Select Page

Waarom de comfortzone jouw grootste vijand is…

Laten we eens eerlijk zijn:

Voel jij je uitgedaagd in je werk? En zoja; word je dan precies genoeg uitgedaagd?

Te veel? Veel te veel? Of helemaal niet?

Om op je best te zijn is het handig om een antwoord op deze graadmeters te hebben.

Als je te weinig wordt uitgedaagd, ga je onderpresteren en riskeer je verveling. Word je te veel uitgedaagd, dan loop je het risico op een burn-out. De mate van gezonde uitdaging kun je bepalen aan de hand van drie zones: de comfortzone, de stretchzone en de stress- of paniekzone.

Veel mensen blijven teveel hangen in de comfortzone. Die zoeken naar (schijn)veiligheid. Willen alles eerst helemaal zeker weten voordat we ze iets gaan doen. Houden alles liever bij het oude.

De comfort zone.

Dat kan natuurlijk. Helemaal prima. Maar als je wilt groeien, is dat in mijn optiek niet de zone waar groei plaats vindt.

Het andere uiterste werkt ook niet. Alles helemaal omgooien. Baan opzeggen. Schepen achter je verbranden. En een 100% switch maken.

In mijn optiek geeft dat teveel stress en werkt dat alleen maar averechts.

Nee, volgens mij is er een zone tussen die twee waar je jezelf in wilt begeven.

De stretch-zone.

Daar bevindt zich groei. Daar ontstaat geluk. Daar zit het goud.

Laat me je de drie zones in detail eens uitleggen zodat jij vervolgens kunt bepalen hoe het met jouw dagelijkse dosis uitdaging staat en welke stappen jij daarin kunt nemen.

De comfortzone

In de comfortzone is alles bekend, vertrouwd en veilig. Het is er letterlijk comfortabel. Je weet precies wat je moet doen. Je hebt het al eens eerder gedaan, dus je voelt je vredig, zeker en vol vertrouwen.

Dat klinkt mooi, maar de keerzijde is dat er weinig nieuws te ontdekken valt, juist omdat je het allemaal al kent. Je leert niets nieuws, je wordt niet uitgedaagd. En zo stop je je groei en vooruitgang. Als je te lang in je comfortzone zit, kun je je wat ongedurig gaan voelen. Of je hebt het gevoel dat er meer in het leven moet zijn dan dit.

Op het moment dat je dat gevoel hebt, is het tijd voor meer uitdaging: de stretchzone.

Paniek- of stresszone

Als een beetje uitdaging een enorme uitdaging wordt die je eerder lam legt dan uitdaagt, dan loert er gevaar. Je bent dan zó ver van je comfortzone verwijderd, dat het voelt alsof je alle grond onder je verloren hebt.

En dan voel je stress en in het ergste geval: volledige paniek.

Je raakt afgeleid, uitgeput, je gaat te snel, je maakt fouten. Te veel uitdaging betekent dan dat je jezelf iedere dag in onnatuurlijke bochten moet wringen om alles gedaan te krijgen. Je wordt steeds minder effectief en je verliest je grip.

Als dat te lang duurt kun je burn-out raken.

Stretchzone

Dan de stretchzone. De stretchzone is jouw ‘sweet spot’: precies dat punt waar jouw passies, talenten en je persoonlijkheid samenkomen. In de stretchzone leer je nieuwe dingen, vergroot je je doelen net ietsje meer dan comfortabel voelt. Je doelen zijn realistisch, maar wél uitdagend. Hier zeg je ja tegen nieuwe mogelijkheden.

Hier gaat het dus om zaken die je nog niet kent, maar die spannend zijn op een leuke manier.

Dus ja, het is spannend en een beetje eng, maar het went snel en valt mee. Je leert in de stretchzone.

Precies hiér ligt jouw groei. En dat vergroot de kwaliteit van je leven, het geeft je energie, je verheugt je erop en je haalt er veel voldoening uit. Zo breid je je comfortzone weer verder uit. De stretchzone maakt je leven leuk!

Dus wat is nu de kunst?

Om die stretch op te zoeken, zonder in stress te komen. Want wat gebeurt er als je jezelf eenmaal hebt gestretched en je blijkt het dan prima te kunnen?

Dan laat je je brein ziet dat het eigenlijk helemaal zo moeilijk niet was, en voelt ook dat weer comfortabel. En stiekem vergroot daarmee steeds weer je comfortzone. Je bent in staat om continu te leren en je aan te passen aan de nieuwe situatie.

Dus laten we eens heel eerlijk naar elkaar zijn.

In welke zone zit je nu?

Zit je in de stretchzone? Perfect! Dan ben je aan het leren en waarschijnlijk aan het groeien.

Zit je in de stresszone? Schaal heel snel een tandje terug. Hier wordt niemand blij van.

Zit in je de comfortzone? Leuk voor even. Maar als jij, net als al mijn andere volgers, gericht bent om jezelf te ontwikkelen, om te groeien en steeds weer meer uit jezelf te halen (simpelweg omdat je daar blij van wordt), dan heb je hier iets te doen.

Dus wat kun jij doen om toch iets meer stretch op te zoeken? 

Wat zijn die dingen die je een klein beetje eng vind maar waarvan je weet dat je ze eigenlijk te doen staat?

Dan zeg ik; zoek het eens op. Neem eens een stap die net buiten je comfort zone zit. Doe het desnoods met de juiste begeleiding. Vraag hulp. Leer van iemand die al zit waar jij wilt zitten.

En kijk eens wat er gebeurt.

Ik beloof je; achteraf ga je trots zijn.

Niet alleen omdat het een heerlijk gevoel geeft omdat je groeit. Maar ook omdat je aan jezelf laat zien dat je meer kan dan je ooit gedacht had.

En daar zit de echte winst.

Eens = 👍

Btw; als jouw stretch erin zit dat je eigenlijk voor jezelf zou willen beginnen maar dat verrekte spannend vind, of je hebt kennis of ervaring waar je graag anderen mee zou willen inspireren; kom dan via deze link eens met ons in gesprek.

Elk jaar starten we een programma waarin wij mensen stap voor stap begeleiden hoe ze hun kennis of ervaring om kunnen zetten in een impactvolle training en daar een leuk extra inkomen mee kunnen verdienen (naast je huidige werk).

Daardoor hoef je niet alles in één keer om te zetten, maar kun je in kleine stappen aan iets werken waar je aan het eind van de rit niet alleen ontzettend trots op bent, maar ook nog eens ontzettend voldaan aan overhoudt omdat je jouw leven extra zin hebt gegeven.

Geïnteresseerd? Meld je hier aan voor een gesprek

Op naar de stretch!

Groetjes, Frank

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest