Select Page

Afrekenen met het Calimero syndroom

Zonder zelfmedelijden in actie

Ken jij ook dat gevoel? Hoe meer iets moet, hoe minder zin je erin hebt en hoe meer je gaat uitstellen?

Als kind had ik afgewisseld met mijn zussen een hele week ‘de beurt’. We moesten tafeldekken, de poes eten geven, de vaatwasser uitruimen etc. Tot waanzin van mijn moeder wist ik mijn taken uit te stellen tot het laatste moment. Met steevast een woede uitbarsting of, nog erger; de teleurstelling in haar ogen. Zodra ik iets moest of als ik iets stom vond om te doen, was bij mij de motivatie ver te zoeken. Omdat ik mijn moeder niet wilde kwetsen kwam ik toch in actie. Met veel zelfmedelijden tot gevolg.

Hoe reken je nu af met de Calimero in jezelf? Dat kleine verongelijkte vogeltje met dat eierdopje op zijn hoofd. Hoor je zijn stemmetje ook nog wel eens? ‘Zij zijn groot en ik is klein en da’s niet eerlijk’.

In dit stuk geef ik je tips over hoe je zonder zelfmedelijden in actie komt. Fluitend je dag door. Mogelijk gemaakt door jezelf én voor jezelf.

Calimero tip 1: Van ‘ik moet’, naar ‘ik wil!’

Tafeldekken en de poes eten geven is kinderspel zul je denken, maar met ‘grote mensen dingen’ gaat het eigenlijk net zo. We moeten allemaal activiteiten doen in ons werk en tijdens ons leven waar we geen zin in hebben. We klagen, zeuren, stellen uit… maar uiteindelijk moet het gewoon. Tanden op elkaar en gaan.

Stoer? Niets is minder waar.

Doorzetten en dingen doen die je niet wilt en waar je diep van binnen niet gemotiveerd voor bent, breken je op.

Met mijn Noord-Nederlandse roots kon ik doorzetten als de beste, maar mijn thuisfront kreeg er vervolgens van langs. Want aan het einde van de werkdag nam ik mijn korte lontje mee naar huis. Ik putte mezelf emotioneel en fysiek uit omdat ik niet intern gemotiveerd was voor een deel van mijn werk. De reis van ‘ik moet’ naar ‘ik wil’ was turbulent, maar zo de moeite waard.

Gun jezelf een balans van moeten en willen.

Moet jij heel erg veel en wil je niets van dat alles? Dan is het tijd om in de spiegel te kijken!

Calimero tip 2: Stem af op jezelf

Mijn belangrijkste inzicht was dat ik veel te lang heb gedaan wat anderen van me verlangden. En dat ik me liet leiden door ‘dat hoort zo’. Ik kan je vertellen, dat is dodelijk voor je innerlijke vuur. Iets doen omdat een externe kracht dat van je verlangt, zet je aan tot actie maar het is niet lang houdbaar. De lol gaat er vanaf omdat het niet natuurlijk is.

Zet je eigen radiofrequentie aan.

Laat geen andere zenders er doorheen klinken die jouw muziek storen. Stem af op jezelf. En dat is zoeken. Vooral als je er lang niet naar geluisterd hebt. Wat vind ik eigenlijk leuk? Wat wil ik bereiken? Wat kan ik?

Vergelijk het met het moeten beantwoorden van de vraag ‘Wat is jouw favoriete liedje?’.

Mij lukt dat in dat moment nooit. Ik krijg een blanco pagina in mijn hoofd. Weet de naam van een nummer niet, laat staan de artiest. Pas als ik naar een Playlist luister en er komt een liedje voorbij dat ik tof vind…, dan weet ik het! Ik zet het geluid harder en begin mee te swingen. Ik voel het van binnen. Het triggert iets.

Zet jouw frequentie aan en merk bij jezelf op waar jij van gaat swingen.  

Calimero tip 3: Laat je gevoel toe

Net als met muziek is motivatie een gevoel.

Je vindt iets leuk, lekker, mooi, fijn, gaaf, te gek. Zonder dat je daar woorden voor kan vinden of dat je het kunt uitleggen. Het is gewoon goed.

Ik kon als kind (en nog steeds trouwens) mezelf verliezen in een boek. Tot ver in de nacht lezen en dan door de kramp in je nek en pols erachter komen dat je al vier uur in een verkeerde houding zit. Totaal de tijd verloren. Hoe kan dat? Ik had geen doel gesteld, geen target te halen, geen verantwoording af te leggen of een beloning in het vooruitzicht. Gewoon omdat ik het leuk vond om te doen.

We mogen veel meer dingen doen die we leuk vinden, die vanzelf gaan.

Let er eens op hoeveel van de taken die je op een dag doet vanzelf gaan en voor hoeveel je moet zwoegen. De zogenaamde ‘zwoeg-taken’. Ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar deze balans nog beter in evenwicht kunnen brengen. Maar hoe doe je dat? Brengt me bij calimero tip 4.

Calimero tip 4: Begin gewoon, neem kleine stapjes

Jezelf motiveren is niet een eenhoorn zien te vinden. Motivatie is gewoon het paard dat in de wei om de hoek staat te grazen. Hij is niet ver weg en je kan er gewoon bij.

Het is een kwestie van doen en beginnen.

Kijk eens naar je momenten van flow, wanneer je de tijd verliest en alles vanzelf lijkt te gaan. Welke elementen van flow en plezier kun je in je zwoeg-taak brengen?

Het mooie is dat als je dit doet, dat je een taak leuker maakt. Doordat je er bewust inspanning en moeite in stopt, raak je automatisch ook nog eens extra gemotiveerd. Noem het een ‘mindtrick’, maar het eindresultaat is dat je meer gaat genieten. Een taak die in de basis niet je vuurtje aanwakkert kun je wel zo leuk mogelijk maken.

Calimero tip 5: Zet je omgeving in

Met bovenstaande tips kun je geheel zelfstandig werken aan je eigen motivatie. Hoewel dat super krachtig is, speelt je omgeving ook altijd een rol. We zijn namelijk nooit los van een context. Wil je een extra zetje, een shot inspiratie, een aanmoediging? Zet dan je omgeving in.

Een inspirerende en motiverende omgeving gaat je helpen.

We kennen allemaal die leraar, die coach, die vriend waar je graag naartoe gaat. Die je met een luisterend oor, een advies of een leuke activiteit weet te motiveren. Of die plek waar je graag komt om even helemaal tot rust te komen. Zoek dus actief naar een omgeving die jou helpt. Ik zie het als een accelerator.

Jij moet zelf je vliegwiel aanzwengelen maar je omgeving kan ervoor zorgen dat je als een raket gaat!

Calimero tip 6: Stop met vergelijken

Een motiverende omgeving is heerlijk maar pas wel op met jezelf langs de meetlat te leggen naast anderen. Gedachten als: andere mensen verdienen meer, zijn knapper, socialer, slimmer helpen niet.

Vergelijken is doodvermoeiend en vooral nutteloos.

Je vind altijd wel iemand op de wereld die ergens beter in is dan jij. Calimero ten voeten uit. Jezelf kleiner maken. Maar jij rekent af met jouw Calimero want jij bent uniek. Iedereen is uniek met een eigen verleden, eigen talenten, sterktes en zwaktes. Tegen andere mensen opkijken is prima. Laat je inspireren en laat anderen een boost zijn voor je eigen ontwikkeling. Maar hou op met jezelf naar beneden te halen

Geloof in je eigen kunnen is de benzine op je motivatie vuur!

Zeg nou zelf, zou jij vrienden willen zijn met dat Calimero stemmetje in je hoofd? Bedenk eens dat een vriend dat soort opmerkingen zou maken, die zou je toch gelijk ontvrienden. Door Calimero een vorm te geven zie je hoe ridicuul hij is. Ik zeg zodra hij verschijnt, swipe naar links. Weg ermee!

Conclusie van het verhaal…

Weg met zelfmedelijden. Weg met Calimero. Van ‘Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk’ naar ‘Mijn omgeving is inspirerend en ik gemotiveerd, en dat is heerlijk’.

De motivatiekenners onder ons, zullen drie algemeen geaccepteerde wetenschappelijke dimensies van motivatie hebben herkend. Motivatie heeft namelijk: Een richting (een onderliggende trigger). Een kracht (“is het leuk en geloof ik dat ik het kan?”). En een duurzaamheid (“hoe lang kan en wil ik het volhouden?”)

Wil jij gelijk aan je eigen motivatie werken? Check dan deze video

Vond je deze blog leuk? Ken je mensen die motivatie een interessant topic vinden? Tag ze onder deze post. Dan verspreiden we samen het woord.

Heel veel motivatie en bovenal plezier!

Geschreven door Nynke van der Ham. Eindredactie door Maartje Steenhof en Mandy Bastiaenen.

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest