Het gevaar van grenzeloze ambitie

Hoe overleef jij je grenzeloze ambitie?

 ‘When you know you’re destined for greatness, your potential haunts you. It keeps you up at night and you won’t feel complete until you succeed

Jij voelt aan dat er meer in het vat zit. Je hebt een tomeloze ambitie en je gaat als een malle: vrijwilligerswerk, bestuur, sporten, opleiding, extra werk aanpakken, nieuwe ontwikkelingen bijhouden, iets doen dat bijdraagt aan je droom. Elke dag nuttig bezig zijn. Alles tegelijk. Een tomeloze inzet om steeds maar door te groeien. Je bent bezig jezelf te verbeteren, te groeien, te leren en vooral: jouw hoogste doel te bereiken. Misschien heb je zelfs wel een lijst gemaakt met doelen waarop je dromen staan.

Geldt dit ook he-le-maal voor jou? Ik ervaar het elke dag aan den lijve. Die tomeloze ambitie helpt me niet altijd. Dus ik wil graag mijn lessen met jou delen. Zodat jij je ambitie waar kan maken zónder dat het je achtervolgt in je dromen. Of je nachtmerries.

Wat is ambitie?

Onze samenleving wordt steeds veeleisender. Voorbeelden te over van mensen die elk jaar hun huis opnieuw inrichten, zelf babyvoeding maken, nooit uit een pakje koken, de hele wereld rondreizen… De moderne technologie confronteert ons met de mooiste voorbeelden: het mooiste model, de slimste politicus, de jongste ondernemer, de beste spreker… Genoeg inspiratie dus wat er nog allemaal te doen, te verbeteren of na te volgen is. Maar wat is ambitie nu eigenlijk precies?

Ambitie betekent dat je ergens wilt zijn waar je nu niet bent.

Ambitie draait om je verlangen naar de toekomst en wellicht ook de toekomstige versie van jezelf. Hoewel we ambitie vaak met werk associëren, kan ambitie ook gaan over jouw persoonlijke ontwikkeling, jouw leefomgeving, sociale status of wat dan ook. Zo kunnen mijn vrienden eindeloos praten over de klusavonturen en de verbeteringen aan hun fietsen. Een vriendin heeft de ambitie om een hele marathon te lopen. Een andere vriendin voedt haar meiden op als sterke onafhankelijke dames.

Is het een probleem?

Je grenzeloze ambitie achtervolgt je. Een pijnscheut bij elke promotie van die student die-de-kantjes-eraf-liep. Of die oud-collega die je niet zo hoog hebt zitten. Iedereen lijkt wel hoger op de ladder te staan dan jij. En nu komt ook nog de superslimme, eigen-ondernemer, altijd-op-social-media-aanwezige millenial eraan.

Een gevoel van vechten en strijden komt hier bij kijken, want jij wilt je graag bewijzen. Nóg meer opleidingen, besturen of iets dergelijks prop jij in je schema. Zoveel dat je geen tijd hebt om écht stil te staan en te leren van je huidige ervaringen. En dat is jammer, want dat is broodnodig voor die gedroomde promotie of doorbraak.

Is het de oplossing!?

Afzien, ploeteren, challenges aangaan, alles uit jezelf halen wat erin zit, #nevergiveup. Soms is het gewoon heerlijk om ALLES te geven. En dan hebben we het niet alleen over sporten, ook over werken, vrijwilligerswerk, nieuwe ideeën. Maar er is toch niets mis met die opleidingen en extra leerervaringen? Ja, mijn agenda zit wat vol, maar zo erg is dat toch niet?

Heel herkenbaar voor mij in elk geval. Ik die overal wel een mooie kans zie om ergens iets van te leren of ergens aan mee te doen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om veel verschillende ervaringen op te doen en mensen te leren kennen. Uiteindelijk levert je dat ook weer (zelf)kennis op.

Tegelijk merk ik ook dat er een limiet zit op alles wat er georganiseerd kan worden of in mijn agenda past. Soms ben ik zo bezig met alles wat ik in mijn agenda gepropt heb, dat ik helemaal niet stil sta bij de dingen die ik aan het doen ben. Een heerlijke sportsessie wordt veel minder lekker als ik steeds denk: ik moet straks die presentatie nog maken, want…

Jaloezie, het neefje van ambitie

Ik merk dat ik stiekem een beetje jaloers was op de collega’s met mooie directeursrollen, op de eigen ondernemingen of op vriendinnen die nooit uit een pakje koken. Voor mij helpt het om te switchen naar het voelen van de oprechte blijdschap voor de student-die-de-kantjes-eraf-liep of de oud-collega of die betreffende vriendin. Het gaat erom te achterhalen waarom ik ook zo graag wil wat zij doen.

Wat is het dat jou triggert? Wat is het precies dat dit ‘jaloerse’ gevoel veroorzaakt? Wil je ook zo goed kunnen koken of gaat het juist om gezondheid? Vraag je je wellicht af of je je potentie wel ten volle benut? Of is het echt de activiteit zelf?

Ik kwam tot de ontdekking dat het mij gaat om de afwisseling in activiteiten, zowel in mijn werk als privé. Aha! Daar kan ik iets mee. Namelijk: zorgen dat ik dat (langzaam) inbreng in mijn eigen leven. Deze drie stappen hielpen mij enorm om mijn grenzeloze ambitie beter te overleven:

Ambitie-stap 1: Stilstaan bij het heden

Voordat je naar de toekomst en je ambitie kijkt is het goed om stil te staan bij het heden. Het lijkt een dooddoener, toch is het zó belangrijk. Je ambitie gaat over de toekomst; een verlangen naar je toekomstige zelf. Dat botst met het heden. Terwijl het heden de basis is van waaruit je vertrekt naar je toekomstige zelf. Tevreden en dankbaar zijn voor al het moois in het heden laat je ook bij tegenslag minder ongeduldig zijn.

Als je met aandacht naar jezelf en je omgeving kijkt; wat heb je al bereikt waar je wellicht te weinig bij stilstaat? Wat is er nu passend en fijn in je leven? Waar ben je dankbaar voor?

Ambitie-stap 2: Droom jouw ambitie

Om je ambitie écht te kunnen verwezenlijken helpt het om je ambitie helemaal voor je te zien. Hoe zie jij eruit als je je ambitie waarmaakt? Hoe voel je je dan? Wat is het effect? Wat betekent dit voor anderen? Wat doen anderen dat jij ook graag zou willen? Wat is daar precies zo leuk aan?

Je kunt dit voor jezelf uitschrijven en visualiseren hoe dit eruit ziet. Deze visualisatie kan je door pittige tijden helpen, omdat het je droom levendig houdt.

 Ambitie-stap 3: Start met kleine stappen

Je hoeft niet meteen een extra job erbij te nemen op weg naar je ambitie of het àllerbeste online filmpje te creëren van jouw nieuwe kookkunst. Vind uit wat je precies zoekt, wat bij jou past en welke kleine stappen al kunnen bijdragen in de weg ernaar toe. Zo heeft het leiden van een team bij vrijwilligerswerk mij geholpen om een volgende stap te maken naar het managen van een team.

Deze tips hielpen mij een heel eind op weg richting acceptatie van het heden én van mijn grenzeloze ambitie. Dat gaat me nog niet altijd even goed af, dus als jij nog aanvullende tips hebt voor mij en anderen, laat het dan vooral weten in de comments!

Geschreven door Anneke Veldink. Eindredactie door Maartje Steenhof en Mandy Bastiaenen.

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest