Select Page

Het grote verschil tussen ‘geven’ en ‘onvoorwaardelijk geven’

Ik kreeg veel leuke reacties naar aanleiding van m’n vorige artikel vorige artikel over het ervaren van geluk. Eén van die reacties is die van Sanne, en die zou ik graag met je willen delen omdat het een echte verdieping is op ‘geven’. En aan het eind geef ik zelf ook weer iets leuks weg 🙂
Hier de reactie van Sanne:

“Mensen worden gelukkiger als ze iets geven aan de ander. Maar een belangrijke voorwaarde bij geven is dat het gebeurt vanuit een onvoorwaardelijke houding en een open hart. En met name dat ‘onvoorwaardelijke’ wil ik graag toelichten. Veel mensen geven namelijk, maar verwachten er stiekem dan ook iets voor terug (voorwaarden) en juist dát, maakt dat het soms voor veel mensen dan achteraf toch niet altijd de voldoening geeft die men verwacht, en men zelfs keer op keer teleurgesteld wordt.

Dus, geven? Ja, én vanuit een open hart en zonder (onbewuste) verwachtingen. Want écht kunnen loslaten om iets terug te verwachten, en het geven dus niet als een ‘transactie’ te zien, maar iets als het daadwerkelijk iets toevoegen aan deze wereld, of aan de ander, dát maakt het gevoel van geluk voor mij. Geven zónder daar iets voor terug te willen hebben..

Dit is iets wat ik voorheen niet altijd deed, en vaak gaf om onbewust “gezien” te worden. Daarbij ben ik in mijn familie opgevoed met de norm “voor wat, hoort wat”. Vroeger heb ik vaak ervaren dat door m’n familie werd gezegd: “hij zegt niet eens dankjewel”, of “we krijgen nooit een kaartje terug” of “hij nodigt ons nooit bij ons thuis uit”. Nu is mijn overtuiging dat als je geeft aan die ander, zonder enige verwachtingen daar iets voor terug te ontvangen, het ‘geven’ echt als geluk voelt..en heel veel rust geeft (in volledige vrijheid met jezelf). En ‘t mooie hieraan weer is, hiermee ‘geef’ je weer heel veel aan jezelf en heb je bevestiging van anderen niet meer nodig om gelukkig te zijn”.

Prachtige toevoeging toch? En herken je dit ook bij jezelf? Dat je stiekem toch nog wel eens iets van de ander verwacht nadat je iets hebt gegeven? Ik in ieder geval wel. Maar ik ben me er nu bewust van en kies er nu voor om dat anders te gaan doen.

Toen ik dit stuk schreef, kwam er een mooi gedicht in me op die ik kreeg van mijn coach toen ik afscheid nam van mijn vorige baan.
Hij kwam bij mij erg binnen, dus ik zou zeggen; kijk ook eens wat het met jou doet…..

EGO VERSUS SOUL
Ego seeks to serve itself, Soul seeks to serve others.
Ego seeks outward recognition, Sould seeks inner authenticity.
Ego sees life as a competition, Soul sees life as a gift.
Ego seeks to preserve self, Soul seeks to preserve other.
Ego looks outward, Soul looks inward.
Ego feels lack, Soul feels abundance.
Ego is mortal, Soul is eternal.
Ego is drawn to lust, Soul is drawn to love.
Ego seeks wisom, Soul is wisdom.
Ego enjoys the prize, Soul enjoys the journey.
Ego is cause to pain, Soul is cause of healing.
Ego seeks to be filled, Soul is eternal wholeness.
Ego is Me, Soul is We.

Hoop dat dit gedicht je ook weer wat meer bewust maakt hoe je soms tegen dingen aankijkt, en dat er altijd een andere kant is.

Omdat dit verhaal in het teken staat van geven, wil ik ook weer iets geven. Ik heb daarom weer tijd ingeruimd om komende week 3 mensen gratis te helpen met een 1-op-1 doorbraaksessie. In die doorbraaksessie gaan we in op jouw situatie, jouw persoonlijke struggle, en geef ik op basis van alles wat ik weet, ken en heb ervaren. passende strategieën die je gaan helpen met de volgende stap in de richting naar die persoon die jij graag wilt zijn of wat jij graag wilt doen. Ik vind het zelf super leuke sessies en het maakt impact. Een deelnemer zelf zei laatst ‘In 30 minuten back on track, ongelooflijk maar waar’.
Mocht je daar kans op willen maken, klik dan nu op deze link, vul het aan met je motivatie waarom je deze sessie zou willen en dan laat ik je zo snel mogelijk weten of je de doorbraaksessie kunt inboeken.

“Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being”

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest