Waarom de comfortzone jouw grootste vijand is…

Voel jij je uitgedaagd in je werk? Word je dan precies genoeg uitgedaagd? Te veel? Veel te veel? Of helemaal niet?
Om op je best te zijn is het belangrijk om een antwoord op deze graadmeters te hebben. Als je te weinig wordt uitgedaagd, ga je onderpresteren en riskeer je verveling. Word je te veel uitgedaagd, dan loop je het risico op een burn-out. De mate van gezonde uitdaging kun je bepalen aan de hand van drie zones: de comfortzone, de stretchzone en de stress- of paniekzone. Eerst leg ik je uit hoe deze zones eruitzien. Daarna kun jij bepalen hoe het met jouw dagelijkse dosis uitdaging staat en wat je daarin kunt verbeteren.

De comfortzone
In de comfortzone is alles bekend, vertrouwd en veilig. Het is er letterlijk comfortabel. Je weet precies wat je moet doen. Je hebt het al eens eerder gedaan, dus je voelt je vredig, zeker en vol vertrouwen. Dat klinkt mooi, maar de keerzijde is dat er weinig nieuws te ontdekken valt, juist omdat je het allemaal al kent. Je leert niets nieuws, je wordt niet uitgedaagd. En zo stop je je groei en vooruitgang. Als je te lang in je comfortzone zit, kun je je wat ongedurig gaan voelen. Of je hebt het gevoel dat er meer in het leven moet zijn dan dit. Op het moment dat je dat gevoel hebt, is het tijd voor meer uitdaging: de stretchzone.

Stretchzone
De stretchzone is jouw ‘sweet spot’: precies dat punt waar jouw passies, talenten en je persoonlijkheid samenkomen. In de stretchzone leer je nieuwe dingen, vergroot je je doelen net ietsje meer dan comfortabel voelt. Je doelen zijn realistisch, maar wél uitdagend. Hier zeg je ja tegen nieuwe mogelijkheden. Hier gaat het dus om zaken die je nog niet kent, maar die spannend zijn op een leuke manier. Dus ja, het is spannend en een beetje eng, maar het went snel en valt mee. Je leert in de stretchzone; precies hiér ligt jouw groei. En dat vergroot de kwaliteit van je leven, het geeft je energie, je verheugt je erop en je haalt er veel voldoening uit. Zo breid je je comfortzone weer verder uit. De stretchzone maakt je leven leuk!

Paniek- of stresszone
Als een beetje uitdaging een enorme uitdaging wordt die je eerder lam legt dan uitdaagt, dan loert er gevaar. Je bent dan zó ver van je comfortzone verwijderd, dat het voelt alsof je alle grond onder je verloren hebt. Stretch wordt stress en in het ergste geval: volledige paniek. Je raakt afgeleid, uitgeput, je gaat te snel, je maakt fouten. Te veel uitdaging betekent dan dat je jezelf iedere dag in onnatuurlijke bochten moet wringen om alles gedaan te krijgen. Je wordt steeds minder effectief en je verliest je grip. Als dat te lang duurt kun je burn-out raken.

Dus het is de kunst om de stretch op te zoeken, zonder in stress te komen, en daarmee je comfortzone steeds weer te vergroten waardoor je continu in staat bent om te leren.

Als je naar deze drie zones kijkt, stel jezelf dan de volgende vragen:

  1. In welke zone bevind jij je op dit moment?
  2. Waar zou je willen zijn?
  3. Wat is ervoor nodig om daar te komen?
  4. Welke beslissingen moet je nemen en met wie moet je gaan praten?
  5. Kun jij voor jezelf jouw perfecte stretchzone beschrijven?
  6. Welke dingen wil je lichter en gemakkelijker maken om uit de paniekzone te blijven?
  7. Welke dingen kun je naar je stretchzone verplaatsen?

Dit zijn allemaal vragen die je kunnen helpen om precies daar te komen, waar jouw energie op het juiste niveau is. Waar je gefocust en helder kunt zijn en toch doelen kunt realiseren met genoeg energie en vervulling voor de lange termijn.


Op
deze site onder ‘programma’s’ zie je welke trainingen ik geef om high achievers te inspireren en te begeleiden om het beste uit hunzelf te halen. Om te spelen in hun stretchzone. De échte doorzetters leer ik zelfs hoe je twee keer meer kunt verdienen met de helft minder inspanning.

Geïnteresseerd? Meld je hier aan voor een gesprek

Shares

Wil je weten of je momenteel op de juiste plek zit?

Doe de test en kom er in slechts 5 minuten achter of je wel of niet het juiste werk doet en waar dat precies aan ligt.

Pin It on Pinterest