Zit je zelf in een baan die op zich prima betaalt maar je eigenlijk niet helemaal top vindt. Dat je niet gewaardeerd wordt om wat je doet, of taken moet doen die niet bij je passen, of waar je niet genoeg voldoening uit haalt? En kijk je ook wel eens met bewondering naar die mensen die doen wat ze leuk vinden, die een radicaal besluit durven nemen en vol voor hun passie durven gaan?
Na veel onderzoek en veel mensen geïnterviewd te hebben, kwam ik achter het geheim van de keuze om te leven in middelmatigheid, of de keuze om alles uit je leven te halen en stappen te nemen om werk te gaan doen waarin je succesvol kunt worden, je betekenisvol door gaat voelen en je een enorme voldoening uit gaat halen….
In dit artikel leer je wat de grootste reden is waarom mensen blijven hangen in een situatie waar ze niet helemaal gelukkig van worden, en wat er voor nodig is om TOCH een stap te maken. Dus wil je in beweging komen (met wat dan ook); volg dan deze drie stappen zorgvuldig. Bij elke stap zit een call to action waardoor je gelijk in actie kunt komen.
Stap 1: Voel de pijn en het verlangen
Er zijn twee elementen waardoor je in beweging gaat komen; of de pijn/confrontatie moet groot genoeg zijn (ongelukkig, energie verlies, geld verdienen, gebrek aan betekenis), of het verlangen moet groot genoeg zijn (verlangen om écht iets te willen bereiken of achter te laten in de wereld). Dat zijn de twee variabelen. Zijn die twee niet groot genoeg, kom je niet in beweging (denk maar aan de veel mislukte pogingen om te stoppen met roken)
De pijn
Het begint dus met dat er een noodzaak of confrontatie moet zijn. Een moment waarop je inziet: zo wil ik niet verder. Het besef dat je heel ontevreden bent en dat je weet dat je iets écht niet meer wilt. Daar ontstaat de motivatie om te veranderen. In interviews met mensen die hun succesvolle carrière hebben opgegeven om hun passie te volgen, merkte ik dat het allemaal begon met een soort van pijn. Zo was het ’t moment bij Joelle (voormalig model, nu eigenaresse van thrivebussiness.co) dat ze besefte dat ze haar ziel aan het verkopen was en dat het werk haar eigenlijk ongelukkig maakte, bij Indira (voormalig advocate bij één van de grootste kantoren in New York, nu betrokken bij een start up in sieraden) toen ze merkte dat ze alleen maar voor de toekomst aan het leven was en niet meer genoot van het nu, bij Mark (voormalig senior advisor, nu eigenaar van een prachtig bed&breakfast in Australië) toen hij teveel stress ervaarde als hij naar zijn werk ging, en bij Gwen (voormalig partner van een groot consultancy bedrijf, nu documentaire maakster) het grote en continu terugkerende gevoel dat er ‘iets’ miste.
Het verlangen
Naast het voelen van de pijn, is het ook nodig om het verlangen te voelen. Uit een kleinschalig onderzoek bleek het verlangen dat mensen graag meer geld zouden willen verdienen (wat op zich niet heel verrassend was), maar er bleek echter óók dat zo’n 60% graag meer waarde zou willen toevoegen en meer hun krachten in zouden wil zetten. Steeds meer mensen voelen op dit moment een gebrek aan betekenisgeving in hun werk of leven en willen dat graag veranderen. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat we veel bewuster bezig zijn om iets toe te voegen aan de wereld.
Call to Action
Wil je in beweging komen? Bedenk jezelf; wat gebeurt er als ik blijf hangen in de situatie waar ik nu in zit? Wat is het ergste wat kan gebeuren. Voel de pijn maar eens….
Visualiseer dan je verlangen; wat zou het je allemaal opleveren als jij zou gaan doen wat jij wilt bereiken? Maak het verlangen maar eens heel groot wat er dan allemaal mogelijk is….
En maak dan een keuze, een keuze of je er iets aan gaat doen.
Stap 2: Besef welke angst je tegenhoudt
Na die keuze gebeurt er iets eigenaardigs. We worden ineens overvallen door angst. Twee vormen van angst komen dan het meeste voor; angst voor armoede (financiële onzekerheid), of angst voor kritiek.
Als er iéts is wat ons afhoudt om dát werk te gaan doen wat we diep van binnen willen en uit de gouden kooi te ontsnappen, is het de bijna slopende angst om financieel niet voor onszelf of voor ons gezin te kunnen zorgen. Het ontvangen van dat maandelijkse loonstrookje is één van de grootste redenen waarom we blijven hangen in werk waar we niet gelukkig van worden. En de andere grote angst, is de angst voor kritiek. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 35% van de mensen (en dus miljoenen mensen!) niet doen wat ze eigenlijk willen doen omdat ze bang zijn voor kritiek van anderen….
Call to Action
Onderzoek bij jezelf welke angst bij jou opkomt. En dan kun je iets doen wat heel simpel is, maar een essentiële voorwaarde voordat je verder kunt. Je kunt een besluit nemen. Overwin je angst voor geldgebrek bijvoorbeeld door te besluiten dat je elke vorm van rijkdom kunt creëren, zonder je daar zorgen over te hoeven maken. Overwin je angst voor kritiek door te besluiten je niet druk te maken om wat andere mensen denken, doen of zeggen. Maak dit besluit in je hoofd, en dan pas ben je klaar voor stap 3. Het klinkt misschien gek, maar nadat ik dit besluit nam om me geen zorgen te maken, begonnen de inkomsten ineens in een soort versnelling te komen. Leek wel of het universum je dan ineens een handje gaat helpen als je zo’n duidelijk besluit maakt.
Stap 3: Maak een mindset shift
En dan komen we bij het mooiste, maar het weerbarstigste; onze mindset. Onze mindset is een erg krachtig instrument, maar helaas kan het ons ook tegenwerken door beperkende overtuigingen die er in zijn geslopen. Maar weet je wat het mooie is van mindset? Je kunt het zelf opnieuw programmeren. Laat me je meenemen in de 5 meest voorkomende overtuigingen, herken ze bij jezelf en laten we er samen stappen in gaan nemen.
Overtuiging 1: “Ik durf geen stap te nemen”
Vaak blijven we vastzitten omdat we onszelf vertellen dat we het allemaal eerst uit moeten vinden, voordat we een stap kunnen nemen. We hebben erg de neiging om het te gaan overdenken. Maar het belangrijkste is dat je een stap neemt, en dat je het gevoel hebt dat je dichterbij komt, ook al weet je misschien nog niet precies welke richting het op gaat. We zullen moeten leren om niet alles continu te willen weten, dat houdt je alleen maar weg van het daadwerkelijk gaan doen.
Call to Action
Focus je op de eerste stap, die gewenste helderheid zal later wel komen. Vertrouw op wat er is en wat er komen gaat.
Overtuiging 2: “Ik ben bang om financieel gezien niet genoeg meer voor mijn gezin of mijzelf te kunnen zorgen”
Denk je dat je niet met minder kunt leven? Bullshit. We zijn meer en meer verslaafd geraakt aan geld verdienen en een hogere standaard van leven. Het is makkelijk om aan een bepaalde levensstandaard te wennen en te denken dat dat je minimale uitgaven zijn. Maar kijk eens eerlijk naar wat je nodig hebt om gewoon te leven en kijk eens naar wat misschien wat minder kan. Want geloof me; uit veel gesprekken blijkt dat mensen die met iets minder gingen leven, de dingen die ze hadden juist nog veel meer gingen waarderen. Natuurlijk hebben we een bepaalde ondergrens nodig, maar we denken vaak dat die veel hoger ligt dan we daadwerkelijk nodig hebben.
En denk je dat je eerst veel geld nodig hebt om met iets anders te beginnen? Onzin. In heel veel gevallen heb je juist helemaal niet veel geld nodig om te kunnen beginnen. Vaak heb je alleen tijd nodig. En omdat je die tijd niet gelijk om kunt zetten in een inkomen, moet je rekening houden met een paar maanden ‘opbouwtijd’. Ik raad dus vaak aan om vanuit je huidige (werk)situatie iets te starten zodat je langzaam je eigen idee kunt opbouwen, makkelijker durft te experimenteren en je tevens geleidelijk kunt ervaren wat het allemaal nog meer oplevert als je gaat doen wat je écht leuk vind.
Call to Action
Besef je dat je óók met minder kunt leven. Hoe eerder en hoe beter je kunt vaststellen hoeveel je écht nodig hebt, hoe eerder je je dromen (nieuw) leven in kunt blazen en uit kunt zoeken welke actie je moet gaan nemen. En bovenal, vertrouw erop dat als je ergens gepassioneerd over bent, het geld gaat volgen. Dit is een erg lastige ombuiging, maar o zo belangrijk; Volg nooit het geld, volg de passie. Het volgen van geld zorgt voor belemmeringen, het volgen van je passie zorgt voor vrijheid.
Overtuiging 3: “Ik ben bang om te falen” of “ik ben niet goed genoeg”
Ja, falen kan pijnlijk voelen. Maar dat ligt met name aan hoe we er naar kijken; we zien het als iets slechts. We zouden het echter ook anders kunnen zien; als ervaring, als kennis, als leren, als groei. Denk maar eens aan de momenten waar je het meeste van hebt geleerd… Ik durf te wedden dat dat momenten waren waar je jezelf wel voor je kop had kunnen slaan. Dus ja, groeien is af en toe pijnlijk. Maar je kunt maar beter gewoon lekker vaak en snel vallen, daar leer je het meeste van. En vergeet vooral niet; er is niks pijnlijker dan vast blijven zitten in een situatie waar je je niet goed bij voelt. Dat zou pas écht falen zijn.
Call to Action
Zie ‘falen’ als iets moois en durf het vaak te doen. Bedenk altijd ‘Ok, dat ging niet zoals gepland, maar wat kan ik hiervan leren?’. Je zult zien dat je het anders in je hoofd gaat benaderen.
En bezorgd dat andere mensen beter zijn? Ja, die zullen er altijd zijn. En er zijn ook een heleboel mensen die minder goed zijn en die jij wat kunt brengen. Focus je daarop. En onderschat vooral niet hoeveel extra je brengt als je ergens gepassioneerd over bent en iets graag wilt, de instelling en doorzettingsvermogen zijn dan eindeloos, daar kan niemand tegenop.
Overtuiging 4: “Ik heb niet genoeg tijd”
Laten we eerlijk zijn; wanneer iemand zegt ‘Ik heb daar geen tijd voor’, bedoelt diegene eigenlijk ‘Het is momenteel geen prioriteit voor mij’. Vaak gebruiken we tijd als excuus omdat we ergens bang voor zijn. Bang om te falen, bang voor succes, onzeker over jezelf, niet geloven in jezelf.
Maar besef je dat de tijd continu weg tikt, dat je aan het eind van je leven niet ‘extra tijd’ kunt krijgen, en je de tijd ook niet kunt terugdraaien.
Call to Action
Besef je dat je maar één keer leeft en dat de besluiten die je nu neemt hoe je je tijd besteed voor een groot deel de kwaliteit van je leven bepalen. Bedenk dus bij alles; ‘Waarom wachten? Het moment is nu!’
Overtuiging 5: “Ik hou niet van risico’s nemen”
De grootste misvatting is dat men denkt dat een traditionele carrière (lees; vaste baan) stabieler en minder risicovol is dan een onconventionele carrière (lees; eigen pad bepalen). Het is een utopie dat er vandaag de dag nog stabiele en veilige banen bestaan. En afgezien van het risico van ‘zekerheid’, is er misschien nog wel een veel groter risico; namelijk het risico dat je aan het eind van je leven niet dié dingen hebt gedaan, niet dié waarde hebt toegevoegd, en dat je niet trots kunt zijn als je jezelf aan het eind van je leven in de spiegel aankijkt.
Call to Action
Dúrf dat risico te nemen. Het ergste wat je kan overkomen is dat je een ervaring rijker bent. Vraag jezelf elke dag in de spiegel af; ben ik trots op hoe ik nu leef en de keuzes die ik maak? Zoniet, neem actie. Nu.
Conclusie
Om in beweging te komen, moet je dus óf de pijn goed genoeg kunnen voelen, óf het verlangen groot genoeg kunnen maken. In veel situaties is het makkelijk om te blijven hangen en te denken in obstakels waarom iets niet anders kan, met name als we dingen moeten doen die uit onze comfort zone zijn. Maar we vergeten dat niets doen en ongelukkig blijven het grootste gevaar is.
Dus als je je nu realiseert dat je momenteel niet aan het doen bent wat je graag zou willen doen, en je beseft dat je NU moet leven in plaats van in de toekomst, misschien kom je dan tot de conclusie dat je toch maar een stap moet nemen. Want je kunt ervoor kiezen om er gewoon te leven, of je kunt ervoor kiezen om volledig te leven en betekenis te geven. Je kunt ervoor kiezen om stil te blijven staan, of je kunt ervoor kiezen om voorwaarts te gaan. Je kunt ervoor kiezen om een slachtoffer te zijn van omstandigheden, of je kunt zelf achter het stuur van jouw leven gaan zitten en er iets gaafs van maken.
Voel dat jij de enige bent die verantwoordelijk is voor deze keuze. Geef niet de schuld aan alles en iedereen om je heen dat je dit en dat zo heb moeten doen en dat het niet anders kan. Er is altijd een keuze.
En als je een keuze maakt, zorg ervoor dat je jezelf committeert voor de reis die je ingaat. Zorg dat je elke week stappen neemt om je ideeën en gedachtes verder uit te werken, en maak daar afspraken over met jezelf en je thuissituatie. Zorg in ieder geval voor mensen om je heen die in je geloven, die je willen helpen en je stimuleren, niet mensen die allemaal beren op de weg zien.
Wees er klaar voor om buiten je comfort zone te gaan. En zorg ervoor dat je klaar bent voor de consequenties, wat die ook mogen zijn. Het veranderen van een carrière betekent vaak een stap terug doen, opgeven van status, inkorten op je levensstandaard. En je zult zeer waarschijnlijk lastige momenten tegenkomen. Het zal met ups-and-downs gaan. Maar besef je dat je daar wel bovenop komt, dat je het wel redt, wat er ook gebeurt. Misschien dat je er zelfs wel sterker en ervarener uitkomt. Heb daar vertrouwen in. En vertrouw erop dat als je gaat doen waar je gelukkig van wordt, dat je zal opvallen bij de juiste mensen en zal je hulp krijgen soms vanuit onverwachte hoek, er zullen ineens dingen op jouw pad komen.
Maar bovenal; zorg er in ieder geval voor dat je achteraf geen spijt kunt hebben van dingen die je niét hebt gedaan. Durf keuzes te maken en stappen te nemen richting jouw passie, en je zult zien dat het je een ultiem gevoel van vrijheid gaat geven. En wie wil dat nou niet?
Is het voor jou ook tijd om te gaan doen wat je eigenlijk het liefste zou willen? En voel je de pijn van doorgaan op dezelfde weg of het verlangen wat voor moois het zou opleveren? Besef je ook dat dít het moment is? En wil je dat ik je met een gaaf programma daarin begeleid?
Per jaar begeleid ik slechts 4 mensen met het exclusieve 6 maanden programma ‘Verdien je Vrijheid’. Hierin wordt je 1-op-1 begeleid hoe je geleidelijk (ik geloof niet in ‘cold turkey’ alles in één keer over boord gooien), jouw passie om kunt zetten naar succes en leer je alles wat nodig is om als zelfstandige in 6 maanden evenveel of zelfs meer te gaan verdienen met datgene wat je eigenlijk graag zou willen doen! En geloof me, I’ve been there, het is mogelijk. Ik begeleid je in alle praktische stappen die nodig zijn door training, coaching, en op maat begeleiding.
Dit programma is echter maar 2x per jaar en de inschrijving sluit over 2 weken, wacht dus niet te lang. Durf nú een keuze te maken en je toekomst in eigen hand te nemen. Klik op deze link en vraag nu een vrijblijvend gesprek.
“A year from now you will wish you had started today”
Wil je jouw eigen purpose ontdekken?
Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.