Select Page

Het gevaar van de gouden kooi

Ik lees de laatste tijd verontrustende berichten over de vele reorganisaties binnen bedrijven. En dat raakt zo ontzettend veel mensen. Mensen die hun baan verliezen. Mensen die in onzekerheid verblijven. Mensen die het moeilijk vinden om iets anders te gaan doen….

Lees dit artikel als je wilt weten wat de ernst is van de vele reorganisaties en waarom mensen verlamd raken. Maar ook hoe je het kunt omdraaien en wat het effect was toen ik uit m’n gouden kooi stapte.

Een plein vol met mensen in onzekerheid

Het zal je niet ontgaan zijn, bedrijven zijn momenteel behoorlijk aan het reorganiseren. Kijk alleen al maar naar de banken die de laatste tijd vaak in het nieuws zijn omdat ze fors snijden in hun personeelsbestand: van personeelszaken, IT-afdelingen en risicomanagement tot lokale kantoren, de klantenservice en de receptie. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) daalde het aantal werknemers van Nederlandse banken tussen 2008 en 2015 met 20.000 plekken. Volgens ramingen van uitkeringsinstantie UWV voor 2017 zijn in de hele financiële sector in een heel decennium zo’n 60.000 banen verdwenen.

Vooral de automatisering is verantwoordelijk voor de sterk dalende werkgelegenheid in de financiële sector. Bij ABN AMRO zullen er de komende tijd daarom onder andere weer 1.375 arbeidsplaatsen gaan verdwijnen. ING gaat de komende jaren 7.000 banen schrappen (bijna 12% van het personeelsbestand!). In Nederland moeten 2.300 medewerkers op zoek naar ander werk, waar de bank in 2014 al 1700 banen had geschrapt. Bij de Rabobank verdwenen afgelopen half jaar 2.000 banen en voor 2018 moeten er daar nog eens 10.000 verdwijnen. En achter die cijfers zitten allemaal mensen. Mensen met een inkomen die verdwijnt, zekerheid die verdwijnt, en onzekerheid die begint.

Afspraken arbeidsmarkt

De banken en de vakbonden hebben afgesproken dat alle werknemers daarom ‘arbeidsmarkfit’ moeten blijven en een plan B en een plan C voor zichzelf moeten maken voor als ze ‘boventallig’ worden. Plan B is een plan voor ander werk binnen de bank, plan C een plan voor een baan buiten de bank. Bestuurder Gerard van Hees van vakbond FNV Finance vraagt zich wel af of iedereen het belang wel inziet van het hebben van een plan B en C. “Het lijkt soms alsof bankmedewerkers in een ontkenningsfase zitten. Maar als je duizenden mensen om je heen hebt zien vertrekken, waarom zou jij dan op een dag niet aan de beurt zijn?” En hij heeft gelijk, dat we zoiets hebben als vaste en zekere werkgelegenheid, bestaat bijna niet meer.

Nieuw werk vinden blijkt lastig

Met name voor bankmedewerkers blijkt dat nog best lastig. Uit cijfers van het UWV blijkt dat momenteel zo’n 67% van de mensen uit alle sectoren na één jaar een nieuwe baan vinden. Bij de oud-bankmedewerkers ligt dit echter fors lager; daar vindt maar zo’n 40% na één jaar een nieuwe baan (zo’n 27% lager!). En waar ligt dat aan? Aan de ene kant blijkt dat ze te gespecialiseerd zijn, kunnen vaak één ding maar heel erg goed. En aan de andere kant blijkt dat ze toch ook niet altijd goed voorbereid zijn op een overstap of ontslag, omdat ze vasthouden aan de bank, en met name de luxe arbeidsvoorwaarden. Ze zijn eigenlijk teveel afhankelijk geworden van de werkgever.

Ik weet er zelf alles van, het is een soort van gouden kooi; we hebben een mooi salaris, prima bonus, gunstige hypotheek, en dan nog alle andere secundaire voorwaarden. Dus het komt niet zo snel bij je op om iets anders te gaan doen. Waarom zou je? Dan zou je toch veel te veel moeten inleveren? Je gaat toch niet voor minder?! Je zou wel gek zijn! Of zou het ook wat kunnen opleveren om daar los van te komen?…. Want de gouden kooi van geld zorgt er helaas ook voor dat veel energie en potentieel vast blijft zitten in diezelfde gouden kooi. En als we die niet durven afbreken, de deur niet open durven gooien, zal onze energie en potentieel dus ook gevangen blijven. En wil je dat? Vraag jezelf af; wat is dat je waard?

Het kan ook anders

Ja, het zal misschien niet meer hetzelfde zijn als vroeger. Maar als ik één ding heb geleerd is dat je eigen keuzes maken en die dingen doen die je altijd al hebt gewild, zoveel meer oplevert. Daar kan bijna geen geld tegenop. Vrijheid, geluk, voldoening, gevoel van betekenis, energie die je lichaam weer doorstroomt, de kracht dat je je eigen keuzes kunt maken en onafhankelijk bent van anderen…..

Maar weet je wat het grappige is? Ondanks dat ik het onwijs spannend vond om m’n vertrouwde en vaste baan in te leveren en m’n eigen pad te gaan bewandelen, met name vanwege de onzekerheid of ik wel m’n eigen inkomen kon gaan verdienen, blijkt dat ik vrijwel niet op m’n levensstandaard heb hoeven inleveren! Dus wat ik altijd dacht dat ik alleen maar kon bereiken als ik met een vaste baan bij mijn werkgever zou blijven en in m’n gouden kooi zou blijven, bleek helemaal niet waar! Ik kon m’n eigen inkomsten verdienen, en daarnaast dus nog wel veel meer! Hoe gaaf is dat?!

Grijp de gouden kans

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het verliezen van je baan leuk is, maar het kan voor velen ook een gouden kans zijn. En laten we eerlijk zijn; het is niet dat ze het je extra moeilijk maken. Naast dat er vaak veel redeployment begeleiding is die vanuit de bank wordt betaald, is er voor diegene die geen hulp wil, ook nog zelfs een vertrekvergoeding. Ze gooien letterlijk het hekje van je kooi open!
Ik heb het zelfs zonder vertrekregeling gedaan, dus wie zegt dat het jou niet kan lukken zelfs m
èt een regeling?

Dus dit is een oproep om je uit te dagen; dit is een misschien wel een gouden mogelijkheid om écht te gaan doen wat je leuk vind. Durf je gouden kooi uit te komen, neem eigenaarschap van je eigen toekomst en blijf niet gevangen zitten. De wereld is zoveel mooier als je eruit durft te komen. Je hebt de sleutel in je eigen hand…. Durf jij ‘m te gebruiken?

P.S. Ik weet het, die stappen helemaal zelf nemen kan best lastig zijn. Zou het helpen om hierbij wat hulp te krijgen? En werkt wat onafhankelijke hulp voor jou ook eigenlijk hartstikke prettig? Dan is dit wat voor jou.  

Om de twee weken geven we een workshop om mensen te helpen met hun eigen pad. Hun persoonlijke kompas.

Meld je aan via deze link.

Growth is painful. Change is painful. But nothing is as painful as staying stuck”

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest