Select Page

Intuitie en verstand; de magische combinatie

Intuitie of verstand?

Elke dag worden we gedwongen om keuzes te maken. Sommigen hebben geen verstrekkende gevolgen (zoals de keuze of je nu koffie of thee gaat nemen), terwijl andere keuzes een belangrijkere impact op je leven kunnen hebben. Keuzes in je werk bijvoorbeeld. Keuzes in je carrière. Keuzes die jouw leven een draai kunnen geven. Wat doe je dan? Kies je vanuit intuitie of vanuit verstand?

Wat doe je bijvoorbeeld als je die toffe baan met het nog betere salaris krijgt aangeboden? Ga je overstag omdat je verstand zegt: die kans krijg je nooit weer? Of volg je je gevoel dat zegt: niet doen!

In dit artikel neem ik je mee in mijn reis hoe ik met deze keuze ben omgegaan, en leer ik je hoe je vanuit intuïtie een keuze kunt maken. Iets wat voor velen van ons lastig is geworden, maar als je daar toegang tot krijgt, ga je ALTIJD de juiste keuzes maken.

Wikken en wegen

Terug naar zo’n belangrijke keuze. Denk maar eens zelf aan een moment in je leven waar je nu staat. Waarvan je weet dat je diep van binnen iets anders wilt.

Misschien neemt de onzekerheid bij je toe en ondervind je die stress al. We willen namelijk graag verstandige rationele keuzes maken.

Dus wat gaan we doen?

We gaan wikken en wegen. Eindeloos aarzelen bij alle voors en tegens. Verstrikt raken in de chaos in je hoofd. Puur uit angst om de verkeerde keuze te maken. En daardoor stel je het liever uit. Of erger nog; kies je maar helemaal niet. Want dat is de makkelijkste weg. Niet kiezen (al is dat natuurlijk ook een keuze).

“Ach, het voelde toch niet helemaal goed”, zeg je om het goed te praten. En je blijft zitten waar je zit. Terwijl je diep van binnen wist dat je een andere keuze moest maken. Diep van binnen weet je dat je jezelf aan het beperken bent. Of erger nog; dat je jezelf aan opbranden bent.

Je behoedt jezelf en blijft lekker in je comfortzone. Maar door alle gedachten en verhalen in je hoofd raak je snel verwikkeld in angsten en verwachtingen van je omgeving.

Maar vast blijven zitten in een ratrace en maar door blijven denderen, is nog veel gevaarlijker. Je loopt het risico dat je jezelf uitput. En als je dat te lang door doet, raak je overspannen en uiteindelijk raak je in een burn-out. En geloof me, I’ve been there.

Het is tijd om te leren hoe je op zulke belangrijke momenten in je leven niet vanuit ratio leert kiezen. Maar vanuit intuïtie. Jouw intuïtie zit er altijd al. En nu is het meer dan ooit de tijd dat je daar gebruik van gaat maken. Want daar zit de grote winst.

Intuitie zegt veel meer

Kiezen met je intuitie is gaan voor wat jou raakt, wat jou drijft en wat jij belangrijk vindt. Toch is je intuïtie volgen niet altijd even gemakkelijk.

Maar wat is intuitie eigenlijk? Het woord komt uit het Latijn en betekent ‘innerlijk weten’. In de Van Dale wordt intuïtie omschreven als: ‘inzicht zonder nadenken’. Jouw intuïtie helpt je om overzicht te krijgen bij complexe omstandigheden, zoals in een drukke baan. Intuïtie bevordert je ook om creatief te zijn en op een juiste manier met mensen om te gaan. Je kan snel situaties inschatten vanuit ingeving of het welbekende onderbuikgevoel.

Inzicht zonder nadenken

Het verhaal van de beroemde Franse wiskundige Henri Poincaré is een mooi voorbeeld van iemand die vanuit intuïtie prachtige dingen bereikte. Hij stond aan de wieg van Einsteins relativiteitstheorie. Een bekende quote van Henri Poincaré is:

‘Met behulp van logica bewijzen we, met behulp van intuïtie ontdekken we. Weten hoe te bekritiseren is goed, weten hoe te creëren is beter.’

Poincaré werd niet alleen geprezen om zijn fundamentele publicaties, maar juist om zijn manier van werken en vele betrekkingen binnen de wetenschap. Hij was een ongeduldig persoon. Slapeloze nachten had hij voor een publicatie en totaal ongebruikelijk dronk hij zwarte koffie. Het was uiteindelijk zijn intuïtie die de doorslag gaf. Zijn wiskundige schoonheidsbeleving maakte in het onderbewustzijn het bewuste denken wakker. Hij kreeg een ‘Aha-moment’.

En durfde daarop te vertrouwen. Hij durfde te vertrouwen op zijn intuïtief vermogen. Dat was voor hem de waarheid.

En zo kwam hij tot ontdekking en ontstond er weer een meesterwerk. Geweldig toch?!

Potentieel

Eerlijk gezegd was ik opgelucht toen ik zijn verhaal las. Ik herken mezelf in zijn manier van doen. Nee ik heb niet zo’n ingenieus brein, maar ik ben wel een snelle doener en ook mijn geduld wordt wel eens op de proef gesteld.

Als alleenstaande moeder heb ik de afgelopen 23 jaar voor talloze essentiële keuzes gestaan.

Ik weet nog goed het moment dat ik op mijn intuïtief vermogen moest vertrouwen. Ik had een hele mooie baan aangeboden gekregen waar ik werd gewaardeerd met doorgroeimogelijkheden en een opleiding die ik eigenlijk niet wilde laten varen. Maar de zoveelste reorganisatie in mijn werkleven kon ik gewoonweg niet meer aan. Waarom moest ik me weer bewijzen? Ik verlangde naar rust. Eindelijk voelde ik dat het nu tijd was voor mezelf. Het was zo klaar als een klontje. Ik voelde de stress in m’n lijf. Maar ik koos voor mezelf.

Ik leerde meer naar mijn gevoel te luisteren en hechtte waarde aan mijn intuïtie. Die was mijn kompas. Mijn cruciale raadgever. Die hielp me niet alleen in mijn carrière, maar leerde me ook veel over mezelf: als mens, als moeder.

Keuzes vanuit intuitie én verstand

Je hebt zowel je gezond verstand als je intuïtie nodig om te zijn wie je wil zijn in deze wereld. Vernieuwing ontstaat als je gebruik maakt van twee onderdelen van je brein (net als bij Poincaré):

  1. Logisch denken, en
  2. Verbeeldingskracht.

Vertrouw dus op je aangeboren vermogen om dingen te weten zonder na te denken hoe dat komt. Probeer maar ‘s meer te voelen en minder te denken. Zo is er meer balans tussen gedachten en gevoel. Je innerlijke stem is de raadgever die jouw kansen en potentie ziet. Jouw waarheid.

Wil je er voor jezelf achter komen? Dan helpt het soms door in gesprek te gaan met iemand. Mensen in je omgeving of een goede coach. Die kan je helpen om tot inzicht te komen en patronen van jezelf te ontdekken. Je wordt je bewust van je gedachten en blokkades en waar deze vandaan komen. Zo kun je beter onderscheid maken tussen feiten, ideeën, emoties en overtuigingen. Je verlegt de focus van moeten naar willen. Door jezelf vragen te stellen, geef je ruimte aan nieuwe mogelijkheden. Naarmate je je bewustzijn vergroot, kun je je intuïtie verder ontwikkelen. Je neemt bewuster beslissingen en daarmee zet je volledig jouw potentieel in .

Dus mijn wens naar jou; vertrouw op je intuïtie en kies vanuit je hart.

Heb je daar hulp bij nodig of wil je weten hoe jij jouw potentieel op een professionele manier gerichter kan inzetten? Laat het me weten, ik ga graag samen met jou op ontdekkingstocht.

Geschreven door Sharon Noija. Eindredactie door Maartje Steenhof en Mandy Bastiaenen.

Als je dit artikel waardevol vond, klik op like! Ken je iemand die dit moet lezen, tag hem of haar dan in de comments.

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest