Select Page

Ok, je weet wat je wilt. En dan?

Ok, je hebt je passie helder. Maar hoe vind je nu dé baan waar jij met jouw passie aan de slag kunt?? Manon Stijnen van MyCareerCompany geeft een aantal zeer bruikbare en praktische tips.

Manon heeft zo’n 15 jaar ervaring in de recruitment en talent development en geeft nu zelf carrieretraining en coaching. Ze deelt met ons waar je op moet letten als je wilt gaan solliciteren. Dus voor iedereen die graag een andere baan zou willen maar niet zo goed weet hoe je die nieuwe baan ook krijgt; dan is dit een must-see video.

Een paar hoogtepunten uit het interview:

  1. Bepaal jouw ‘keywords’

Nadat je weet wat je wilt en jouw koers hebt bepaald, gaat het erom dat je de juiste ‘keywords’ vindt. Oftewel, die woorden die passen bij wat je precies wilt. Dat kan zijn op het gebied van functie, onderwerp, of sector/bedrijf. Aangezien elk bedrijf ook weer andere termen gebruikt voor hetgeen jij misschien wilt, zul je hier dus op onderzoek moeten om te zien wat allemaal bij jou past.

  1. Gebruik van de juiste platformen

Om vacatures te bekijken zijn er een aantal platforms. Eén van de betere is Glassdoor. Het leuke hieraan is dat je bijvoorbeeld ook de ervaringen van andere medewerkers leest van een bedrijf. Een ander platform is natuurlijk Linked In, Intermediair, en Indeed.

Een andere optie is dat je in contact komt met recruitmentbureau’s. Maar voor alle opties geld hetzelfde; hoe scherper jij kunt aangeven wat je wilt (de juiste keywords); hoe betere resultaten je zult halen uit jouw zoekopdracht.

  1. Solliciteer op de manier die bij jou (en het bedrijf) past

Natuurlijk kun je op de ouderwetse manier solliciteren met een brief en een CV. Maar grote kans dat je dan op de grote stapel terechtkomt. Ik ben zelf veel meer voorstander van iets doen waardoor je positief opvalt. Iets creatiever te zijn met jouw sollicitatie. Maar belangrijk is dat je hierbij iets zoekt wat bij je past en ook wat bij het bedrijf past. Waar je ook voor kiest; zorg dat je memorabel bent.

  1. Zorg voor een strak profiel

Wees je ervan bewust dat bedrijven ook gaan kijken op jouw social media profielen. Zorg er dus in ieder geval voor dat jouw LinkedIn profiel helemaal up to date is en er de juiste woorden in je titel en een mooi verhaal in je samenvatting staan.

Besteed verder de juiste aandacht aan je brief. Weet dat er ongeveer 3 tot 9 seconden naar jouw brief en CV wordt gekeken. Zorg er dus voor dat je hun aandacht gelijk grijpt in de woorden die je gebruikt.

  1. Bereid jezelf voor

Zodra je wordt uitgenodigd begint het echte spel. Het gesprek :). Je kunt hier een aantal dingen doen zodat je vol zelfvertrouwen dat gesprek in gaat. Kijk bijvoorbeeld naar praktische zaken; weet wat je die dag aan gaat doen. Weet exact de locatie en hoe je daar gaat komen. Bereid je ook mentaal voor. Bedenk een aantal vragen die je kunt stellen. Denk na over de mogelijke vragen die jij kunt krijgen. En bedenk je met welke mindset je daar wilt zitten. Het is namelijk niet dat ze alleen jou keuren. Het is ook een moment dat jij hun kunt keuren.

  1. Het allerbelangrijkste

Laten we eerlijk zijn; het is soms een lastig, taai en lang proces. Je ego wordt geregeld op de proef gesteld (omgaan met nee) en je hebt een lange adem nodig (duurt altijd langer dan je had gehoopt). Belangrijk is dus dat je de kleine stappen blijft zien. Jezelf waardeert dat je weer een contact hebt gelegd, of de telefoon hebt opgepakt. Daar zitten jouw succesmomenten. Want elke dag een stapje, zorgt er uiteindelijk voor dat je bereikt wat je wilt.

Wil je meer weten over Manon je kan helpen?

Stuur haar een berichtje via haar Linked In profiel of check haar site.

Heb jij ook nog interessante tips met solliciteren? Zet ze hieronder in de comments. 

p.s. Vond je dit al handige tips? Spread the word en deel het met jouw netwerk! Er zijn waarschijnlijk mensen die dit onwijs gaan waarderen.

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest