Select Page

Hoe je in je eentje een verschil kunt maken

De afgelopen 3,5 jaar ben ik druk bezig geweest met het bouwen van een nieuw huis in Nederland.

Echter, toen het huis af was, besloot ik er zelf niet in te gaan wonen.

Ik voelde dat ik terug wilde naar Barcelona. Lastig besluit. Maar het verlangen was te groot om te ontkennen. En dus moest ik ineens huurders vinden voor mijn prachtige nieuwe stulpje.

En dat begint het zoekproces.

Ik plaatste een oproep, kreeg allerlei mensen op bezoek, maar met één persoon voelde het eigenlijk ‘t allerbest. Iets wat ik eigenlijk nooit had verwacht dat ik zou doen…

Het werd een gezin uit Oekraïne.

Ik had namelijk best wat verhalen gehoord van bepaalde Oekraïense vluchtelingen die er hier soms een zooitje van maakten. En ik moet zeggen; die verhalen tekenen dan je beeld.

Maar ik vertrouw altijd op één ding. M’n intuïtie.

En dus wil ik altijd iemand recht in z’n ogen aan kunnen kijken. Zodat ik niet alleen iemands verhaal hoor, maar ook kan aanvoelen of de woorden, het gedrag en de uitstraling congruent is.

En zijn verhaal was me er eentje…

Oleh was door een Poolse organisatie hier in Nederland geplaatst om aan het werk te gaan. Maar toen kwam de oorlog. Zijn vrouw en baby van 6 maanden waren echter nog in Oekraïne.

Als hij terug zou gaan, zou hij direct in het leger moeten. En als hij zou weigeren, was er maar één andere optie…

De gevangenis in.

(Jaja, meneer Zelensky is niet zo leuk en aardig als de mainstream media wil doen laten voorkomen)

En dus heb ik besloten om ze een kans te geven. Een kans om hun gezin weer te verenigen. Want het is nogal wat. Uit je land moeten door een oorlog waar je niet om hebt gevraagd.

Een oorlog waar iedereen zich überhaupt van afvraagt waar deze voor nodig is…

(spoiler alert; zoals bijna altijd: grondstoffen)

Maar ondertussen wordt niet alleen een heel land verwoest en miljoenen/miljarden van ons geld verbrandt, ook complete levens worden verwoest.

En ondanks dat ik met mijn hele zijn tegen deze oorlog ben, besefte ik me ook dat de burgers er bar weinig aan kunnen doen. En dus heb ik besloten om op deze manier mijn steentje bij te dragen.

Ik heb mijn huis ter beschikking gesteld, ze geholpen met een officiële inschrijving bij de gemeente, en kleine dingen geregeld zoals een babybox en babykleertjes.

Ik vroeg Oleh hoe hij zich voelde.

Hij was zo dankbaar dat hij even geen woorden had. Hij was er stil van. Werd er emotioneel van.

Hij had nooit verwacht dat hij de kans zou krijgen om een nieuw leven op te bouwen. En al helemaal niet dat hij op z’n korte termijn zijn vrouw en dochtertje weer kon zien.

Enerzijds voelt het gek dat ik niet zelf in m’n huis ga wonen. Maar ik denk dat het huis met dit gezin een veel betere invulling krijgt.

Zij krijgen een unieke kans om hun leven opnieuw in te richten. En ik red me wel weer ergens anders. Ik heb m’n zinnen gezet om voor het eind van dit kwartaal in Barcelona te wonen.

Hopelijk gunt iemand daar mij ook een huisje ;)

Waarom dit verhaal?

Omdat ik moest denken aan de film ‘Pay it forward’ uit 2000.

Pay it forward gaat over het principe dat je iets goeds doet voor een ander, in de overtuiging dat die ander zo’n zelfde goede actie ook weer doorgeeft. En als iedereen dat doet, ontstaat er een ripple effect en kunnen er enorme positieve veranderingen teweeg worden gebracht in de samenleving.

En het hoeft natuurlijk niet een heel huis te zijn ;). Het kan al met zoiets simpels als koffie betalen voor iemand op straat. Te lachen naar een vreemde. Een compliment te geven aan iemand naast je. Op te staan voor iemand in de trein. Of iemand achter je in de rij voor te laten.

Ik zag Pay it Forward gelijk al in de praktijk. Toen Oleh hoorde dat hij in m’n huis kon, heeft hij zich gelijk ingeschreven als vrijwilliger bij de gemeente om andere mensen uit Oekraïne te helpen met vertalen als dat nodig is. En die ene actie van hem, kan alweer zoveel in gang zetten.

Hij begreep gelijk het principe van Pay it forward.

Dus ik wil dat jij er ook eens over nadenkt deze week.

Welke kleine actie zou jij kunnen doen voor een ander, waardoor er een ripple effect zou kunnen ontstaan?

Die mogelijkheid dient zich vast voor ergens deze week. Maar wees er eens alert op.

Sta er deze week eens voor open om vreemden te helpen. Sta er deze week eens voor open om iets te geven zonder iets terug te willen. En sta er deze week eens voor open dat jij met meest kleine daden, een enorm verschil kan maken.

Zet ‘m op.

Pay it forward.

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest