Select Page

Gelukkig zijn is een illusie.

Gelukkig zijn hoeft helemaal niet

“Als je maar gelukkig bent”. Hoe vaak heb je dit gehoord in je leven? En heb je het al bereikt, dat ‘gelukkig zijn’? Of rijgen de dagen zich aaneen en kom jij maar niet bij dat gelukkig zijn.

Je werkt hard, hebt vrienden, een leuk huis, een mooi leven, maar echt gelukkig voel je je niet. Dan heb je één geluk: gelukkig zijn hoeft helemaal niet!

In dit artikel neem ik je mee in de de grote valkuil van ‘gelukkig zijn’ en deel ik 7 concrete tips met je die je direct kunt toepassen om het anders aan te pakken.

Niet altijd gelukkig zijn

We horen het vaak, dat het gaat om gelukkig zijn. Vanuit huis, op school, van vrienden en vanuit de media. Het lijkt wel alsof het uiteindelijke doel van het leven is om gelukkig te zijn.

Mij lukte het niet om dat doel te halen. Ik heb mooie momenten ervaren in mijn leven, maar toch voelde die niet alsof ik het ‘gelukkig zijn’ heb bereikt. Ik herinner mij dat ik met mijn eerste kind op bed zat en dacht: ‘nu zou ik echt gelukkig moeten zijn’.

Maar dat was ik niet. Juist het tegenovergestelde. Meer dan ooit tevoren was ik vervuld van angst en twijfel.

En zo waren er nog veel meer van dat soort momenten. Er was altijd wel iets wat niet vanzelf ging, wat verdriet gaf of zorgen, waardoor ik niet echt gelukkig kon zijn. Ik dacht dat ik het grote doel ‘later’ in mijn leven zou bereiken. Nu vind ik het jammer dat ik daardoor die momenten van geluk juist heb gemist. Want door steeds maar bezig te zijn met dat wat voor mij lag, miste ik de mooie momenten in het nu.

Rust

Wat mij rust én geluk heeft gebracht is deze ontdekking:

Het leven is niet gelukkig. Gelukkig zijn is een illusie.

Degene die mij kennen zullen dit lezen en zeggen: ‘Dat jij dit zegt! Dat past niet bij je. Jij bent altijd zo positief!’ En tóch zeg ik het met stellige overtuiging.

Het leven is niet gelukkig in zijn totaliteit. Het is geen staat van zijn. Het is geen doel wat je kan bereiken. Het leven heeft enkel gelukkige momenten. En als je die kan koesteren, word je een heel gelukkig mens.

Door diepe dalen gaan en hoge pieken bereiken

Vergelijk je leven eens met een bergwandeling. Jij loopt door de bergen op jouw levenspad (zou het toeval zijn dat dat zo heet?) Dit pad loopt door hoogten en dalen. Soms is het zwaar en vraagt het veel van je uithoudingsvermogen en kracht. Het stormt, de weg is slecht begaanbaar en er is geen zon te zien. Op andere momenten is het licht en gaat het voorspoedig. De wind waait door je haren, het pad is makkelijk en je voeten voelen licht.

Herken je die zware dalen en makkelijke hoogten in je leven? En zie je ook de momenten van geluk terwijl je in het zware dal liep? Zie je de kleine zonnestraal die door de donkere wolken komt?

Als je die kan zien, zal je hele leven gelukkiger worden. Niet omdat je een top bereikt, maar omdat je het leven kan laten komen zoals het komt. En je daarin de momenten van geluk gaat koesteren. Maar hoe dan? Laat me je helpen…

7 concrete tips voor gelukkig zijn

Ik heb 7 tips voor je uitgeschreven die mij in m’n huidige leven enorm helpen. Ik deel ze graag met je.

Gelukstip 1: Kijk tijdens je tocht om je heen

Het leven zal veranderen. Sta stil, mediteer en beoefen dankbaarheid. Stel jezelf iedere dag de vraag: ‘Waar ben ik vandaag dankbaar voor?’ Ga niet slapen voordat je drie dingen hebt genoemd. Onthoud hierbij dat zelfs de zwaarste storm mooie dingen brengt om dankbaar voor te zijn. Dankbaarheid is DE magische emotie die de donkere wolken opzij duwt. En door dagelijks een lijstje te maken, oefen je dankbaarheid.

Gelukstip 2: Kijk terug naar de dalen op het pad van je leven

Het pad achter je zegt veel. Verwonder je over de kracht die je hebt getoond of nog toont. Wees trots op jezelf en schrijf drie dingen op die jou door de zware dalen heen hebben geholpen. Welke zonnestralen waren er toen?

Gelukstip 3: Kijk naar de hoogten in je leven

Hoe klein deze hoogten misschien ook zijn, ze zeggen net zoveel als de dalen op het pad. Schrijf op welke momenten van geluk je herkent. Vraag jezelf af hoe je bewuster van die momenten kan genieten.

Gelukstip 4: Vraag mensen mee op reis

Doe het niet alleen, zeker niet als het zwaar is. Verdriet is onderdeel van het leven en vraagt erom gedeeld te worden. Ongelukkigheid delen met anderen geeft verbinding. En echte verbinding ervaren geeft troost en daarmee ook gelukkige momenten.

Gelukstip 5: Vecht niet tegen jouw levenspad

Zie iedere periode als een onderdeel van jouw unieke levensreis. Dalen en pieken horen er bij, net als de gevoelens die daarbij komen kijken. Alle gevoelens mogen er zijn. Er is geen goed of fout.

Gelukstip 6: Zie vooruitzicht

Door vooruit te kijken, weet je waar je heen wil. Maar kijk niet te ver. Als je te ver vooruit kijkt, loopt je het risico dat je de mooie momenten in het nu mist. Maak je geen zorgen voor wat er achter de volgende bocht ligt, maar vertrouw op jezelf. Jij kan dit aan!

Gelukstip 7: Geniet van de kleine bloemetjes

Last but not least: heb oog voor het kleine, het fijne.

“Geluk is een kwestie van momenten, van doodgewone momenten. Het risico bestaat dat we geluk mislopen als we ons te druk bezighouden met het najagen van buitengewone momenten” – Brené Brown – 

Ik wens je veel gelukkige momenten. En bovenal dat je leert leven met de lastigheden van het leven en daarin de zonnestralen zal zien.

Geniet van jouw levenspad. Met al z’n pieken en dalen.

p.s. Wil je ook jouw eigen levenspad creëren? Doe mee met deze workshop.

Geschreven door Maryam Salomé. Eindredactie door Maartje Steenhof en Mandy Bastiaenen.

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest