Select Page

Dé techniek om je angst voor falen te overwinnen!

Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen? Het is een vraag die ervoor zorgt dat je je misschien wat ongemakkelijk voelt… Zou je dan wél doen wat je het allerliefst doet? Zou je dan voor jezelf durven te beginnen? Zou je een stap zetten die je nu al een tijd voor je uitschuift? Nog maar een keer: wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen? Begint het je te dagen? Wat ik zeggen wil is dit: jouw faalangst – en niets dan dat – is dat wat jou verhindert om grootse dingen te gaan doen. Maar als je geen stappen zet richting jouw droom, dan wordt je leven wel een beetje saai. Er gebeuren geen spannende of verbazingwekkende dingen waar je nog weken over napraat.

Angst om te falen
Je bent niet alleen. Velen met jou stellen dromen uit of zweren ze helemaal af. En waarom? Uit angst om te falen. Uit angst voor mislukking, voor misschien wel afwijzing. Want wat zullen anderen wel niet van je denken als je de plank volledig misslaat? Wat als alles mislukt en je compleet aan lagerwal raakt? Dit soort negatieve gedachten hebben we allemaal. Het grappige is dat we vooral falen omdat we bang zijn om te falen. Door jezelf af te vragen wat je zou doen als je wist dat je niet kon falen, creëer je ineens een mindset waaruit je de beperkende gedachten over mislukking hebt verwijderd.

Wat als…?
Zo’n vraag die begint met ‘Wat als…?’ kan heel effectief zijn. Een vraag die je op die manier stelt kan je helpen om eens om jouw (ingebeelde) beperkingen heen te denken. Je kunt eens vrijuit fantaseren over hoe het zou zijn als het lukt, zonder dat je er direct 100 beren op je weg bij denkt. En als je het denken zonder beren op je weg moeilijk vindt, kun je beginnen met de vraag: Als ik faal, hoe zal ik dat dan herstellen? Juist door je in te leven in je grootste angst en die helemaal te beleven in alle mogelijke scenario’s, nemen je angsten af. Je kunt dan ook bedenken welke interne en externe hulpbronnen of middelen je hebt die je kunnen helpen er doorheen te komen.

Stel jezelf deze vragen
Om je op weg te helpen om stappen te maken richting je wensen en doelen, geef ik je hier dé vragen die je daarbij kunnen helpen.

  1. Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?
  2. Wat als je faalt? Hoe kun je het herstellen?
  3. Wat gebeurt er als je niets doet?
  4. Wat gebeurt er als het lukt?!

Visualiseer je succes
Die laatste vraag is belangrijk, juist omdat we over het algemeen geprogrammeerd zijn om in negatieve scenario’s te denken. Dus om jezelf de kans te geven om richting iets positiefs te denken, helpt het jou als je visualiseert hoe dat er dan uitziet. Wat doe je dan, hoe voel je je, hoe ziet jouw dag er dan uit? Door je succes letterlijk voor je te zien, geef je jezelf de beste motivatie om een eventuele mislukking of een kink in de kabel te willen riskeren.

Wat ging er goed bij het mislukken?
Stel nu dat je alle bovenstaande vragen hebt beantwoord. En je hebt over een tijdje de weg naar jouw droom in gang gezet: je bent het gaan doen. Dan is het niet ondenkbaar dat er af en toe wat misgaat tijdens die uitdaging. De kunst is dan om jezelf af te vragen: wat ging er goed tijdens deze mislukking? En; wat heb ik ervan geleerd? Want écht: ook bij een mislukking gaan er dingen goed, je leert er altijd iets van. Als je er zo naar kunt kijken, kun je het lichter maken. De kunst is te focussen op wat er goed ging én op wat je hebt geleerd. Dan bestaan er in feite geen mislukkingen meer.

Laat je me weten of je deze vragen hebt kunnen toepassen en wat je eruit hebt geleerd? Of wat je ooit bent gaan doen, terwijl je het heel eng vond? Ik ben benieuwd naar je verhaal!


Wil je hulp bij het nemen van jouw stappen? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek met ons aan.
 Je faalangst is dan zo verdwenen!

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest