Select Page

Handelen vanuit intuïtie tijdens crisis

Corona. Van superlief, lekker fris en zoet, tot “aaaah, wat nu?”!

Tja, en toen was ineens Corona daar. Voor mij was Corona er altijd al. Maar dan in een totaal andere vorm. Als eerste denk ik aan die ontzettend lieve kleuterjuf met, jawel, de voornaam Corona. En aan dat lekkere, frisse biertje natuurlijk, dat iedereen kent. Onlangs was ik in het tuincentrum en daar kwam een 3e variant bij: Korona, weliswaar met een K. Een aardbeiensoort die heerlijk zoete aardbeien geeft en volop in bloei staat in mijn tuin. Echt genieten! En totaal anders dus dan de Corona die nu ons leven beheerst.

Deze vorm van Corona, de Covid-19 variant, geeft ons niet echt zicht op: lief, lekker, verfrissend, zoet en genieten. Voor velen zijn angst en beperkingen toch de eerste woorden die Corona oproepen. Voor mij ook. Maar vooral, en daarin zie ik een mooie uitdaging: op basis van mijn intuïtie, vernieuwd op zoek naar mijn levenspad. Het pad waarvan ik denk dat ik het deels al heb gevonden. En ook dat pad waar Corona nu, in ieder geval tijdelijk, veel impact op mijn ondernemerschap heeft. Je herkent dit misschien wel?

Startende ondernemer en superpower

In december 2019 ben ik supergemotiveerd gestart met mijn eigen reisorganisatie. Ik organiseer betekenisvolle, op maat gemaakte inspiratiereizen voor ondernemers en onderwijs. Ik voelde me krachtig, sterk, zeer gemotiveerd en vol zelfvertrouwen. Aan alles merkte ik dat ik door een enorme innerlijke kracht werd aangestuurd en ook van daaruit keuzes maakte. Dat kon niet anders dan mijn intuïtie zijn. Dit hield ik vast. Ik voelde en volgde. Vol vertrouwen, zonder angst. Totdat Corona kwam. Niet de leuke en lekkere variant, maar variant Covid-19.

De reiswereld stortte in: ik was druk met annuleren, omboeken, oplossen. Met heel veel denken: hoe kan ik het voor alle betrokkenen goed regelen? Wat betekent dit allemaal? Hoe ziet de toekomst eruit? Voor mijn opdrachtgevers en voor de (buitenlandse) partners waarmee ik samenwerk. En, laten we eerlijk zijn, natuurlijk ook voor mijzelf.

Check je basis: werk vanuit je intuïtie

Tijdens het proces van bedenken hoe met de situatie om te gaan, overviel me steeds de gedachte: maar hoe voelt dit nou? Klopt deze beslissing, deze beredenering, deze communicatie? Waarom doe ik de dingen die ik doe? Ik ging telkens terug naar de basis in mij. De basis waar ik altijd al op terugviel. Waar mijn kracht en emoties liggen, mijn vertrouwen en mijn weten. Mijn intuïtie.

En ik deelde dit. Niet alleen met de mensen dicht bij mij, maar ook met opdrachtgevers en de betrokken partners. En dan zie je wat voor mooie dingen er ontstaan. Hoeveel bergen je samen kunt verzetten. Hoeveel verbinding en vertrouwen er is. Dat ook andere ondernemers vanuit hun intuïtie werken.

Intuïtie bespreek je niet op ieder feestje

Wat als het je in deze Coronatijd niet lukt om bij je gevoel te komen? Als je een blokkade voelt. Je uit alle macht probeert om hierbij te komen. Je onzeker voelt, het ongrijpbaar vindt. En je het vertrouwen mist in jezelf. Je ziet dat anderen feilloos vertrouwen op hun intuïtie en je vraagt je af: maar hoe dan? Van binnen voel je een knoop, juist daar waar je iets lichts probeert te bespeuren. Je mist een richtlijn, een aanwijzing om je het juiste pad te wijzen. Jóuw pad.

Dit is vast herkenbaar. Je bent namelijk echt niet de enige. Heel veel anderen hebben hier ook moeite mee, maar niet iedereen spreekt hierover. Intuïtie blijft toch een thema dat wat zweverig klinkt. Het is niet direct een populair onderwerp op netwerkbijeenkomsten of feestjes. Om er over te spreken en om bij je intuïtie te komen, zul je de keuze moeten maken je kwetsbaar op te stellen. Dat is niet eenvoudig.

Vertrouwen op je intuïtie = oefenen en durven!

Dagelijks hebben we verschillende keuzes te maken. Telkens weer. Maak je deze keuzes op basis van je ratio of spreek je je intuïtie aan? En vertrouw je hier dan ook op? Of is het èn èn? Sommige keuzes maken we heel bewust, andere totaal onbewust. Als je je intuïtie vaker wilt aanspreken is het, net als bij het leren lopen, een kwestie van oefenen. Maar ook durven! Durven loslaten. Durven te vertrouwen. Durven te voelen. Durven je kwetsbaar op te stellen. En soms: durven je ratio aan je intuïtie te koppelen om te komen tot een voor jou goede keuze. Een keuze waarmee je jouw levenspad vormgeeft. Niet altijd makkelijk. Maar echt, je kunt het.

Hoe?

Om bewuste keuzes te maken op basis van mijn intuïtie, werken bij mij de volgende stappen heel goed. En bij jou waarschijnlijk ook. Deze kan ik je dan ook van harte aanbevelen:

Dichterbij je intuïtie Stap 1: dagelijks 20 minuten de natuur intrekken

De natuur is de basis van ons bestaan. Daarvan ben ik overtuigd en daarom integreer ik dit ook altijd in de reizen die ik organiseer. In de natuur liggen de antwoorden op onze vragen. Ik probeer dus bewust tijd vrij te maken om de natuur te ontdekken. Door een ommetje te maken of even op de fiets te stappen. Ondertussen mijmer ik over dat wat me bezighoudt en geniet ik van het nu, van precies dat moment. Daardoor kan ik mijn hoofd lekker leegmaken.

Dichterbij je intuïtie Stap 2: bewust en op de juiste manier ademhalen.

Ademhalen, zonder kunnen we niet leven. Een paar jaar geleden liep ik vast. Ik hoorde het hier boven genoemde stemmetje wel, maar wist niet wat ik ermee moest. Toen ontmoette ik Marleen. Zij heeft me bewuster leren ademhalen, waardoor ik me veel lichter voelde. En makkelijker bij mijn gevoel en mijn weten kon komen. Sindsdien adem ik veel dieper, door middel van een speciale methode, via mijn buik. En creëer ik daardoor ruimte en rust. Laat ik het stromen in mijn lijf en daardoor in mijn leven. Dit gun ik jou ook.

Dichterbij je intuïtie Stap 3: bedenk voor welke keuze(s) je staat en schrijf ze op.

Keuzes, elke dag weer. Gekoppeld aan jouw pad. Hoe ziet dat eruit, wat wil je nu of in de toekomst doen, wat heb je daarvoor nodig, hoe kom je daar, welke invloed heb je erop. Maar vooral: waarom wil je dat doen?

Ik heb een groot schetsboek waarin ik de vraag of vragen opschrijf. En deze, soms dagelijks, maar meestal wekelijks, bekijk. Schrijf er ingevingen bij. Op die momenten probeer ik ook te voelen wat deze ingevingen met me doen. Geeft het me rust, waar voel ik dat? Krijg ik er heel veel energie van of voel ik de spanning opbouwen in mijn lichaam? De positieve ingevingen arceer ik en lees ik hardop voor. Op die manier resoneert het beter in mijn lijf en word ik aangezet tot het maken van keuzes op basis van mijn intuïtie.

Dichterbij je intuïtie Stap 4: voel, ervaar en evalueer.

Wanneer je de keuze hebt uitgevoerd, ga ook dan na wat het met je heeft gedaan. Hoe voelde je je op het moment van het maken van de keuze, welke impact heeft het gehad? Wat heb je ervaren en wat heeft het je gebracht? Ook dit noteer ik in mijn schetsboek. Omdat het zo een naslagwerk wordt, waarin ik terug kan vinden hoe de keuzes in mijn leven tot stand zijn gekomen. En waaruit blijkt dat ik op mijn intuïtie mag vertrouwen. Dat het me heel veel brengt. En dus de moeite waard is om goed in verbinding met mezelf te blijven. Deze stappen steeds weer opnieuw te volgen.

Van hieruit denk ik dan ook dat deze Coronatijd me heel veel kan brengen. Ik kan mijn ondernemerschap verder uitbouwen, door bewust rust en ruimte te pakken en mijn intuïtie in te zetten. Ik voel het stromen, hoe fijn!

En hoe zie jij dit? Welke stappen richting het komen tot het volgen van je intuïtie zet jij al of ga jij zetten?

Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments of stuur me een pb via deze link.

Ik hoor graag van je.

Geschreven door Esther Hoek. Eindredactie door Maartje Steenhof en Mandy Bastiaenen.

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest