Select Page

Op de snelst mogelijk manier inzicht in jezelf? Doe dit

We zaten aan een terras. Hij was 22 jaar en had me uitgenodigd voor een etentje. Omdat hij van me wou leren.

Maar hij stelde me één vraag die me tot de dag van vandaag nog bezig houdt…

We hadden de hele avond gepraat over hoe hij zijn eigen pad scherp kon krijgen. Ik deed wat ik het beste kon; vragen stellen. En hij kwam tot mooie inzichten. Je zag het vuur in hem ontstaan. Hij wist nu waar hij zich op kon richten.

We wilden weggaan, vroegen de rekening (waar hij op stond om die te betalen), toen hij me die ene vraag stelde…

‘Frank, als je mij nog één ding zou meegeven, wat zou dat dan zijn?’

Ik dacht er even over na.

Het makkelijke antwoord zou zoiets zijn als ‘volg je hart’, en ‘doe wat je leuk vindt’. Maar dat was voor mij te cheesy. Veel te oppervlakkig na ons mooie gesprek. En ook veel te voor de hand liggend als je weet wat ik doe…

Dus ik ging dieper bij mezelf naar binnen. Wat is het nou écht? Als ik m’n hele leven bekijk, wat is dan hetgeen dat ik zou willen meegeven? Iets dat me ontzettend veel heeft gebracht. En wat niet iedereen doet.

En toen kwam het antwoord bij me naar binnen.

Iets wat zeeën van inzichten geeft. Iets wat een bijzondere band creëert. En iets wat ook nog eens niet zoveel geld kost…

“Ga met iedereen van je familie eens apart iets leuks doen. Allemaal los van elkaar. Je opa, je oma, je vader, je moeder, je broers of zussen. En vraag ze naar hun verhaal. Hun leven. Hun ervaringen. Moet je eens kijken wat er loskomt. Moet je eens kijken wat een verbinding er ontstaat. En moet je eens kijken hoeveel je van jezelf in één keer begrijpt…”

Want dit is het ding.

De meeste mensen zijn druk bezig met allerlei therapieën, ayahuasca ceremonies, coaching trajecten, zweethutten, healing sessies, en weet ik niet wat. Terwijl je met één gesprek, misschien nog wel meer duidelijkheid kan krijgen, dan al die sessies bij elkaar.

Jouw gedrag, jouw mindset, en jouw acties wordt namelijk voor 95% bepaald door onbewuste patronen.

En die patronen zijn voor een groot deel bepaald door vorige generaties. Via je ouders. Die het weer hebben overgenomen van je grootouders. En die het op hun beurt weer hebben overgenomen van je overgrootouders.

Soms kan één gebeurtenis in de historie van de familielijn, generaties lang worden meegedragen. En dat zie je terug in jou. Hoe je denkt. Hoe je handelt. Hoe je jezelf tegen houdt.

En ja, dan kun je veel geld besteden aan al andere die sessies. Of je kunt gewoon eens een dagje plannen met die mensen in je familielijn die nu nog leven. En hun verhaal aanhoren.

Iedereen heeft namelijk een verhaal.

En iedereen handelde naar wat hem of haar op dát moment het beste leek. Ze hadden alleen niet door wat voor gevolgen dat zou hebben. Op jou.

Maar als je weet wat de beweegredenen waren, kun je daar compassie voor krijgen. Of zelf begrip. Maar belangrijker; je ziet waar bepaalde patronen bij jezelf vandaan komen.

En dan kun je ze doorbreken. Dan hoef jij ze in ieder geval niet meer door te geven.

Want als jij het niet doorbreekt, blijft het gewoon weer een generatie doorgaan.

Dus doorbreek die lijn!

Ga dat gesprek eens aan met de mensen in je eigen familielijn. Ook als is de relatie soms moeizaam.

Verzin iets leuks om te doen. Zorg voor een momentje apart met elkaar. Maar met name: stel ze vragen. En vraag zonder te oordelen over het antwoord.

Luister met compassie. Luister met empathie. Luister met liefde.

Doe dit en je zult één van de meest waardevolle kado’s krijgen die je je kunt voorstellen:

Inzicht in jezelf. Compassie voor de ander. En verbinding met elkaar.

Geef jezelf dit kado. Nodig iemand uit. En laat je verwonderen wat er ontstaat.

Ps; voor mijn eigen oma en mijn moeder heb ik een speciaal boek gekocht om het gesprek aan te gaan. Het boek heet ‘Oma vertel eens’ en ‘Mam vertel eens’. Hierin staan een aantal mooie vragen die ze zelf kunnen opschrijven en waar jij vervolgens het gesprek over kan hebben. Enorm verrijkend. Mocht je ook een hulpmiddel willen, kun je het boek altijd hier bestellen.


Ik ben erg benieuwd of je de uitdaging aan durft te gaan. En wat het je opbrengt.

Met wie ga jij een afspraak maken?

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest