Select Page

Hoe krijg je een mindset die ervoor zorgt dat je ‘ja, leuk!’ zegt in plaats van ‘ja, maar…’

‘Ik zou wel iets heel anders wíllen gaan doen, maar ja… hoe moet dat dan met mijn hypotheek…?’ ‘Ik wil heel graag in mijn eentje een rondreis maken, maar ja, dat moet je dan wel kunnen betalen en ik zit ook met mijn hond….’ ‘Van mijn hobby mijn werk maken lijkt me geweldig, maar ja, daar is in mijn geval echt geen droog brood in te verdienen….’

Dat ‘maar ja…’ hoe vaak hoor jij die twee woorden? Of betrap je jezelf erop? ‘Ja maar’ is eigenlijk altijd een ‘nee’.

Wat heb je ervoor over?
Bij al deze uitspraken klinkt het alsof degene die het zegt ook echt geen keuze heeft. Dat hij of zij een legitieme reden heeft om iets niét te doen. En vaak voelt dat ook zo. ‘Ik kan toch niet zomaar…’ ‘Hoe moet dat dan met…?’ Wel, ik heb nieuws voor je: dat kun je wél! En hoe dat dán moet, is je volgende vraag, maar je hebt een keuze. Altijd! De vraag is alleen: hoe graag wil jij dit en wat heb je ervoor over? Ben je bereid daar écht in te investeren of om er dingen voor te laten?
(Hoor ik je nu ‘ja, maar’ denken? Ik hoop van niet ;)).

Dé inspirator wat betreft keuzevrijheid
Ken je Victor E. Frankl? Victor Frankl (1905-1997), neuroloog en psychiater, overleefde verschillende concentratiekampen tijdens de tweede wereldoorlog. Ook al werd hij aan de grootste verschrikkingen en vernederingen blootgesteld, het leek hem niet te raken. Hoe dat kwam? Doordat hij zichzelf bij iedere vernedering voorhield dat hij een keuze had. Hij besloot dat hij kon kiezen hoe hij erop reageerde. De pijnlijke vernederingen kon hij niet uit de weg gaan. Maar hij koos er wel bewust voor om zich hierdoor niet in zijn ziel, niet als mens te laten raken. En precies dát gevoel van keuzevrijheid hield hem op de been.

Kunnen kiezen is vrijheid
“Tussen stimulus en respons zit ruimte. En juist in die ruimte ligt onze kracht om onze respons te kiezen. En in die gekozen respons ligt onze groei en onze vrijheid.” Wat Frankl daarmee bedoelde is dat we bij iedere reactie bewust onze mindset kunnen kiezen. Die vrijheid hebben we. Iemand kan nog zo tekeergaan tegen je: het is aan jóu hoe je erop reageert. Dat Frankl hier uitzonderlijk goed in was heeft zijn vijanden mateloos geïrriteerd. Maar ook geïntrigeerd, zeker weten. Ook zijn medegevangenen leerde hij dat zij altijd een keuze hadden. En hij leerde hen hoe zij zich staande konden houden.

Je hebt de keuze jouw respons te kiezen. Een reactie die aansluit bij wie je bent en waar je voor staat. Dát is vrijheid, zelfs wanneer je gevangen zit. Altijd.

Je tijd is niet eeuwig
Ga in plaats van ‘ja, maar’ zeggen, gewoon doen! En dat je niet meteen de oplossing weet is niet erg. Begin met jezelf een doel te stellen. Of een paar doelen. Schrijf je doel op en hang ‘t boven je bureau. Kijk er elke dag naar en bedenk wat je stap voor stap kunt ondernemen om je doel te verwezenlijken. Je kunt ‘ja, maar’ blijven zeggen. Maar je tijd hier is niet eeuwig. Als je maar blijft praten in de toekomstige tijd ‘ik zou wel …’ ‘misschien dat ik…’ en ‘ooit wil ik…’, realiseer je dan dat er ooit een moment komt dat je die tijd niet meer hebt. Terwijl je nog van alles van plan was. Maak werk van je doelen en realiseer je dat je voor die doelen kunt kiezen. Nu!

Stel jezelf een doel
Hoe doe je dat dan? Ergens helemaal voor gaan, voorbij je beperkende gedachten? Ik geef je een paar tips om dichterbij je doelen te komen:

  • Maak een lijstje van jouw doelen of dromen.
  • Kies één doel uit om je dit jaar op te focussen. Is dit wat je met heel je hart wilt? Zo ja, kies er dan écht voor: focus!
  • Maak een visionboard (jouw dromen omgezet in plaatjes) en hang ‘m op: je moet je doel letterlijk voor je kunnen zien.
  • Denk in mogelijkheden. Niet in beperkingen (“Forget alle the reasons why it won’t work and believe the one reason why it will”’.
  • Zoek passionele mensen op die je inspireren en motiveren om je dromen na te jagen. Laat de mensen die standaard met ‘ja, maar…’ of ‘wát wil je gaan doen?’ beginnen, vrolijk links liggen.
  • Vermijd zinnen met ‘ja, maar’ ;-)! Wees je er in eerste instantie bewust van, en kies dan wat je andere opties zijn om te denken, zeggen, of doen.
  • Vraag je bij iedere keuze af, of je besluit je verder van of dichter bij je doel brengt.


Wil je dat wij je begeleiden in het maken van de juiste keuzes, het verwezenlijken van je droom en hoe je inkomen kunt verdienen met jouw passie?
Kom dan vrijblijvend met ons in gesprek. Vraag je gesprek hier aan.

Start met werk maken van je persoonlijke missie!

Maar ja…. dat is alleen voor mensen die écht stappen durven ondernemen 😉

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest