Select Page

Moet je wel of niet stoppen met je baan? 3 tips voor een keuze

3 manieren hoe je een besluit kunt nemen

Bedrijven staan voor grote uitdagingen. De pandemie begint z’n negatieve effecten af te werpen. Organisaties als KLM, NS, Shell, en Boeing beginnen nu te snijden in hun personeelsbestand. En hard. Andere organisaties zullen snel volgen. En daarom worden er nu bij verschillende organisaties iets interessants aangeboden: een vrijwillig vertrek bij reorganisatie. Veel mensen worden nu gedwongen om stil te staan bij de vraag; moet ik blijven of moet ik weg? Zie ik nog toekomst voor mezelf in het bedrijf? En vooral; past het werk of het bedrijf eigenlijk nog wel bij mij? Of zou er misschien iets zijn waar ik nog veel meer van nut kan zijn en meer voldoening uit kan halen?

En ja, dat geeft onrust en spanning. Het is niet leuk om hierover na te denken. Maar wel goed, want op het moment dat je het nú doet, kun je ervoor zorgen dat je jouw eigen plan kan trekken en niet straks als mak lammetje moet aanhoren op welke manier ze jouw werk willen reorganiseren. Nee, je wilt dit moment voor zijn.

Hoe weet je waar je voor moet kiezen?

Hoe weet je zeker wat je moet doen? Hoe weet je dat het tijd is om gebruik te maken van een vrijwillig vertrek bij reorganisatie? Om te stoppen en voor iets anders te kiezen? Is het verstandiger om een reorganisatie af te wachten en in de bestaande situatie dingen proberen te verbeteren? Of is het tóch beter om niet gelijk weg te gaan, maar nu wel alvast je energie te gebruiken om iets anders te vinden?

Die vragen zijn lastig en hebben vooral mentaal en emotioneel veel impact. Continu scenario’s en consequenties met elkaar afwegen. Dat is niet makkelijk. En precies daarom wil ik je helpen. Want een beetje hulp en een frisse blik van buitenaf kan soms ontzettend fijn zijn.

Ik heb drie praktische manieren voor je hoe je erachter kunt komen of je gebruik moet stoppen met je huidige baan en of je gebruik moet maken van het vrijwillig vertrek bij reorganisatie.

Keuze vrijwillig vertrek bij reorganisatie manier 1

Doe de ‘Passie test

Ik wil het je zo makkelijk mogelijk maken en daarom heb ik iets praktisch voor je ontwikkeld: de ‘Zit ik op m’n plek-test’! Met 19 stellingen kun je toetsen of je goed zit, of dat je toch nu verandering zou moeten aanbrengen in je werk. Ben je benieuwd naar jouw uitslag?

Doe dan nu hier de gratis test.

Keuze vrijwillig vertrek bij reorganisatie manier 2

Kijk naar de waardes van het bedrijf en jouw persoonlijke waardes

De tweede manier om erachter te komen of je moet stoppen met je huidige werk is een hele essentiële. Namelijk de check of jouw persoonlijke waarden (de dingen die jij belangrijk vindt in het leven) nog in lijn liggen met de waarden van het bedrijf. Hier kun je vaak gelijk aan zien waarom iets wel of niet fijn meer voelt.

Maar let op: Soms kan een bedrijf nog wel heel goed verkondigen dat ze bepaalde waarden hebben, maar zie je daar in hun interne communicatie of acties niets van terug. En dat is uiteindelijk waar je naar moet kijken.

Dus een hele praktische manier om dit bij jezelf te onderzoeken, is om voor jezelf te bepalen wat jouw top 5 persoonlijke waarden zijn, en dan te checken in hoeverre je dit terugziet in de organisatie waar je werkt. Ik merk dat het voor heel veel mensen vaak gelijk duidelijk wordt, waarom ze een bepaald onrustig gevoel hebben.

p.s. Weet je jouw top 5 waardes nog niet? Dan heb ik hier een handig lijstje voor je gemaakt waar je uit kunt kiezen.

Check wat voor jou belangrijk is

In het algemeen is het denk ik goed om te beseffen dat als je merkt dat je in een situatie zit waarin je voor je gevoel achterblijft op je professionele ontwikkeling, is het waarschijnlijk sowieso tijd om verder te gaan kijken. Het kan misschien moeilijk zijn om te merken of je in deze situatie zit. Normaal gesproken gaat het gepaard met een gevoel van onbenut potentieel, onrust of het gevoel dat je vastzit. Waarschijnlijk merk je het op het moment dat het je teveel energie kost om naar je werk te gaan (emotioneel, fysiek of mentaal). Of dat je niet meer enthousiast genoeg bent om op jouw niveau te presteren.

Als dat gebeurt, dan weet je dat jouw waardes waarschijnlijk niet in lijn liggen met de organisatie. En dan is het tijd om serieus na te denken of je nog moet blijven. Het kan liggen aan het werk, collega’s waar je niet fijn mee samenwerkt, een leidinggevende waarmee je niet op één lijn zit, werktijden die je hele persoonlijke leven in de war schoppen, of een werkdruk die gewoon niet gezond is. Wat het geval ook is, realiseer je altijd dat het ‘t niet waard is om daarin te blijven hangen en jezelf geen betere situatie te gunnen.

Makkelijk? Nee. Noodzakelijk? Ja.

Keuze vrijwillig vertrek bij reorganisatie manier 3

Luister naar je innerlijke antwoord

Ik weet het, dit klinkt misschien wat zweverig, dus laat het me zo praktisch mogelijk maken want dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Je moet namelijk luisteren naar wat je onderbuikgevoel zegt. Naar wat je hart zegt. Het lastige hieraan is dat als we opgroeien, we vaak worden geleerd om dit gevoel of dit onderbuikgevoel te vervangen door logisch denken. We moeten dus opnieuw leren om te luisteren naar wat we eigenlijk voelen in plaats van wat we denken.

‘Maar hoe kun je dat dan opnieuw leren, Frank?!’, hoor ik je vragen. ‘Hoe kun je achter dat innerlijke stemmetje komen?’

Ik zal het je uitleggen: door te letten op wat je voelt.

Je kunt het zo zien dat gevoelens de taal zijn van je hart, en gedachten de taal van je denken/ratio. Zie het als twee volumeknopjes die je hebt; één voor je gevoel en één voor je gedachten. Wil je naar die gevoelens luisteren? Zet de volumeknop van je gedachten (je hoofd) dan maar eens op nul, en de volumeknop van je onderbuikgevoel (je innerlijke stemmetje) maar eens vol aan. En luister naar je intuïtie, je onderbuikgevoel. Dat ding wat je misschien niet helemaal kunt verklaren, maar dat je gewoon voelt. Wat voel je dan? Wat zegt dat stemmetje jou wat je eigenlijk zou willen doen?

Handige oefening

Wat mij altijd enorm helpt is om gewoon 15 minuten lang m’n ogen te sluiten en alleen maar stil te zitten met maar één vraag in m’n hoofd: “Wat wil ik diep van binnen?”

En geloof me, ergens in die 15 minuten komt er een antwoord op, een antwoord dat ergens dieper vandaan komt dan je rationele gedachten. En juist dát stemmetje is het antwoord op jouw keuze. Alle consequenties die daarna komen, zijn minder van belang. Daar kom je wel uit. Geloof me. En anders zijn er genoeg mensen om je heen die je daarbij willen steunen. We onderschatten vaak wat we aankunnen. Vertrouw op jezelf, en je innerlijke stem. Je vindt daarna wel een manier.

Is het na deze oefening nog steeds lastig om bij dat stemmetje te komen? Don’t worry. Dan heb ik nog een andere mooie en praktische oefening voor je.

Zet de keuzes of de scenario’s die je hebt elk op een apart A4’tje. Verspreid deze dan op de grond. Ga om de beurt op elk scenario-A4’tje staan en voel dan eens wat het met je doet als je daar staat. Het is grappig om te zien dat je onderbewuste dan ineens gaat meespelen. En dat is mooi, want in het onderbewuste maak je keuzes :).

Drie manieren, met elk een hele praktische oefening.

Neem een vrijwillig vertrek stap voor stap

Om vooraf alvast wat stress weg te nemen; wat er ook uitkomt, het is ok. Ja, het zal consequenties hebben. Maar belangrijk is dat je in ieder geval antwoord wilt op die zeurende vraag of je weg moet of niet en gebruik moet maken van die vrijwillige vertrekregeling. Zodra je daar antwoord op hebt, kun je in ieder geval zélf jouw strategie bepalen wat je vanaf nu kunt doen.

Zorg er in ieder geval voor dat je je nooit schuldig of slecht voelt door voor jezelf op te komen en voor jezelf te zorgen. Je bent het waard.

Ik hoop dat dit artikel je wat heeft geholpen in je keuzeproces. Wil je extra hulp? Dan kun je ook aansluiten bij de bijna-gratis onlive workshop ‘Het Kompas’. Daarmee leer je op één A4 scherp krijgen wat jouw koers zou moeten zijn. Klik hier en meld je aan.

Succes!

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest