Select Page

Eigenwaarde is iets van jou. Niet van anderen

De oplossing van eigenwaarde zit in het woord zelf

Eigenwaarde heet niet voor niets eigen-waarde, het is iets van jóu. Iets dat niemand anders voor je kan bepalen. Alleen jij bepaalt immers hoe je jezelf waardeert. En toch leren we van jongs af aan, dat je waarde afhangt van hoe anderen je zien.

Als kind moet je je ‘goed’ gedragen. Pas dán krijg je die sticker achter je naam of krijg je een aanprijzing van de juf. Op de middelbare school waardeer je jezelf door een vergelijking te trekken met je klasgenoten. Hoe meer je afwijkt, hoe minder waardevol je lijkt te zijn. Als begin twintiger is het vaak vooral belangrijk om veel bevestiging te krijgen van díe ene persoon waarvoor jij belangstelling hebt. Je meet jezelf af aan hoeveel aandacht je kunt krijgen en hoe belangrijk de ander je vindt. Onbeantwoorde appjes en doodlopende romances stellen ons gevoel van eigenwaarde voortdurend op de proef.

Terug naar de kern van eigenwaarde

Maar hoe weet je nou eigenlijk of je jezelf waardeert? En wat gebeurt er op de lange termijn als je een gebrek hebt aan eigenwaarde?

Het lastige is dat er een dunne lijn zit tussen het vragen van feedback en het vragen van bevestiging. Feedback is immers nodig om te blijven groeien en ontwikkelen. Het verschil zit hem nou juist in met welke réden je om feedback vraagt. Als jij je onzeker voelt, moeilijk tot beslissingen komt en bang bent om het fout te doen is er een grote kans dat jouw vraag naar feedback eigenlijk voortkomt uit een verkapte onzekerheid en je dus vraagt om bevestiging.

Een gebrek aan eigenwaarde heb je op het moment dat je je zonder bevestiging van anderen niet goed voelt over jezelf. Je voelt je onrustig en onzeker als je jouw portie waardering niet vaak genoeg krijgt. Of je vraagt continu de mening van anderen nog vóórdat je een keuze durft te maken.

Het resultaat?

Jij leeft je leven, gestuurd door de stemmen van anderen. Oftewel: je wordt geleefd. En hoe meer keuzes je laat beïnvloeden door anderen, hoe verder je van jezelf en daarmee jouw passies verwijderd raakt.

Volledige onafhankelijkheid is eenzaam

Het is alleen niet zo makkelijk om meer eigenwaarde te krijgen in onze maatschappij waar men je continu prijst om de keuzes die je maakt en de prestaties die je levert. We zijn allemaal schuldig aan het medeverantwoordelijk maken van anderen in de keuzes die we maken. Hierdoor houden we deze wederzijdse afhankelijkheid met elkaar ook in stand.

Je staat er dus niet alleen voor!

Er is niets mis met het luisteren naar de mening van anderen en het af en toe nodig hebben om je goed te voelen over jezelf. Sterker nog, volledige onafhankelijkheid lijkt me een vrij eenzaam bestaan. Ik maak me alleen wel hard voor een meer gezonde afhankelijkheid. Een afhankelijkheid waarbij jij jouw pad blijft volgen, ongeacht de mening van anderen. Een afhankelijkheid waarbij jij misschien zelfs nóg beter weet wat je wilt en wie je bent. Juíst doordat anderen hun mening geven.

Drie tips voor meer ont-wikkeling en meer eigen-waarde!

Jarenlang heb ik mijn eigenwaarde opgehangen aan hoe anderen me zien. Nu ik de dertig nader besef ik pas dat ik voorheen nog helemaal geen ‘eigen’-waarde bezat. Ik beschikte wel over een behoorlijke dosis ‘anderen’-waarde. Het ontdekken van jouw eigenwaarde is onderdeel van jouw ont-wikkeling, in de letterlijke betekenis van het woord. Jij bent de spreekwoordelijke ui die gepeld moet worden. Laagje voor laagje ontvouw je en kom je steeds dichter bij de daadwerkelijke kern, je eigenwaarde.

Maar, hoe pak je dat nou aan? Deze 3 tips gaan jou alvast op weg helpen:

Eigenwaarde tip 1: Vergroot je zelfkennis

Iedereen heeft gedragspatronen en het herkennen van die patronen is de eerste stap naar meer eigenwaarde. Zoek naar jouw gedragspatronen en onderzoek hoe jij komt tot het maken van keuzes. Een gesprek hierover met iemand die dichtbij je staat kan daarbij helpen. Ben je zelf vaak degene die een einde maakt aan je relaties, zonder dat daar een aanleiding voor is? Of laat je je steeds maar weer gemakkelijk uit het veld slaan door feedback van collega’s? Vind je het moeilijk om je te binden, ondanks dat de ander toch bijna aan het perfecte plaatje voldoet? Graaf naar die patronen en laat je helpen door een therapeut of lees boeken die gaan over jouw patroon.

Eigenwaarde tip 2: Stop met het vragen van meningen

Yes, vervelend hè, deze? Het is heel gemakkelijk om bij iedere beslissing de mening van anderen te vragen. Of het nu gaat over de kleur op de muur of het maken van een carrièreswitch. Maar het bijzondere is, jij weet helemaal niet hoe het ècht gesteld is met de eigenwaarde van de ander. Dus wellicht geeft die persoon wel advies op basis van zijn/haar angsten en zorgen, en niet vanuit kracht of positieve eigenwaarde. Doorbreek die cirkel bij jezelf. Choose courage over comfort.

Eigenwaarde tip 3: Ontkracht die stemmetjes in je hoofd

Ah, die innerlijke criticus. Ik stel je alvast gerust; iedereen heeft ‘em. Jij kiest er alleen zelf voor of je wat die criticus zegt voor waarheid aanneemt. Probeer de criticus te herkennen als zodanig en realiseer je dat je eigenlijk de stemmen hoort van je ouders, docenten en leeftijdsgenoten uit je jeugd.

Dus, realiseer je dat JIJ het vermogen hebt om vandaag nog een verandering in je leven te brengen. Hoe tof is dat?!

Meer eigenwaarde = meer levensgeluk

Meer eigenwaarde betekent een grotere kans dat jij jouw passies écht nastreeft en zorgt daarom ook direct voor meer levensgeluk. En daarnaast, het hebben van meer eigenwaarde heeft mij veel steviger in mijn schoenen doen staan. Waar ik me voorheen gemakkelijk omver liet blazen door verwachtingen en meningen van anderen, heb ik nu een stevigere fundering. Begrijp me niet verkeerd, ik voel die wind nog wel, maar ik waai er niet zomaar meer van om. Mijn innerlijke criticus laat haar gezicht nog geregeld zien. Ik begroet haar dan met een knipoog en realiseer me dat het al een hele stap is dat ik haar gezicht inmiddels kan herkennen.

Jij kunt dit ook. Vergroot vanaf vandaag jouw eigenwaarde en ik beloof je; je zult versteld staan van jouw groei.

Laatste tip: Het lezen van boeken over persoonlijke ontwikkeling was mijn eerste stap naar meer eigenwaarde. Mijn GO-to boeken? ‘Laat Los’ van Gijs Jansen en ‘Verslaafd aan Liefde’ van Jan Geurtz (you’re welcome 😊).

Geschreven door Lotte Nouws. Eindredactie door Maartje Steenhof en Mandy Bastiaenen

p.s. Wil je jouw eigen-waarde vergroten en jouw pad bepalen? Doe mee met deze workshop!

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest