Select Page

Eindig het oude jaar en start het nieuwe jaar met 5 krachtige reflectievragen!

Het is zo makkelijk om gelijk weer bezig te gaan met alle hectiek. Om op te gaan in de drukte van alledag. Maar laten we ook even stil staan. Natuurlijk, het was een gek jaar. Maar er zijn waarschijnlijk ook dingen gebeurd die je nooit voor mogelijk had gehouden…

Dingen die je over jezelf hebt geleerd. Dat je enorm flexibel was. Dat je enorm veerkrachtig was. En dat je misschien zelfs wel meer aankon dan je van tevoren dacht.

Dus laten we eens terugkijken! En vooral ook vooruitkijken.

Want dat volgend jaar ook wel weer een bijzonder (en misschien wel gek) jaar wordt, is voor mij een gegeven. We gaan nog van alles meemaken. Dus dan is het maar beter dat je zelf ook jouw eigen intentie helder hebt. Zodat je niet meegesleurd wordt door alle invloeden van buitenaf die volgend jaar op je af zullen komen.

En om je te helpen met een mooie terug- en vooruitblik heb ik 5 krachtige vragen voor je geselecteerd. Ik zal tevens mijn eigen antwoorden op de vragen als voorbeeld met je delen. Maar beantwoord de vragen met name voor jezelf. Dan kan ook jij het afgelopen jaar mooi afsluiten en het nieuwe jaar met de juiste intentie ingaan.

Gaan we!

Vraag 1: “Waar ben jij het meest trots op afgelopen jaar?”

Ik ben het meest trots op het durven gaan staan voor waar ik in geloof. En ergens voor staan als alles voor de wind gaat, is makkelijk. Ergens voor gaan staan als alles tegen zit en er druk op je wordt gezet, is behoorlijk uitdagend kan ik je vertellen 😉

En toch heb ik afgelopen jaar dicht bij mijn eigen waarden kunnen blijven. Sterker nog; ik heb me nog nooit zo in lijn met mijn waarden en krachtiger dan ooit gevoeld.

Ik merk dat ik me niet meer zo snel van m’n pad af laat brengen. Ik heb een duidelijke visie van hoe ik het leven voor me zie, wat ik belangrijk vind, en welke keuzes daar bij horen.

En nee, dat zijn niet de meest makkelijke keuzes. Maar juist die ongemakkelijke keuzes op korte termijn, hebben er voor gezorgd dat ik op enorme voldoening ervaar op lange termijn.

Jij bent ook vast ergens trots op. Dus vertel! Wat is hetgeen jij het meest trots op bent?

Zodra je die hebt beantwoord, ben je klaar voor vraag 2…

Vraag 2: “Als een krantenkop jouw jaar zou beschrijven; wat staat er dan?”

Even een nadenkertje he? 🙂

Bij mij zou de krantenkop zijn:

“Vecht niet tegen het oude. Bouw mee aan het nieuwe”

Natuurlijk heb ik me het afgelopen jaar behoorlijk geërgerd aan hoe de overheid soms maatregelen er door heen drukte zonder dat er duidelijke bewijzen waren dat ze werkte. Waar wel bewijs voor was, was dat er ontzettend veel ondernemers buiten spel werden gezet en heel veel mensen (waaronder veel kinderen) enorme emotionele schade opliepen door alle maatregelen.

Er was in mijn optiek een enorm korte termijn denken (lockdowns en spuitjes) en het ontbrak geheel aan lange termijn denken (eigen immuniteit vergroten en IC capaciteit opschalen). Ik heb me enorm verbaasd hoe er enorm veel mensen niet meer zelf kritisch nadachten en alles overnamen wat de overheid en de media zei.

Voor mij ging er een grote black box open. En ik heb meer gezien van hoe de wereld in elkaar zit dan ooit tevoren (dit filmpje was erg ontluisterend voor mij)

Maar het zorgde wel dat er veel momenten waren dat ik me even helemaal onthutst voelde. Verbaasd. Ontstemd.

Dus ik sprak me uit.

Maar nadat zowel een groot artikel van me werd verwijderd van LinkedIn en zelfs mijn hele Instagram account werd geblokkeerd, besloot ik om het over een andere boeg te gooien.

Want het systeem verander ik niet. Hoe ik er mee omga wel. Dus in plaats van te vechten, besloot ik om er mee te dansen. Om er omheen te bewegen. In de ruimte die er ontstaat.

En geloof me; dat geeft een veel fijnere energie. En er is meer mogelijk dan je denkt.

Nu jij; wat zou jouw krantenkop zijn? 😊

Als je die helder hebt, gaan we op naar vraag 3…

Vraag 3: “Met de kennis van nu; wat zou je anders hebben gedaan?

En ik weet het. Je kunt niks terugdraaien en je hoeft nergens spijt van te hebben. Toch is deze vraag interessant om te beantwoorden. Omdat het je laat zien waar je iets geleerd hebt en ook eigenaarschap kunt nemen voor iets wat je achteraf gezien misschien niet helemaal handig hebt gedaan.

Mijn eigen reflectie:

Ik zou veel eerder een nieuwe coach hebben ingeschakeld. Nadat het traject met m’n vorige coach was gestopt, dacht ik dat het goed was om het weer even zelf te doen. Niks bleek minder waar.

Ik merk keer op keer weer dat het goed is om de juiste personen om je heen te helpen. Mensen die je verder brengen. En die begrijpen wat je nodig hebt.

Maar om die mensen te vinden, moet je eerst jezelf goed kennen. Weten waar je nu staat (goudeerlijk tegen jezelf durven zijn), weten waar je naar toe wilt (groots durven dromen), en begrijpen wat en wie je daarvoor nodig hebt (je moet het wel zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen).

Ik kwam er zelf achter dat ik nu een coach nodig heb die me hands-on begeleidt. Die me concreet helpt bij de praktische invulling van m’n business en meekijkt bij wat ik doe. Gelukkig heb ik die coach halverwege het jaar ‘toevallig’ gevonden (ik geloof niet in toeval, wel in synchroniciteit)

Dus met de kennis van, was ik iets minder lang eigenwijs geweest om het allemaal maar zelf te doen 😉

Nu jij. Wat zou jij anders hebben gedaan?

En dan gaan we verder naar vraag 4…

Vraag 4: Welke mooie mensen heb je dit jaar ontmoet die op één of andere manier een impact op je hebben gehad?

Wauw. Ik heb zoveel mooie mensen ontmoet. In één jaar tijd is het me namelijk gelukt om in een compleet nieuwe stad een compleet sociaal leven op te bouwen!

Vorig jaar kwam ik (tijdens corona) aan in Barcelona en wist toen één ding; ik moet heel snel mijn eigen sociale netwerk zien op te bouwen (wat best lastig is als er veel dicht is). En dus ben ik vanaf het begin alert geweest op kansen die voorbij kwamen om mensen te ontmoeten (of soms gewoon mensen op straat aan te spreken als ik een aanleiding zag ;)).

Daarnaast heb ik bijna elke week iemand die ik nog niet kende uitgenodigd voor een lunch op mijn kosten. Dit leidde tot de mooiste ontmoetingen en geweldige connecties waar ik nu nog steeds onwijs veel aan heb (aanrader!).

Dus mijn thema van dit jaar was toch wel; het investeren in betekenisvolle relaties. Quality time doorbrengen met mensen waar je mee resoneert. En al die tijd en aandacht en de rijkheid van de relaties die ik nu heb. zorgt er voor dat ik nu het eind van dit jaar vol dankbaarheid en geluk afsluit.

(Ik heb er trouwens hier een filmpje over opgenomen hoe ik in één jaar tijd een heel sociaal netwerk heb opgebouwd. Check ‘m hier!)

Dan naar de laatste vraag…

Vraag 5: “Wanneer je volgend jaar terugkijkt op je foto’s, wat staat er dan sowieso op?”

Ik sta volgend jaar op de foto met een glimlach voor een vrijstaand huis(je) op een groot stuk land met een community die volledig duurzaam leeft. Zelf energie opwekken, je eigen eten verbouwen, en alles volledig recyclebaar.

En. Zoveel mogelijk compleet los van het bestaande systeem.

Dat is waar ik me komend jaar echt hard voor ga maken (ik zie de komende tijd namelijk best wel als een taaie tijd. Ik denk oprecht dat de pandemie zich doortrekt, dat de overheid zich steeds meer macht toe-eigent, dat de massa nóg afhankelijker wordt van de grote partijen/bedrijven, en dat er opstanden gaan komen)

Om dat tegen te gaan, wil ik ervoor kiezen om een eigen community te bouwen met alleen maar mensen die begrijpen dat de kwaliteit van het leven om andere dingen draait en dat je samen iets beters kunt bouwen.

En dat staat volgend jaar dus op de foto 🙂

Vertel! Wat staat er op jouw foto volgend jaar?

Alle vragen voor jezelf ook beantwoord? Te gek! Dan hebben we weer een mooie jaarreflectie gedaan 🙂

Ik hoop dat 2021 voor jou ondanks alle perikelen alsnog een mooi jaar was. Dat je veel hebt geleerd. En dat je volgend jaar op je interne kompas kunt vertrouwen en daar je keuzes op kunt baseren.

Want nogmaals; het is makkelijk om met de massa mee te gaan. Het is makkelijker om niet zelf na te denken. Maar het is belangrijker dan ooit om goed in te tunen met wat JIJ belangrijk vindt en daar je keuzes op maakt.

Dus ga staan voor waar jij in gelooft. Heb compassie voor anderen. En maak besluiten waar je later trots op kan zijn.

Deal?

Heb een mooi jaar.

Groetjes, Frank

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest