Select Page

Reflectie vanuit je hangmat in 5 simpele stappen

Zomer! Voor mij is dat genieten. Ik word blij van de zon, doe veel buiten, de avonden zijn lang en het tempo ligt wat lager. Onder zulke omstandigheden ontspan ik bijna vanzelf. En juist doordat het tempo in de zomer wat lager ligt, je wat vaker zomaar buiten zit en geniet van het moment, is de zomer hét seizoen bij uitstek voor een stukje zelfreflectie. Het is niet voor niets dat we ineens een nieuwe opleiding starten, een andere baan gaan zoeken, of dat we eindelijk ons huis te koop zetten (of dat relaties vaak na de zomer eindigen) … Maar wat zijn nu de beste zelfreflectievragen? In dit artikel geef ik je vijf praktische stappen en vragen die je lekker vanuit je hangmat kunt doen :).

Zelfreflectie? Eh…
Zelfreflectie is niets meer dan jezelf een eerlijke spiegel voorhouden. Sta eens stil bij hoe je werkt en leeft, bij de keuzes die je maakt, de vaardigheden die je ervoor inzet en hoe dat voelt. Zonder oordeel kijk je naar jezelf. Vanuit je hoofd: wat denk ik? En vanuit je hart: wat voel ik? Waarom doe ik de dingen die ik doe? Kies ik meestal zelf, of kiezen anderen voor mij? Past wat ik doe bij mij? Klopt het hele plaatje nog? Allemaal vragen die je jezelf het beste in rust kunt stellen. Bijvoorbeeld dus tijdens je zomervakantie…

Oordeel niet
Zelfreflectie doe je in rust. Je neemt bewust tijd voor jezelf en alleen met jezelf. Kies daarvoor een omgeving die jou stimuleert, waar je je goed voelt. Door te reflecteren vergroot je je zelfkennis, word je je bewust van je emoties en realiseer je je waar je op dit moment staat in je werk of leven. Als je dit doet, kijk dan zonder oordeel: er is geen goed of fout. Er is alleen dat wat jij opmerkt dat er is en dat is het. Natuurlijk kun je daarna wel evalueren en alsnog tot een oordeel komen. Om je te helpen bij je reflectie en evaluatie, volgen hier vijf stappen die je helpen om jouw balans op te maken. En dat allemaal vanuit je hangmat :).

Stap 1: Keep it cool
In de waan van de dag verlies je jezelf gemakkelijk uit het oog. Voor je het weet reageer je alleen maar op wat er op je af komt en op wat er aan je gevraagd wordt. Niet doen! Creëer bewust momenten om even tot jezelf te komen. Zo hou je je hoofd koel en je doel scherp voor ogen. Doe dat met een mindfulness-oefening of gewoon op een bankje met een lekker ijsje (is ook een goeie mindfulness-oefening trouwens).

Stap 2: Dream BIG
Wat is het heerlijk om af en toe te dromen. En geloof het of niet, maar dromen en visualiseren zijn ontzettend krachtige instrumenten. Jouw wens visualiseren is de eerste stap richting succes. “If you can dream it, you can do it”. Eén van mijn favoriete uitspraken en inmiddels heb ik de werking daarvan zelf meerdere malen ervaren. Dus vertel: welke ultieme droom heb jij? Teken het uit of maak er een moodboard van. Leuk tijdverdrijf in je vakantie. Blijf ernaar kijken… en visualiseer je droom zo vaak mogelijk.

Stap 3: Go wild
Als je blijft kijken zoals je altijd hebt gekeken, blijf je denken zoals je altijd hebt gedacht en blijf je geloven wat je altijd hebt geloofd. Neem risico’s. Maak fouten. Kijk eens vanuit een ander perspectief naar de wereld. Doorbreek vastgeroeste patronen en maak ruimte voor zin en energie, voor iets nieuws. Doe eens gek: go wild!

Stap 4: Hangmat-reflectie
Gooi die benen omhoog in je hangmat en geef antwoord op de volgende vragen:
• Wat was het grootste compliment dat je kreeg?
• Waarin heb je jezelf verbaasd?
• Wat heb je overwonnen?
• Wat had je graag anders gedaan?
• Wat maakt je gelukkig? Wat niet?
• Waar zou jij je bed voor uitkomen? Of: als je de loterij zou winnen, wat doe je dan iedere dag?
• Welke talenten kun je daarvoor verder uitbouwen?
• Waarvoor hebben mensen jou nodig?
• Wat zijn momenten waarop jij compleet de tijd vergeet?
Ik weet het, het zijn een heleboel vragen, maar als je ze eerlijk beantwoordt, kunnen de antwoorden je veel inzichten geven.

Stap 5: Ready…set…action!
Je kunt zelf proactief aan je baan sleutelen. Pak de regie en maak je werk leuker en interessanter. Kijk vooral goed naar waar je zelf aan de knoppen kunt draaien. Zelf initiatief nemen levert je veel meer energie op, dan alleen maar reageren op wat je gevraagd wordt.
Dus bedenk nú eens een concrete actie die je binnen 24 uur gaat uitvoeren om dichter bij jouw doel te komen. Reset jezelf en kom in actie voor meer balans en geluk in je werk! Wat wordt jouw volgende stap?

Smaakt dit naar meer? Kom dan ook weer uit je hangmat!
Op vrijdag 23 september geef ik weer een ontzettende gave ‘Vind je Passie’ workshop. Eén groot reflectiemoment. Deze krachtige workshop zorgt er in max 1,5 dag voor dat jij je passie gaat vinden. Het mooie van deze workshop is dat alle deelnemers elkaar helpen, steunen, meedenken en vooral: we inspireren elkaar. Met elkaar gaan we stappen maken: wij allemaal. En gaan we helder krijgen wat dátgene is waarbij je nooit meer het gevoel hebt te hoeven werken.
Ben je erbij? Te gek! Meld je dan nú hier aan. Vol is vol!

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest