Select Page

Waarom veel mensen vast blijven zitten in hun werk, en jij dat met deze 3 tips anders kunt doen

Geld versus geluk.

Een dertiende maand, goedkope verzekeringen, een opleidingsbudget, een leaseauto met benzinevergoeding, gratis lunches, een mobiele telefoon van de zaak, een lekker klinkende functie, een jaarlijkse bonus…

Wie wil dat niet?

Al deze zaken zorgden er destijds voor dat je volmondig ‘ja’ zei tegen je baan. En hoe meer erop het lijstje staat aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, hoe mooier het is toch?

Je inkomen heb je ook gewoon nodig om iedere maand je vaste lasten te betalen én je wilt ook geld hebben om regelmatig leuke dingen te doen.

Geboeid of als een vis in het water?

Dat inkomen is dus een must. Dat weet jouw werkgever ook: hoe aantrekkelijker hij het voor je maakt, des te kleiner de kans dat jij vertrekt. Zo’n goed salaris went snel. Dus zelfs als je iets anders zou willen doen, dan denk je wel drie keer na voordat je al je zekerheden opgeeft. Die prachtige arbeidsvoorwaarden die jou ‘tevreden’ houden, worden niet voor niets ‘gouden handboeien’ genoemd. Hoe langer je bij een organisatie werkt en hoe beter je presteert, hoe hoger je in de organisatie terecht komt. Met alle privileges die daarbij komen kijken.

Maar ga je nog naar je werk omdat je iedere dag als een fantastische uitdaging ziet? Omdat je doet wat je het allerliefst doet? Omdat je nieuwe manieren wilt bedenken om je werk nog leuker, winstgevender of efficiënter te maken? Dan voel je die handboeien niet eens en ben je op je plek. Als een vis in het water.

Ai, ik zit vast

Maar waar dienen handboeien voor?

Om je bewegingsvrijheid te beperken en je gemakkelijk te kunnen leiden… Hoe langer je ze om hebt, hoe ongemakkelijker je je gaat voelen.

‘Ai… ik zit vast. En ik kan geen kant op…”

Dus ga jij naar je werk omdat het nu eenmaal je job is en je daarvoor goed betaald krijgt? Fluistert er af en toe een stemmetje dat dít niet was waar je van droomde toen je destijds op de arbeidsmarkt kwam…? Als dat zo is, dan is het tijd om in actie te komen. En nee, je hoeft niet direct je baan op te zeggen – denk aan je vaste lasten – maar al zou je je handboeien maar alvast één standje losser zetten…..

Drie tips om je te ontketenen!

Het hoeft allemaal niet in één keer. Het kan stap voor stap. Daarom heb ik drie tips voor je hoe je in ieder geval jouw handboeien ietsje losser kunt krijgen.

1. Inzichtelijke uitgavenpatronen

Eén van de grootste angsten is vaak dat we bang zijn om ons huidige leventje op te geven. En dat is ook niet gek. Maar als ik dan vraag hoeveel ze precies nodig hebben voor dat leven, hebben ze eigenlijk geen idee.

Dus de tip is: Maak eens een overzicht van je uitgaven. Wat heb je écht nodig om rond te kunnen komen? Gebruik bijvoorbeeld de app ‘Spendingtracker’ om dit uit te vinden of de app van je eigen bank.

Wil je een tandje verder? Zet dan eens een tijdje een bepaald bedrag maandelijks opzij waar je niet aan mag komen. Je went er dan aan om minder geld uit te geven én je bouwt alvast wat reserves op voor later, als je het misschien nodig hebt. Je zult zien dat je nog net zo gelukkig door het leven gaat. Soms zelfs wel gelukkiger omdat je de kleine dingen gaat waarderen 🙂

2. Ingrediënten van ideale leven

Er zijn twee manieren om in beweging te komen; ofwel de pijn van de huidige situatie vergroten ofwel het verlangen van waar je naar toe wilt vergroten. En precies dat laatste vergeten veel mensen.

Dus stel jezelf eens de vraag; hoe ziet mijn ideale leven en mijn ideale werk eruit?

Maak daarvoor eens een moodboard of een visionboard. Plak alle ingrediënten van jouw droombaan op een vel papier.

Dit geeft waarschijnlijk al meer energie (en verlangen). En dan komt stap 2; vergelijk dit met je huidige baan. Hoe groter deze tegenstelling, hoe groter de kans dat je in beweging komt.

p.s. Ben je niet van het knippen en plakken? Vouw een A4 doormidden. Schrijf links alle ingrediënten voor een ‘horrorbaan’ onder elkaar. Schrijf daarna rechts alle tegenovergestelden: je droombaan. Waar sta je op dit moment?

3. Start klein

Zoals ik al zei; stoppen met iets hoeft niet in één keer. Begin met kleine stapjes.

Overweeg bijvoorbeeld om eens een dag minder te gaan werken en besteed die dag aan wat je het allerliefst doet. Je kunt dat aan het begin gewoon als vrijetijdsbesteding doen (kun je misschien ook een beetje wennen aan minder inkomen ;)), maar het is natuurlijk nog véél krachtiger als je met deze activiteiten ook leert, hoe je daarmee geld kunt verdienen.

Dan kun je namelijk inzien dat je financiële zekerheid zelf kunt opbouwen. En je dus niet vast hoeft te zitten aan de gouden handboeien.

p.s. Wil je weten hoe je dat kunt leren? Check dan hieronder de gratis powercursus.

Succes trek je aan

Als je je handboeien uiteindelijk af weet te doen en datgene gaat doen waar je écht van houdt, is de kans groot dat je daar zeer succesvol in wordt. Je voelt je voldaan en je barst van de energie, omdat je doet waar je blij van wordt. Dat straal je uit en dat werkt als een magneet: je trekt op die manier steeds meer werk aan wat je misschien nu nog niet voor mogelijk houdt. Dat gevoel compenseert in grote mate, of misschien wel helemaal, het mogelijke gemis van je huidige gouden bergen.

Wees niet bang

Tot slot: bedenk dat je angst voor een nieuwe stap misschien wel volkomen ongegrond is. Als je doet waar je van houdt en je legt daar álles in, word je misschien nog wel veel succesvoller dan je nu bent…

Hulp is binnen handbereik

Wees gerust. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen. Sterker nog, dat is hartstikke onverstandig.

Er zijn heel veel mensen die net als jij een stap willen nemen. Speciaal daarom start binnenkort mijn powercursus ‘Breek uit de Gouden Kooi!’

Ik vertel je het geheim hoe je, zelfs met behoud van zekerheid, uit je gouden kooi kunt breken!

Maar daar blijft het niet bij.

Ik ga in drie weken op alles in wat er voor nodig is om een leven te creëren van vrijheid, betekenis, en voldoening.

Ik ga echt voluit en ik laat niks achterwege. Ik geef alles wat ik heb.

En weet je wat helemaal fijn is? De powercursus is gratis!

Mijn cadeautje aan jou. 

> Schrijf je hier in <

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest