Select Page

De 5 krachtigste vragen voor een fijne reflectie op een gek jaar…

Het is zo makkelijk om bezig te zijn met alle hectiek. Je te richten op wat er niet is. Om op te gaan in de drukte van alledag. Natuurlijk, het was een gek jaar. Maar er zijn waarschijnlijk ook dingen gebeurd die je nooit voor mogelijk had gehouden. Dingen die je over jezelf hebt geleerd. Dat je enorm flexibel was. Dat je enorm veerkrachtig was. En dat je misschien zelfs wel meer aankon dan je van tevoren dacht. De jaarwisseling is een prachtig moment om terug te kijken en daar eens bij stil te staan.

Maar ook om weer vooruit te kijken. Want dat volgend jaar ook wel weer een bijzonder en misschien wel gek jaar wordt, is voor mij een gegeven. We gaan nog van alles meemaken. Dus dan is het maar goed dat je zelf ook jouw eigen intentie neer blijft zetten. Zodat je niet meegesleurd wordt in alle invloeden van buitenaf die volgend jaar op je af zullen komen.

Om je te helpen met een leuke terug- en vooruitblik heb ik 5 krachtige vragen voor je geselecteerd. Ik zal de vragen met je doornemen en mijn persoonlijke reflectie met je delen. Als je daarna op één van de vragen ook jouw reflectie zou willen delen, zou dat natuurlijk super leuk zijn. Uitspreken en elkaar steunen is iets prachtigs. Doe je mee?

Gaan we!

Vraag 1: “Waar ben jij het meest trots op afgelopen jaar?”

Ik ben het meest trots op hoe ik afgelopen jaar met alle omstandigheden ben omgegaan.

Vanaf maart zijn de wijzigingen in mijn leven in een stroomversnelling gegaan. Mijn trainingen moesten ineens allemaal online. Mijn vriendin kon tijdens de eerste lockdown niet terug naar Spanje (en bleef daardoor 3 maanden bij mij). Ik nam mijn eerste werknemer in dienst (wat ik erg spannend vond). En ik besloot halverwege het jaar om naar Spanje te verhuizen. Dat betekende dus ook een compleet nieuw leven daar bouwen (met alle omstandigheden en maatregelen die er daar waren).

Continu aanpassen aan de situatie. Snel beslissingen maken. Handelen vanuit intuïtie. Het werd allemaal gevraagd van me afgelopen jaar. En ik denk dat ik daar door dit jaar een stuk beter in ben geworden. En daar ben ik trots op 🙂

Vertel; waar ben jij het meest trots op? Ben benieuwd!

Dan gaan we naar vraag 2…

Vraag 2: “Als een krantenkop jouw jaar zou beschrijven; wat staat er dan?”

Leuke vraag he? Even een nadenkertje 🙂

Bij mij zou de krantenkop zijn:

“Focus op het proces, en het resultaat komt vanzelf wel”

Jarenlang heb ik me op het resultaat gefocused. En dan was ik teleurgesteld als ik m’n doel niet had gehaald (omdat ik altijd m’n doelen ook misschien net iets te hoog had ingeschat :p). Sinds dit jaar leer ik steeds meer en meer me op het proces te focussen.

Ik zet een doel neer en definieer welke stappen daar (dagelijks) voor nodig zijn. En vervolgens focus ik me alleen nog maar op het proces. Want ik weet, als ik die bepaalde activiteiten dagelijks doe, dan komt het resultaat vanzelf wel. Sterker nog; het resultaat is niet eens het belangrijkste meer.

Zo heb ik me het eerste half jaar een routine aangeleerd van elke dag een uur work-out, elke dag een uur content schrijven, en elke dag een uur besteden aan nieuwe of bestaande klanten.

Gevolg? Het was heerlijk overzichtelijk en ook nog eens ontzettend leuk om te doen!

En het concrete resultaat? 5 kg extra spiermassa, 40 artikelen geschreven die voor 20.000 nieuwe lezers heeft gezorgd, en 30 nieuwe klanten om mee te werken.

Dus dit ga ik komend jaar absoluut weer doen. Focussen op het proces. En routines bouwen zodat ik daar elke dag tijd aan besteed.

Nu jij; wat zou jouw krantenkop zijn? 😊

Op naar vraag 3…

Vraag 3: “Met de kennis van nu; wat zou je anders hebben gedaan?

Ik weet het. Je kunt niks terugdraaien en het is niet goed om spijt te hebben. Toch is deze vraag interessant om te beantwoorden. Omdat het je laat zien waar je iets geleerd hebt en ook eigenaarschap kunt nemen voor als je iets achteraf gezien niet helemaal handig hebt gedaan.

Mijn eigen reflectie:

Ik zou veel eerder keuzes hebben gemaakt in mijn aanbod en mijn doelgroep. Ik heb te lang nog vastgehouden aan iets waarvan ik merkte dat het veel te stroef ging. Ik wilde zó graag zoveel mogelijk mensen helpen die vastliepen in de vraag ‘wat wil ik nou eigenlijk?’. Ik wilde geen onderscheid maakte tussen wie ik wel en niet zou helpen. Maar diep van binnen voelde ik allang met wie ik zelf resoneerde, en met wie niet.

Vorig jaar al voelde ik de behoefte om me meer te gaan focussen op mijn andere programma (Geef je wijsheid vleugels), maar veel mensen om me heen zeiden dat ik me moest blijven focussen op het passie stuk. Ik ben daar tegen m’n eigen gevoel ingegaan. Want diep van binnen wou ik dat zelf eigenlijk afbouwen. En vol gaan op datgene waar ik enorme energie van kreeg…

Dus wat had ik anders gedaan? Scherper zijn in voor wie ik er wil zijn en wat ik aanbied (en ook wat niet).

En dat is dus ook precies wat ik komend jaar ga doen. Kiezen. Kiezen voor één ding.

Kiezen is niet altijd makkelijk. Maar het geeft een enorme rust. En daarmee ook focus.

Komend jaar is het daarom heel simpel. Er is maar één product: Het ‘Geef jouw Wijsheid Vleugels’ programma

4 maanden begeleiding van mij en diverse experts om jouw kennis, wijsheid of ervaring om te zetten in een eigen bedrijf waarmee je niet alleen anderen kunt inspireren, maar daar ook nog een leuk extra inkomen mee kunt verdienen.

Simpel. Helder. Overzichtelijk.

Ik wou dat ik dat jaren eerder had gedaan…

Nu jij. Wat zou jij anders hebben gedaan?

Laat het me weten in de comments. En dan gaan we verder naar vraag 4…

Vraag 4: Welke mooie mensen heb je dit jaar ontmoet die op één of andere manier een impact op je hebben gehad?

Ik heb het altijd enorm leuk gevonden om nieuwe mensen te ontmoeten. Het eerste half jaar werd dat flink beperkt door de maatregelen en merkte ik dat mijn leven met name binnenshuis afspeelde, maar in het laatste half jaar heb ik daar weer veel aandacht en energie aan besteed.

Natuurlijk door in Barcelona actief op mensen af te stappen en daar nieuwe vrienden te maken. Maar ook door interviews op te zetten met mensen die mijn inspireerde.

En man, wat krijg ik daar een energie van! Laat staan van de enorme inzichten die het met zich meebracht!

Zo heb ik afgelopen tijd interviews gehad met:

  • Alain Clark (Singer/songwriter)
  • Hugo Bakker (Online Training Expert),
  • Karianne Kalshoven (Authenticiteit Expert),
  • Anneke van de Voort (LinkedIn expert),
  • Aramik Garabidian (Social Selling Expert),
  • Jette van Duijn (Aanbod Expert),
  • Paul van Dijk (oud deelnemer die nu 4x meer verdient),
  • Hajo de Boer (dichter),
  • Wendy Goudzwaard (Sollicitatie Expert),
  • Sabyasachi Sengupta (schrijver boek ‘What’s your Plan B’)

Het werden allemaal geweldige gesprekken! (Je kunt ze zien en beluisteren op mijn Youtube kanaal. Klik hier en klik vervolgens op abonneren om op de hoogte te blijven)

Dan naar de laatste vraag…

Vraag 5: “Wanneer je volgend jaar terugkijkt op je foto’s, wat staat er dan sowieso op?”

Ik sta dan in mijn nieuwe huis met een grote tuin, naast mijn vriendin en misschien wel met een zwangere buik :p. Volgend jaar staat echt in het teken van aandacht voor het leven. Minder uren werken en meer tijd voor de andere leuke dingen in het leven.

Verder sta ik met een grote glimlach op de foto omdat het me is gelukt om 100 mensen geholpen te hebben om hun iets voor zichzelf te beginnen. En dat ze met hun wijsheid, ervaring of kennis anderen inspireren om hun leven leuker, makkelijker of beter te maken.

En die twee dingen; genieten van het leven en impact maken in deze wereld, dat is waar ik voor leef.

Vertel! Wat staat er op jouw foto’s volgend jaar?

Zo. Dat was de jaarreflectie van dit jaar!

Ik hoop dat 2020 voor jou ook alsnog een mooi jaar was. En dat volgend jaar nóg mooier gaat worden. Je hebt het allemaal in je. Maar het begint met een intentie neerzetten. Een besluit nemen. En er dan voor gaan. No matter what.

Groetjes, Frank

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest