Select Page

Oudejaars reflectie 2019

Doe je weer mee met de oudejaarsreflectie?

Het is zo makkelijk om op te gaan in de drukte. Je te richten op wat je nog niet hebt. Niet te zien en te waarderen hoe hard je gewerkt hebt. En welke geweldige dingen er gebeurd zijn afgelopen jaar.

Maar JUIST Oud & Nieuw is zo’n perfect moment om eens bewust stil te staan en te reflecteren.

Door bewust terug en vooruit te kijken zet je een intentie neer.

De richting waar je naartoe wilt komend jaar. En zet je al een groot gedeelte in gang.

Wat dat betreft is het net zoals je navigatie; Als je jouw bestemming hebt ingevoerd, hoef je alleen gedurende de reis af en te toe te checken of je nog ‘on track’ bent.

Om je te helpen met jouw terug- en vooruitblik heb ik 4 krachtige vragen voor je geselecteerd. Ik zal de vragen eerste met je delen. Daarna deel ik mijn persoonlijke reflectie met je op ieder van de vragen. Het zou tof zijn als je met me deelt wat jouw antwoorden zijn.

Btw; Het is leuk om deze oud en nieuw reflectie alleen te doen, maar het is ook erg gaaf om samen met je partner, vrienden of familie te doen!

Klaar voor? Let’s go!

Dit zijn de vier oud en nieuw reflectievragen.

1. “Waar ben jij het meest trots op afgelopen jaar?”

2. “Als een krantenkop jouw jaar beschrijft, wat staat er dan?”

3. “Met de kennis van nu; wat zou je anders hebben gedaan?”

4. “Wanneer je volgend jaar terugkijkt op je foto’s, wat staat er dan sowieso op?”

Wat zou jij op elk van de vragen antwoorden? Ik heb ze voor mezelf ook beantwoord. Hieronder beantwoord ik ze stuk voor stuk. Ter inspiratie, maar ook om transparant te zijn dat heus niet alles altijd goed gaat.

  1. “Waar ben ik het meest trots op afgelopen jaar?”

Ik ben het meest trots op dat ik óók voor mezelf weer heb durven kiezen waar ik voor wil gaan (ben namelijk een weegschaal, en kiezen is niet het meest makkelijke voor me :p).

Heb nóg scherper gekregen welke producten ik wil aanbieden en op welke doelgroep ik in mijn trainingen wil hebben. Kiezen is niet altijd makkelijk. Maar het geeft een enorme rust. En daarmee ook focus.

Komend jaar is het heel simpel. Er zijn 3 producten:

1. Het ‘Ontdek je Gouden Uil’ trainingsprogramma
3 maanden intensieve begeleiding van mij en mijn team om je niet alleen te helpen ontdekken wat je nu eigenlijk écht wilt, wat jouw passie is, maar ook hoe je daar kunt komen.

2. Het ‘Geef jouw Wijsheid Vleugels’ train de trainersprogramma
6 maanden begeleiding van mij en diverse experts om jouw kennis, wijsheid of ervaring om te zetten in een impactvolle training waarmee jij anderen kunt inspireren, en daar ook betaald voor krijgt.

3. De ‘Purpose Powersessies’
Presentaties waarbij ik bij bedrijven langskom om in één dagdeel scherp te krijgen wat iedereen z’n purpose is en hoe ze daarin kunnen bijdragen in de organisatie of daarbuiten.

Simpel. Helder. Overzichtelijk.

En daar ben ik trots op.

Vertel; waar ben jij het meest trots op? Ben benieuwd! (Deel het in de comments!)

2. “Als een krantenkop mijn jaar zou beschrijven; wat staat er dan?”

Leuke vraag he? Even een nadenkertje 🙂

Bij mij zou de krantenkop zijn:

“Je moet het ZELF doen, maar je hoeft het niet ALLEEN te doen”

Ik heb altijd geleefd met de gedachte dat ik alles zelf moest kunnen. Totdat ik erachter kwam dat dat simpelweg niet altijd lukt en zeker niet altijd handig is. Sterker nog, het is soms gewoon dom om het allemaal maar alleen te doen.

Op het moment dat ik actief mensen om me heen begon te verzamelen die me konden helpen, gaf me dat een enorme rust. Ik zag dat het helemaal geen teken van zwakte was om hulp te vragen. Het was juist een teken van kracht.

En het leuke; Mensen vonden het geweldig om hun hulp aan te bieden! Heerlijk om het niet allemaal maar alleen te hoeven doen!

Vertel; wat zou jouw krantenkop zijn? 😊 (deel het in de comments hieronder)

3. “Met de kennis van nu; wat zou je anders hebben gedaan?

Ik weet het. Je kunt niks terugdraaien en het is niet goed om spijt te hebben. Toch is deze vraag goed om te beantwoorden. Omdat het je laat zien waar je iets geleerd hebt en ook eigenaarschap kunt nemen voor als je iets achteraf gezien niet helemaal handig hebt gedaan.

Mijn eigen reflectie:

Ik had veel eerder een helder jaarplan gemaakt. Ik heb ieder jaar een doelstelling. Maar elk jaar liet ik dat over aan het universum hoe en of ik dat zou halen. Totaal niet doorgerekend of een strategie met hoe ik dat doel zou halen. En aan het eind van het jaar had ik m’n doel niet gehaald.

Nu terugkijkend niet zo gek! Er zat totaal geen plan achter.

Aan het einde van dit jaar heb ik het compleet anders gedaan. Ik ben vanaf oktober al gaan kijken naar wat ik op lange termijn wil bereiken. Vervolgens vertaald naar concrete doelen voor volgend jaar. Zowel zakelijk als persoonlijk. Daarna ben ik gaan kijken naar een strategie en plan hoe ik daar kan komen.

Dit keer volledig doorgerekend zodat ik exact weet aan welke knoppen ik kan draaien (in plaats van in het luchtledige maar wat te proberen).

Geeft duidelijkheid en transparantie. Niet alleen voor mij. Ook voor mijn klanten en mijn team.

Ik wou dat ik dat jaren eerder had gedaan…

Nu jij. Wat zou jij anders hebben gedaan?

4. “Wanneer je volgend jaar terugkijkt op je foto’s, wat staat er dan sowieso op?”

Bij mij staat op de foto ik samen met mijn team en allen met een trots gezicht.

Het komend jaar ga ik veel tijd en energie steken om een kernteam op te zetten waarmee we samen zoveel mogelijk mensen kunnen gaan begeleiden in hun reis om te ontdekken wat ze écht willen én hun wijsheid vleugels te geven.

Ik heb de afgelopen jaren teveel alleen gedaan. Ik besef me dat ik tegelijkertijd de groei van het bedrijf beperk. Dus komende tijd ga ik leren hoe het is om de juiste mensen in m’n team te hebben, hoe ik iedereen betrokken hou, en hoe ik taken zo kan delegeren zodat iedereen vol in z’n kracht staat. Inclusief mezelf.

Dus daarom staat volgend jaar iedereen met een voldaan en trots gevoel op de foto. Omdat ze niet alleen werken aan hun eigen missie. Maar ook anderen helpen om dat te bereiken.

“We create a ripple effect”

Vertel! Wat staat er op jouw foto’s volgend jaar?

Zo. Dat was de jaarreflectie van dit jaar!

Ik hoop dat 2019 voor jou ook een geweldig jaar was. En dat volgend jaar nóg mooier gaat worden. Jij hebt het in je om het leven te leven dat jij wilt. Je hebt het allemaal in je vermogen. Maar het begint met willen. Met de intentie neerzetten. En er dan voor gaan.

BTW: wil je volgend jaar je eigen pad gaan kiezen en nu eindelijk eens gaan doen waar je energie van krijgt én voldoening uit haalt maar weet je nog niet helemaal wat dat voor jou is? Boek dan nu een gratis gesprek met mij of één van de teamleden.

We hebben een aantal tijdsblokken vrij gepland om met mensen in gesprek te gaan die een stap willen nemen om erachter te komen wat ze nu eigenlijk écht willen en een positieve impact in deze wereld willen maken.

Vraag een gesprek aan via deze link

Zie ik je weer in het nieuwe jaar? Hoop het!

Groetjes, Frank

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest