Select Page

Hét fundament van een gelukkig leven….

Ik heb iets interessants wat ik graag met je wil delen. Ik ben de laatste tijd ontzettend geïntrigeerd door de vraag:

‘Wat is nou het geheim van een gelukkig leven?’

Veel mensen hebben het er over, of streven ernaar. Waar ik er zeker één van ben. Dus ik ben flink op onderzoek uitgegaan, zowel in de literatuur, als in onderzoeken, als bij mezelf. En dat resultaat wil ik met je delen…..Het is nog maar pas geleden dat ik leefde met de overtuiging dat geluk te vinden is in meer bezit, geld, of maatschappelijke status. En net als ik denk ik vele mensen. Niet voor niets doen honderden miljoenen mensen over de hele wereld mee met loterijen in de hoop dat het geluk hen toelacht en ze financieel onafhankelijk worden. Of zijn we met z’n velen ons aan het richten om die succesvolle carrière te maken. Zodat we die ene functie kunnen krijgen die steeds weer ietsje hoger is. Ik dacht altijd ‘als ik dit heb, dan ben ik pas écht gelukkig’ en ‘als ik dit heb bereikt, dan ben ik vast nóg gelukkiger!’. Maar dat échte geluk bleef altijd uit. Want op het moment dat ik het had bereikt, wilde ik alweer meer. En dat, had alles te maken met iets waar momenteel steeds meer aandacht voor komt; het ego.

Het ego is iets aparts. Het ego is dat stemmetje in je hoofd die de hele dag tegen je praat, het schijnt een deeltje in je hersenen te zijn dat een beeld probeert te vormen over wie jij bent. Het is echter ook dat deel in jou dat zoekt naar goedkeuring, naar bevestiging en er steeds maar meer van wil. Het ego is daarom nooit tevreden en heeft nooit genoeg, waardoor geluk eigenlijk uitblijft. Sterker nog, vanuit de honger naar geld, bezit en status doen we elkaar soms de vreselijkste dingen aan. Dat zie je in het groot met alle oorlogen, maar ook in het klein. Ik zie bijvoorbeeld in het bedrijfsleven soms nog zoveel pijn die mensen zichzelf, maar ook anderen aandoen. Mensen die kosten wat het kost voor die ene functie of dat aanzien gaan, of zichzelf helemaal kapot werken om maar te laten zien dat ze die functie waard zijn. En juist dáár heeft het ego een groot aandeel in. Dus laat me je alvast verklappen waar geluk niet te vinden is; het is niet te vinden in bezit, geld of maatschappelijke status. Tuurlijk heb je een bepaalde basis levensbehoefte nodig (die trouwens minder hoog ligt als we allemaal denken), maar daarna groeit de mate van geluk verre van exponentieel. Sterker nog; de lijn blijft bijna vlak. Je wordt niet gelukkiger als je meer bezit, geld of maatschappelijke status hebt.

Maar waar worden we dan wél echt gelukkig van, hoor ik je vragen. Wel, als we willen kijken naar het geheim van écht gelukkig worden, zit dat verborgen in het woord ‘zielsgelukkig’. Het échte geluk zit namelijk in je ziel, en dat klinkt wat zweverig dus laat me het simpel maken; Als je begrijpt wie je bent, waarom je hier bent en wat je hier te doen staat. Dan hoef je namelijk niet meer steeds verder te zoeken naar meer en wordt het rustig in je hoofd. Zonder daarmee in contact te komen, ben je een dolende in de woestijn, blijf je continu zoeken naar het volgende en blijf je dus eigenlijk afgesloten van puur geluk.En dit alles begint, net zoals zoveel dingen, met bewustwording. Bewustwording van je ego (dat wat altijd meer wilt) en bewustwording van waarom je hier bent en wat je hier te doen staat (dat waar échte geluk ontstaat). En dan komt het aller, allerbelangrijkste ingrediënt om écht gelukkig te worden, namelijk; iets voor anderen gaan doen. Iets toevoegen aan het leven van anderen. Anderen helpen. Nuttig zijn.

In een schokkend experiment hebben onderzoekers gevonden dat senioren die zich niet meer nuttig voelde voor anderen bijna een 3x grotere kans hadden om voortijdig te sterven dan diegene die zich nog wél nuttig voelde. En in andere onderzoeken over de hele wereld kwamen ze erachter, dat dit niet alleen voor senioren geldt, maar voor ons allemaal. Iedereen voelt zich uiteindelijk gelukkiger als je iets kunt toevoegen voor anderen, als je betekenisvol kunt zijn, als je het gevoel hebt dat je nodig bent. Dàt, mijn lieve vrienden, is de basis van gelukkig zijn. Niet de hoeveelheid geld, niet je status, niet hoeveel je bezit, nee de mate waarin je in staat bent om iets toe te voegen voor anderen, iets te brengen in deze wereld, hoe groot of klein dan ook, voor wie dan ook. Hoe meer we doen voor anderen, hoe beter we ons voelen.


En iedereen kan iets doen voor anderen, want iédereen heeft simpelweg iets waardevols te bieden.
Iedereen heeft iéts waar die een ander mee kan helpen, een ander blij mee kan maken.En dat, is precies waarom ik al 2 jaar lang bezig ben om mijn workshops aan zoveel mogelijk mensen te geven en de workshops steeds verder te perfectioneren, om juist dátgene, dat ene ding te vinden wat jouw unieke bijdrage is. Waar jij anderen blij mee kan maken. Want als je dát hebt gevonden, dan ontstaat er iets moois in de wereld. Dan zal je niet alleen zelf gelukkiger worden, maar ook de mensen om je heen gelukkiger maken. Dan kun je élk moment gelukkig zijn, en niet alleen als je iets ‘bereikt’ of ‘in je bezit’ hebt. Dan doet bezit er niet zoveel toe, dan gaat het erom hoeveel je voor anderen betekent of hebt betekend. En dan kun je aan het eind van je leven zeggen; ‘ik heb een gelukkig leven gehad, ik ben trots op mezelf en ik ben van nut geweest’. En is dat uiteindelijk niet waarvoor we leven? Dus laat me je vragen;

  • Ben jij al bewust bezig om anderen blij te maken met jouw bijdrage? Of merk je dat je toch nog wel wordt gedreven door het ego?
  • En weet jij al wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het beste anderen kunt helpen?
  • En doe je daar ook daadwerkelijk iets mee, elke dag?

Ik hoop dat deze vragen je bewust maken van waar je nu staat, en of je écht geluk aan je leven aan het toevoegen bent, of dat het misschien toch wat ‘schijngeluk’ is. Het is aan jou om daar vorm aan te gaan geven. Doe het voor jezelf. En als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor al die mensen om je heen. Want iedereen om je heen zal zoveel meer gelukkiger worden. En je zult zien, dat zal ook weer z’n impact hebben op jouw geluk.

Good luck 😉

p.s. Hoe gaat het momenteel met jou op dit vlak? Al helemaal duidelijk wat jouw manier is waarop je een zinvolle bijdrage levert?
Of is dat lastig om zelf uit te zoeken? Zou wat hulp helpen? Dan heb ik waarschijnlijk iets interessants voor je. Eén keer per week bied ik een gratis 1-op-1 doorbraaksessie aan waarin ik jou in 30 minuten verder help met de situatie waar je nu in zit. Voor velen waren dit 30 super impactvolle minuten. Je kunt je heel simpel aanmelden via deze link. Geef je motivatie waarom je dit graag zou willen en dan hoor je zo snel mogelijk of je bent geselecteerd!. 

“The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why”

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest