Ken je de zogenaamde High Intensity Interval Training, HIIT? Zo’n ultrakorte work-out? In 20 minuten tijd train je je lijf ‘to-the-max’. En die 20 minuten leveren je veel meer op dan een normale sporttraining van een uur. Bijzonder effectief dus. Maar wist je dat niet alleen je spieren werken met energieverbranding? Oók je hersenen doen dat. Je kunt dus bewust het ‘programma’ kiezen dat bij een bepaalde taak hoort. Je gaat letterlijk op de juiste golflengte zitten. En het is belangrijk dat je die regelmatig afwisselt. In je auto rijd je tenslotte ook niet continu 180 km/u. Je past je snelheid steeds aan de omstandigheden aan. Een HIIT-training doe je niet voor niets maar 20 minuten: langer houd je het ook niet vol én het is ongezond. En tóch, als we kijken naar hoe we werken, merk ik op dat velen van ons continu proberen 180 km/u te maken.
Juiste versnelling
Als je alleen maar doorrent in de waan van de dag, moeten je hersenen doorlopend presteren, en dus veel energie verbranden. Juist daarom is het zo belangrijk om af en toe rust in te bouwen. Omdat je gek genoeg vanuit rust véél meer gedaan krijgt.
Want zoals je bij auto’s verschillende versnellingen hebt, hebben je hersenen verschillende golflengtes. En elke golflengte heeft zijn eigen unieke kenmerken die je het liefst bewust in de juiste situatie wilt inzetten. In het kort hebben de hersenen de volgende golflengtes (versnellingen):
- Beta: 15 – 38 Hz
Beta gaat over logisch nadenken en multitasken (voor zover dit überhaupt bestaat). Anno nu functioneren wij het grootste deel van onze tijd in beta. Daar ontkomen we bijna niet meer aan: het wordt ook van ons gevraagd op ons werk. - Alpha: 8 – 15 Hz
Ontspanning en focus, dat is alpha. Je zit in alpha als je je ergens helemaal in verliest, als je geen besef van tijd hebt. Je zit helemaal in een flow. Hier zitten kinderen bijvoorbeeld vaak (dat herken je aan dat ze je niet gelijk horen als je hun naam roept, ze zijn dan helemaal gefocust op wat ze aan het doen zijn). - Theta: 3 – 8 Hz
Theta staat voor creativiteit, de ahá!-beleving en diepe herinneringen. Dit zul je bijvoorbeeld weleens gemerkt hebben tijdens een wandeling als je spontaan een geweldige ingeving krijgt, of onder de douche als ineens die naam van een jeugdvriend je weer te binnen schiet. Dát is theta. - Delta: 0,5 – 3 Hz
Delta is de golflengte van je empathische radar, je intuïtie, je dromen en je ‘zesde’ zintuig. Dieren zijn hiervan een prachtig voorbeeld. Zij voelen als eerste dat er gevaar dreigt en reageren daar ook direct op.
Hoe drukker je bent, hoe lastiger het is om op deze frequentie te komen. En toch is het een hele belangrijke, omdat je hier de meest belangrijke beslissingen neemt: uiteindelijk worden de meest belangrijke beslissingen namelijk op gevoel en intuïtie genomen.
Bij drukte juist terugschakelen
In theta en delta kom je normaal gesproken als je slaapt. In je slaap ben je je alleen niet altijd bewust van je dromen en gedachten die voorbij komen. De kunst is juist om in je volle bewustzijn in theta of delta te komen. Dan kun je namelijk heel bewust vanuit je intuïtie die ene keuze maken waarmee je nog worstelt.
Maar als je heel druk bent, klinkt delta misschien als een staat van zijn, die praktisch onhaalbaar is. En toch is het juist dan belangrijk om regelmatig een versnelling terug te schakelen en in delta of theta te komen. Zoals ik al zei worden daar namelijk de belangrijkste keuzes in gemaakt. En de grote valkuil bij het dagelijkse werk is dat je direct in actie schiet en je vaak pas achteraf bewust wordt van het feit dat je een keuze had. Dat mechanisme werkt bij de juiste ontspanning precies andersom: vanuit bewustzijn maak je een keuze en daarná kom je in actie.
Hoe kan ik terugschakelen?
Terugschakelen is eigenlijk heel simpel; met meditatie. Met meditatie kun je heel snel zelf deze golflengte bewust opzoeken. Mindfulness en meditatie worden daarom ook steeds populairder onder zeer succesvolle mensen. Het vergroot je productiviteit, je kunt je beter concentreren, je wordt creatiever en je voelt je veel meer ontspannen.
Voor sommigen lijkt meditatie misschien wat zweverig. En eigenlijk is het allesbehalve dat. Het is namelijk een super effectieve manier om je hersenen op de juiste manier in te zetten en op de juiste manier te laten ontspannen (net zoals je met sport ook met je lichaam doet).
Wil je dat ook weleens ervaren, maar vraag je je af ‘waar begin ik?’, of ‘hoe doe ik dat?’. Ik ben erg van het principe ‘Keep It Simple’. Begin bijvoorbeeld eens met tien minuten in stilte te gaan zitten, en doe dat een paar weken lang, iedere dag. Focus je alleen op je ademhaling en neem bewust waar wat er gebeurt. Natuurlijk komen er gedachten in je op. De kunst is om je daar bewust van te zijn. Zodra je dat opmerkt breng je je aandacht terug naar je ademhaling. Daar concentreer je je op. Nog een tip: mediteer bij voorkeur op een vast tijdstip, zodat je een routine inbouwt. Dit is essentieel om het gedurende een langere tijd vol te houden en om daarmee het meeste resultaat te halen.
Top 3 meditatie-apps
Hier is mijn top 3 van laagdrempelige en fijne meditatie-apps. Je vindt ze in iedere appstore.
- Headspace
Een fijne stem die je tijdens je meditatie helemaal begeleidt. Zeker als je voor het eerst mediteert, kan begeleiding een fijne houvast zijn (wel in het Engels) - VGZ Mindfulness
Een laagdrempelige meditatie-app in het Nederlands. Je kunt zelf aangeven hoe lang je wilt mediteren en je kunt je meditatiemomenten zelfs in je agenda importeren - Insight Timer
Voor als je van stilte houdt en misschien al wat gevorderd bent als het om meditatie gaat. Je stelt de tijd in die je wilt mediteren en er luidt een gong als die tijd om is. Heerlijke rust 🙂
Laat je me weten hoe je dit beleefd hebt? En wat het jou heeft opgeleverd? Ik ben heel nieuwsgierig naar je ervaringen. Laat het me weten in de comments!
Wil je jouw eigen purpose ontdekken?
Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.