Select Page

De 3 obstakels voor werk wat je leuk vindt

“Do what you love and love what you do”

Doe werk wat je leuk vindt. Een kreet die je best vaak voorbij ziet komen. Maar kan dat wel echt? Je hoort zo vaak dat mensen vleugels krijgen als ze doen wat ze écht leuk vinden. Dat als je werk doet wat je leuk vindt, je niet meer bent te stoppen. Dan gaat alles ‘vanzelf’. Dan heb je een missie. Een doel. En daar ben je niet vanaf te brengen. Ook niet als het een dag tegenzit.

“Dat klinkt allemaal geweldig, maar waarom lukt mij dat dan nog niet?!”

Dat is heel simpel. Er zijn genoeg dingen die ons ervan weerhouden om het werk te doen wat je leuk vindt. Allerlei obstakels. Ik heb de 3 grootste obstakels voor je op een rijtje gezet. Dus kijk eens welke je herkent. En natuurlijk geef ik per obstakel wat handvatten hoe je je denkwijze op zo’n manier kunt ombuigen dat je er mee aan de slag kunt.

Obstakel 1 voor werk wat je leuk vindt: Je bent bang voor afwijzing

“Wat zullen anderen er wel niet van denken?!” Wat als mensen je af zouden kunnen kraken om wat je doet? En wat nu als je succesvol zou worden? Dan zou je nog meer met m’n kop over het maaiveld uitstijgen en gaan nóg meer mensen wat van je vinden…. Dat is misschien nog wel veel enger!”

Wees gerust. Deze gedachten zijn normaal. We hebben ze allemaal. Het is echter wel goed om te weten waar deze angst eigenlijk vandaan komt. De angst voor afwijzing komt uit onze oertijd. Het is simpel; als je toen werd afgewezen, werd je uit de groep of de stam geplaatst. En dan overleefde je het niet. Vroeger was het dus ontzettend belangrijk om in de groep te blijven horen. Tegenwoordig is dat anders.

Het is niet meer zo dat als we door een paar mensen worden afgewezen, dat we dan niet meer kunnen overleven (Sterker nog; misschien is het wel heel goed als je nu van sommige groepen juist afstand doet!). Het is nu juist belangrijk om je uit te spreken. Zodat je de juiste mensen aan je weet te binden. En ja, sommige mensen zullen daar wat van vinden. Dat zul je moeten accepteren.

Maar onder aan de streep is het toch echt joúw leven. Dus de belangrijkste graadmeter is dat jij werk doet wat je leuk vindt en wat jóu gelukkig maakt in de tijd die je hebt. Meningen van anderen zullen er altijd zijn. Dus lekker delen met anderen wat jij wilt en waar jij naar op zoek bent (Soms hebben mensen creatieve ingevingen waar je zelf nog niet eens aan had gedacht)

Dan de opdracht.

Maak eens een lijstje van de voordelen van je succes en werk wat je leuk vindt. Maar ook van de nadelen. Waar ben je écht bang voor? Wat gebeurt er als het niet lukt? En bedenk dan ook de oplossing voor de negatieve kanten die je bedenkt. Dat maakt het gemakkelijker om over je angst heen te stappen.

“Het zou je weinig kunnen schelen hoe andere mensen over je denken, als je wist hoe weinig ze dat eigenlijk doen”

Obstakel 2: Je denkt dat alles in één keer moet

Ja, sommige dingen gaan makkelijker omdat je in flow bent en in je element bent. En ja, het kost minder inspanning. Maar het is zeker niet zo dat het allemaal van een leien dakje gaat en dat het helemaal geen hard werken meer is als je werk doet dat je leuk vind. Het heeft tijd, aandacht en energie nodig om het te laten slagen. Je mag er zo wel 3-5 jaar voor uittrekken.

Je hoeft dus niet direct je hele baan op te zeggen om tijd te gaan besteden aan werk wat je leuk vindt. Wees creatief. Je kunt ook eerst naast je huidige baan gaan kijken of je daar een paar uur meer werk kunt doen wat je leuk vindt. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt. Als je het maar durft aan te geven en ermee bezig gaat.

Want zodra je daar mee bezig bent, gebeuren er twee dingen. Je zult zelf steeds meer ervaren of het inderdaad het werk is wat je leuk vindt, én het tweede wat er gebeurt is dat je meer gezien zult worden gezien. En als ze dan zien dat je gepassioneerd en bevlogen bent, zul je steeds meer werk krijgen wat je leuk vindt. En zo bouw je langzaam je transitiefase in.

En wanneer ben je klaar voor de grote stap om helemaal om te gaan? Daar kom je vanzelf wel achter. Daar hoef je je nu nog helemaal niet druk over te maken. De kern is; Begin klein. Want juist als je in kleine stapjes denkt, worden grote obstakels makkelijker te hanteren…

De opdracht voor nu.

Bedenk eens voor jezelf; hoe belangrijk is het voor je om werk te doen wat je leuk vindt? Is het belangrijk voor je? Bedenk dan elke week een actie die je zou kunnen doen om dichterbij jouw pad te komen. Maar zet het wel bovenaan je agenda. Voor je het weet wordt je anders weer meegenomen in de waan van de dag.

“There’s always something you can do today to get you closer to your dreams tomorrow” (Scott Dinsmore)

Obstakel 3: Je bent bang om jezelf te moeten verkopen

“Dat hele mezelf verkopen is niks voor mij”

Verkopen is iets waar velen tegenop zien. Begrijpelijk ook wel. Want als je voor jezelf begint, hangt er veel vanaf. Je inkomen bijvoorbeeld. Je eigenwaarde. Je ambities. We willen allemaal (financiële) zekerheid. Helemaal niks mis mee. Een gezonde financiële status geeft namelijk een zekere stabiliteit en daarmee kun je een zekere levensstijl vasthouden. Die wil je niet zomaar verliezen.

Maar de overtuiging dat je jezelf moet verkopen en dat jij dat niet kunt, zorgt er in de meeste gevallen voor dat je helemaal nooit het werk gaat doen wat je leuk vindt. Je zult jezelf namelijk altijd op een bepaalde manier moeten verkopen. Of je nu voor jezelf wilt beginnen of dat je als werknemer ergens anders aan de slag wilt. Je zult jezelf op een bepaalde manier in de kijker moeten spelen.

Maar hoe werkt dat dan? En wil ik dat wel? Want wie ben ik nou?….

Als je altijd in loondienst hebt gewerkt, heb je waarschijnlijk nooit geleerd hoe je zélf geld kan verdienen. Niet zo gek; op school werd je dit ook niet geleerd. Dus wetende dat je dat misschien straks zelf moet doen, is beangstigend. En het klopt; voor jezelf iets beginnen en jezelf moeten ‘verkopen’ is een vak apart. Maar ook dat kun je leren.

Want of je nu je eigen bedrijf wilt of in loondienst wilt, jezelf kunnen ‘verkopen’ is een noodzakelijke skill. Maar hier komt het; je moet het niet zien als verkopen.

Je moet het zien als ‘anderen laten zien dat je waarde levert’. En hoe je dat doet is helemaal aan jou.

In mijn optiek doe je dat door een probleem voor iemand op te lossen. En daarnaast om ergens gewoon onwijs goed in te worden.

Dat betekent dus enerzijds continu beter worden. En anderzijds continu mensen helpen met hun problemen. Hiermee zal je waarde stijgen. En hoef je jezelf helemaal niet te verkopen. Jouw waarde verkoopt zichzelf.

(p.s. Een mooi boek die hierover is geschreven is van Mark Soons; Stop met verkopen, start met helpen)

Het belangrijkste is altijd dit

Blijf jezelf en blijf eerlijk en vertel wat jij voor je doelgroep kunt betekenen. Hoe je andere mensen kunt helpen. Of je nu in loondienst of als zelfstandige aan de slag wilt. Als jij gelooft in wat je doet, dan straal je dat uit. Ga dus staan voor wie je bent en wat je doet.

Maar echt, als jij in jezelf gelooft en in wat je aanbiedt, dan komt het goed. Als je vertelt vanuit je enthousiasme en passie. Als je luistert naar wat jouw doelgroep nodig heeft en meedenkt. Dan ben je al een heel eind (Dat is ook al een beetje verkopen… :))

En zie je er écht heel erg tegenop? Ga er dan eens met iemand in gesprek die het al doet wat jij graag zou willen. Daar leer je enorm van. En blijkt het ook niet zo eng te zijn. Of stuur mij een berichtje. Maar dat is wellicht een te grote open deur 😉

“If people like you, they’ll listen to you. If they trust you, they will do business with you” (Zig Ziglar)

De Gouden Tip voor werk wat je leuk vindt

Obstakels horen erbij. Als je momenteel geen obstakels of uitdagingen in het leven hebt, speel je jouw leven op een te laag niveau. Dan kun je meer. Want dit is uiteindelijk waar we als mens het meeste energie en zingeving uit halen; het overwinnen van uitdagingen.

Het kan zijn dat je bang bent om zichtbaar te worden. Het kan zijn dat je bang bent dat het te lang duurt. Het kan zijn dat je bang bent om jezelf te verkopen. Maar met al deze angst; kijk het in de ogen aan. Durf het te bevragen. En zet het om in een constructieve actie.

Niks is dodelijker dan weten dat je niet op de juiste plek zit en dat er meer in je zit, en er niks mee doen (wil je erachter komen of je nu op de juiste plek zit en wat jouw passie is, klik hier)

Dus start met uitzoeken wat precies het werk is wat je leuk vindt. En begin dat naar meerdere mensen uit te spreken. Want zodra je het uitspreekt wordt het werkelijkheid. En zul je merken dat meerdere mensen je zullen gaan helpen. Zodat jij uiteindelijk komt op een plek met werk wat je leuk vindt.

En mocht je hulp nodig hebben… je weet me te vinden. (Dit is altijd een goede start)

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest