Select Page

Met deze 6 factoren groei je zo stevig als een boom

Metaforen. Ik vind ze heerlijk! Het is niet alleen makkelijker te begrijpen. Je onthoudt het ook nog eens makkelijker. Ik vind deze metafoor dan ook een mooie omschrijving voor het leven…

Ik zie het leven als een boom. En een boom wil groeien. Net als een mens. Dus wat heeft een boom nodig om te kunnen groeien? (en wat heeft een mens dus ook nodig?)

1. Sterke wortels

Sterke diepe wortels zorgen ervoor dat een boom blijft staan. Dus wortels staan in mijn optiek voor jouw kernwaarden. Waar sta je voor? Wat zijn jouw ankers waar je op terug kan vallen?

2. De juiste voeding

Voor bomen is dat water en zuurstof. Wat zou dat betekenen voor ons? Redelijk vergelijkbaar; Gezonde voeding en voldoende beweging (CO2). Dus wat stop je naar binnen. En ga je genoeg naar buiten.

Dan 3. Vruchtbare grond

Je kunt nog zo’n mooie boom zijn, als dat in de verkeerde grond staat, wordt het alsnog niks. Grond staat voor mij voor de directe omgeving waar je je in bevindt. Stimuleert en steunt die je? Of is die zwak en biedt het je geen houvast?

4. De zon

De zon voedt. De zon maakt je warm. De zon zorgt voor groei. Dus dit is een prachtige metafoor voor jouw verlangen. Waar wordt je warm van? What makes you tick?

Dan 5. De takken

De takken zijn er voor de harde wind. Want reken maar dat je tegenwind krijgt als je jezelf gaat uiten. Takken staan voor wendbaarheid. Mindset. Want in hoeverre kun je meebewegen?

En als laatste…

6. Het bos

Een boom staat bijna altijd in contact met andere bomen. Ze voeden en helpen elkaar. Dit stat voor mij voor de groep mensen waar je je samen mee ontwikkelt en waar jij je aan kan optrekken.

En als je een fruitboom goed voedt, wat krijg je dan?

Juist.

Mooie stukken fruit.

Oftewel; jouw bijdrage aan deze wereld.

Dus alles wat een boom nodig heeft, heb jij ook nodig om optimaal te kunnen functioneren. Zie je de vergelijking?

Interessant om het zo eens te bekijken. En bij jezelf te checken; waar kan ik wat meer aandacht aan geven? De wortels, gezonde voeding, goede grond, mooie zon, wendbare takken, of een inspirerend bos om me heen….

Wat is het bij jou?

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest