 tot 10; met hoeveel energie sta jij nu in het leven?

Wees eerlijk tegen jezelf. Niemand kan je gedachten horen. Is het voldoende of onvoldoende?

Word je bewust van wat al goed gaat en wat nog aandacht vraagt. Wat maakt dat je jezelf dat cijfer hebt gegeven en geen 1? Op welke gebieden gaat het goed?

En wat maakt dat je jezelf (geen) 10 hebt gegeven? Welk gebied vraagt nog aandacht en waar is nog ruimte voor groei? Vraagt je fysieke deel aandacht? Of juist je mentale deel? Of vraagt het deel waarom jij elke ochtend opstaat aandacht? De motivatie om de dingen te doen die jij belangrijk vindt, waar jij moeiteloos energie in steekt en waar jij energie van krijgt.

Besef dat je niet alles goed kunt doen. Dat besef kan spanning met zich meedragen. Het liefst wil je alles goed doen en alles behouden wat je nu hebt. Ik in ieder geval wel. Maar je tijd is beperkt. Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Als je aan veel dingen aandacht geeft groeit alles een beetje en valt het niet echt op. Als je aan een beperkt deel aandacht geeft groei je veel harder en valt het op. Dus je moet kiezen.

Waar ga jij je tijd en aandacht aan besteden en neem jij de gevolgen van je keuze voor lief? Want elke keuze gaat gepaard met verlies. Als je ‘ja’ zegt tegen het ene, zeg je ‘nee’ tegen iets anders. En dat is goed, want je kunt niet alles doen. Je zult merken dat kiezen zorgt voor opluchting en ruimte.

Hoe word je vitaal?

Een vitaal leven leiden heeft dus alles te maken met keuzes maken. De regie nemen over je eigen leven. Het gaat erom dat jij je bewust wordt van waarom jij de dingen doet die je nu doet. Misschien vanuit angst, vanuit verwachtingen van jezelf of anderen of omdat je denkt dat het zo hoort. Maar jij bent uniek. Niemand is zoals jij bent en niemand kan jou vertellen wat goed voor jou is. Natuurlijk zijn er wel handvatten en richtlijnen waar je gebruik van kunt maken. Er is oneindig veel informatie beschikbaar. Doe er je voordeel mee, want je hoeft het niet alleen uit te zoeken.

Zelf heb ik de bewuste keuze gemaakt om op dit moment 28 uur te werken in plaats van 36 uur. Naast mijn werk wil ik energie hebben om onder andere te sporten en te investeren in mijn persoonlijke ontwikkeling. Een half jaar geleden heb ik besloten dat ik vanaf juni 2020 ga ondernemen en inmiddels heb ik mijn bedrijf ingeschreven bij de KvK. Het ondernemen is een onderdeel van mijn ontdekkingsreis, waarbij ik mezelf nog beter wil leren kennen. Ik wil daarmee het vuurtje in mezelf ontdekken. Ontdekken wat mijn kostbaarheden zijn en hoe ik die met de wereld kan delen. Maar het belangrijke verschil: ik heb vertrouwen dat ik de komende maanden en jaren de vervolgstappen ga zetten en drempels ga overwinnen.

Het begint bij je manier van kijken naar jezelf en de wereld. Ik sta ervoor open om te kijken hoe het ook anders kan. Een ontdekkingsreis vanuit openheid en verwachtingsloosheid zal mij gaan helpen. Tegelijkertijd mag ik spelenderwijs experimenteren.

Ik kom in actie, doe je mee? 🙂

Laat me je extra ondersteunen met een mooi gedicht die ik heb geschreven. Het gedicht heet ‘vitaliteit’….

Vitaliteit

Leef
Vanuit jouw kern
Laat jouw vuurtje branden
Volg jouw stroming

En geef je over
Doe wat je moet doen
Niet meer
En niet minder

Kies
Wat goed voelt voor jou
Ontdek
Wat jij hier hebt te doen

Creëer
En deel
Al het kostbare in jou
De wereld wacht op jou

Je bent het waard
Om te gaan staan
Op jouw plek
In het licht

Durf te gaan
In actie te komen
En sta weer op
Nadat je bent gevallen

Sta stil
Bij een moment van pijn
Zie de levensles
En laat het leven voor jou leven

Heeft dit artikel je geholpen? Laat je feedback weten door dit artikel te liken of door een ‘yes!’ te zetten in de comments. Mijn dank is groot!

Geschreven door Sophie de Been. Eindredactie door Maartje Steenhof en Mandy Bastiaenen.

p.s. Wil jij helder krijgen wat jouw eigen pad is? Jouw persoonlijke kompas? Schrijf je dan hier in voor de online workshop ‘Het Kompas’ (plek voor maximaal 16 personen)

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest