Select Page

Geen zin in je werk? 3 tips om weer verliefd te worden

Geen zin in je werk en de zondagavond-blues

Hoe is het bij jou? Ga jij met lood in je schoenen naar je werk? Ben je blij als het weekend begint, maar kijk je op tegen een nieuwe werkweek? Je bent niet de enige. Waarschijnlijk herken je dan ook vast dat onbestemde, neerslachtige gevoel op de zondagavond. Er is zelfs een naam voor: de zondagavond-blues. Een groot deel van werkend Nederland heeft hiermee te maken. Wetende dat je de volgende dag weer aan de slag moet en dat dat voor stress zorgt. Je blijft het liefst thuis, denkt er zelfs over na om je ziek te melden. Simpelweg omdat je absoluut geen zin (meer) in je werk hebt.

Hoe komt het dat je geen zin (meer) hebt in je werk en wat kun je eraan doen? In deze blog geef ik je drie tips die een belangrijke rol spelen rondom werkgeluk en hoe je weer verliefd kunt worden op je werk.

Van kwaad tot erger

Met tegenzin naar je werk is niet fijn. Ook niet voor je omgeving. Het onbehaaglijke gevoel, de knoop in je buik, de spanning in je schouders, de paniek als er weer een mail binnen komt van je werk: je krijgt er een steeds korter lontje door. Op de lange termijn is dit helemaal zorgelijk aangezien dit namelijk kan leiden tot een burn-out.

Hoe lang gaat dit nog duren? Je ziet geen uitweg en het lijkt alleen maar erger te worden. Op zoek gaan naar een andere baan of organisatie lijkt soms de enige oplossing, maar ook daar is het vaak lastig om een begin te maken.

Toch even doorbijten?

Ik voel met je mee. Zelf heb ik hier ook een aantal jaren mee geworsteld en het werd met de dag erger. Vooral als de stress en onrust het meest om zich heen grijpt, is een uitweg zien bijna onmogelijk. Zelfs als deze vlak voor je staat. Je vrienden en familie komen met allemaal goedbedoelde adviezen als: ‘We moet gewoon even doorbijten’ en ‘Wacht maar tot je die promotie krijgt’.

Of vragen zoals: ‘Waarom zou je een vaste baan opgeven?’ en ‘Waar vind je nog een baan als deze?’. Nogmaals, goed bedoeld! Maar ze helpen absoluut niet. Je raakt er zelfs nog meer van in de stress. Weinig mensen zijn bereid om een stapje terug te doen om gelukkig te zijn. Ook je vrienden en familie niet. Daarom is het zo belangrijk om eerst vanuit de basis te gaan kijken.

Externe factoren helpen niet bij geen zin in je werk

In mijn werk als loopbaancoach is ‘geen zin in je werk’ een veelbesproken onderwerp. Mensen komen dan met veel frustratie binnen en richten zich vooral op externe factoren als de leidinggevende, de collega’s, de organisatie of het salaris. Waar het in het begin allemaal zo mooi was, lijkt nu niets meer van over te zijn.

Een gesprek waarbij werkgeluk werd vergeleken met verliefdheid heeft mij enorm aangegrepen. Met een aantal mooie inzichten en interessante overeenkomsten tot gevolg. Want in hoeverre verhouden zij zich tot elkaar?

Vlinders in je buik

Verliefd. We zijn het allemaal wel eens geweest. Vooral in het begin is alles prachtig en je hebt het gevoel dat het leven (weer) zin heeft. Je ontdekt nieuwe dingen, er is nieuwsgierigheid en speelsheid. Tevens doe je natuurlijk ontzettend je best en laat je de beste kant van jezelf zien. Met iedereen praat je erover en je wilt het van de daken schreeuwen. Je hebt het gevoel dat je leeft!

Heerlijk. Maar hoe graag we dat gevoel ook willen behouden, we weten allemaal dat die verliefdheid vroeg of laat verdwijnt. Met een beetje geluk gaat deze over in ‘houden van’ en een liefdevolle relatie. En soms ook niet. Daarbij kunnen we drie dingen vaststellen:

  • We weten dat er ups en downs zijn;
  • Het gaat allemaal niet vanzelf, je moet ervoor werken;
  • Het moet van beide kanten komen.

Wat als we dit nu vergelijken met verliefd op je werk?

Verliefd op je werk

Weet je nog, het moment dat je aan je destijds nieuwe baan begon? Diezelfde nieuwsgierigheid en de speelsheid maakt het allemaal zo mooi. Ze dragen bij aan een dosis positieve energie en een gezonde gedrevenheid. Wellicht is dat in deze fase van je loopbaan een stuk minder geworden. Hoe dat komt?

Drie woorden: Groei. Zingeving. En autonomie.

‘Weer verliefd op je werk’ tip 1: Continu groei en uitdaging

Hierbij hebben we het over ontdekken en nieuwe dingen leren. We hebben namelijk allemaal een diep verlangen om onszelf te verbeteren. We willen ergens goed in worden en om dat kracht bij te zetten is het essentieel dat er voldoende uitdaging is. Zodra die constante groei en uitdaging er is, dan gaat het lekker en zitten we beter in ons vel. Het houdt ons gemotiveerd.

Er is ook een keerzijde. Zodra de uitdaging namelijk te groot is, ontstaat er stress. We hebben dan het gevoel dat we het niet aankunnen, dat we onze doelen niet kunnen bereiken en constant achter de feiten aanlopen. De focus ligt dan teveel op prestatie en de lat ligt te hoog. Ook verveling is een grote boosdoener. Het gevoel ‘vast te zitten‘ in een saaie dagelijkse routine leidt tot minder betrokkenheid, wat weer bijdraagt aan het gevoel van ontevredenheid.

Bottomline: blijf jezelf verleiden zodat je in de flow blijft, maar maak het ook weer niet te uitdagend!

‘Weer verliefd op je werk’ tip 2: Zingeving

Een groots woord met veel betekenis. Letterlijk en figuurlijk. Zolang je ‘the bigger picture’ ziet en het gevoel hebt dat je erin kunt investeren, zal je zingeving ervaren. Het gaat hier om een bijdrage kunnen leveren aan een groter geheel. Dit gevoel zal nog sterker aanwezig zijn als je eigen waardes – datgene waar jij voor staat en belangrijk vindt – in lijn is met de organisatie waar je voor werkt (of jouw partner). In het begin lijken deze overeen te komen, maar op den duur blijkt dat toch anders te liggen.

Je leert elkaar steeds beter kennen en ontdekt dat deze waardes niet op één lijn liggen, of wellicht heeft er een verandering plaatsgevonden die daarvoor heeft gezorgd. Dan begint het te knagen, waardoor we niet meer in ons werk geloven. Het is dan een grote uitdaging om bij jezelf te blijven. Maak voor jezelf duidelijk wat jouw waardes zijn en of deze nog wel aanwezig zijn in je werkzaamheden en organisatie.

(p.s. om erachter te komen wat jouw kernwaarden zijn; check dit artikel).

En vergelijk jezelf daarbij vooral niet met anderen: want het spreekwoordelijke groenere gras aan de overkant…

‘Weer verliefd op je werk’ tip 3: Autonomie krijgen en nemen

Hoeveel ruimte krijg jij in je werk? Is er ruimte voor je eigen ontwikkeling en ideeën? Zodra deze ingeperkt worden zal het een grote impact op je motivatie hebben. Je verliest jezelf hierdoor namelijk en als dit (te) lang duurt loop je de kans dat je jezelf helemaal niet meer bent. In zowel werk als relaties staat het centraal je zelfstandig te voelen: een gevoel van vrijheid terwijl je ook rekening houdt met anderen. Een gezonde dynamiek tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid. Een gevoel van vertrouwen.

In zowel werk als in de liefde heb ik het verlies van autonomie mogen ervaren. Maar ik realiseerde mij ook dat ik daar zelf een hele grote rol in speelde. Doordat je je helemaal overgeeft aan die ene persoon of je werk, verlies je volledig de connectie met jezelf. Een hele zware rol die alle energie uit je trekt. Kortom: get a life! Waar het vooral gaat over je grenzen bewaken. Het gaat om duidelijkheid verschaffen (niet te verwarren met voorwaarden!) Je stelt geen voorwaarden aan de ander wanneer je grenzen aangeeft. Je legt tenslotte niemand iets op. Zowel in je werk als in je relatie.

Hoe doe je dat dan?

Het begint met het in kaart brengen van je eigen behoeften. Wat heb je nodig en waar verlang jij naar in je werk?

Maak een lijst van jouw behoeften. En omdat NEE zeggen niet altijd even makkelijk is, probeer aan de hand van deze lijst eens zoveel mogelijk JA te zeggen; tegen je eigen behoeften. Hierdoor heb je ook nee gezegd tegen iets anders en bewaak je je grens. Bijvoorbeeld: wie JA zegt tegen quality-time met vrienden, heeft NEE gezegd tegen overwerken. Een hele belangrijke en zeer waardevolle oefening voor jezelf.

Moet je door blijven gaan met geen zin in je werk?

Om werkgeluk te ervaren heb je alle drie de onderdelen nodig. De ervaring leert dat bij mensen die geen zin meer in hun werk hebben, één of meerdere onderdelen niet meer of onvoldoende aanwezig zijn. Onderzoek voor jezelf hoe het in jouw huidig baan/werk is en of je daar iets aan kunt doen. Geef het een kans en probeer te kijken of er manieren zijn om deze nieuw leven in te blazen. Dit levert je namelijk ook weer nieuwe inzichten op over jezelf. Handig om er nu iets aan te doen, maar ook voor de toekomst om jezelf te blijven motiveren en opnieuw plezier in je werk te krijgen. Of je relatie natuurlijk.

Tijd om verder te kijken?

Mochten ze allemaal niet (meer) aanwezig zijn en/of kan je er niets aan doen, dan is het wellicht tijd om toch verder te kijken. De liefde moet tenslotte wel wederzijds zijn. Tevens moet de beloning die je krijgt ook juist zijn, het kost je anders alleen maar energie waar je zelf geen grip op hebt. Op zo’n moment moet je jezelf afvragen hoeveel het je waard is om te blijven. Je moet in dat geval wel heel veel energie krijgen uit andere aspecten in je leven om alles in balans te houden. Beschouw deze ervaring als een wijze les, neem hetgeen je geleerd hebt mee en zoek verder. Maar zorg er wel voor dat je alles netjes en goed afsluit: waar een deur sluit, gaat een ander open.

Welke beslissing je ook neemt, doe het vooral op je eigen gevoel en accepteer dat het niet altijd rozengeur en maneschijn kan zijn. Kijk daarbij vooral naar de dingen die wél goed gaan, waar je energie van krijgt en tevreden over bent. Want als het in de basis goed zit dan heeft het alle potentie om verder te groeien. Zowel in je werk als je relatie! En als het af en toe een beetje tegenzit, laat de volgende Chinese wijsheid je daarbij helpen:

Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen’.

Hoe zit het met jouw verliefdheid?

Nu ben ik natuurlijk ontzettend benieuwd hoe dit voor jou is. Zijn bovenstaande drie onderdelen voldoende aanwezig? Welk onderdelen vind je momenteel wél terug in je werk?

p.s. Wil je weten hoe jouw werk eruitziet waar alles wat je leuk vindt bij elkaar komt? Zodat je altijd zin hebt? Check dan hier voor onze onlive workshop ‘Het kompas’.

Artikel geschreven door Dennis Beentjes. Eindredactie door Maartje Steenhof en Mandy Bastiaenen.

 

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest