Select Page

Lage eigenwaarde kan je als ondernemer enorm in de weg zitten

De reis naar meer eigenwaarde

Ondernemen is leuk. Het is spannend, uitdagend en veelal afwisselend. Ondernemen doe je omdat je iets goed kan: coachen, adviseren, presenteren, schrijven. Misschien krijg je hier wel eens complimenten over. Hoe voelt dat? Komt dat binnen?

Eigenwaarde is als ondernemer erg belangrijk. Het gevoel van wat jij waard bent.

Maar wat nou als je een lage eigenwaarde hebt? Dit kan jou onwijs in de weg zitten als ondernemer! Ik neem je in dit artikel graag mee op weg naar een betere eigenwaarde, zodat jij kunt floreren als nooit tevoren en niks je meer in de weg gaat zitten.

Een lage eigenwaarde geef je jezelf

Eigendunk, zelfbewustzijn, zelfrespect. Voor sommige mensen is dit vanzelfsprekend. Je hebt een vak geleerd of je ontwikkelt binnen jouw vakgebied, je hebt je diploma’s én de ervaring. Maar wat nou als dat niet goed genoeg is?

Een lage eigenwaarde brengt veel met zich mee: onzekerheid over bijvoorbeeld je uiterlijk, je opvoedkunde of je kennis, faalangst, besluiteloosheid en het belemmeren van je eigen groei. Al met al geeft iemand met een lage eigenwaarde zichzelf (al dan niet op alle vlakken) een onvoldoende. Hij is ontevreden en staat zijn eigen geluk en succes als ondernemer in de weg.

Het doorbreken van de cirkel

Maar, hoe kom je ervan af? Of beter gezegd, hoe krijg je eigenwaarde? Tips als mediteren, jezelf toespreken of ‘het gewoon maar geloven’ werken niet altijd. Complimenten zijn leuk, maar er hoeft maar één ding minder goed te gaan of je ontvangt goedbedoelde (ongevraagde?) feedback en je bent weer terug bij af.

Het lijkt een vicieuze cirkel.

Door een lage eigenwaarde belemmer jij jezelf in bijvoorbeeld jouw leerproces. Hierdoor maak je wel eens dingen niet af of maak je jezelf zo gek voor een examen of opdracht (‘Ik haal het toch niet’), waardoor je weer het gevoel van falen krijgt. Hoe doorbreek je een cirkel die je zelf in stand houdt?

Geloven in je eigen kunnen

Die cirkel is voor mij zeer herkenbaar. Als jonge wijnentertainer van 24 jaar, kan ik altijd wel een leuk verhaal vertellen over wijnen en drank. Als ik echt op dreef ben, komen er zelfs feitjes bovendrijven. Veel kennis zou ik nooit zeggen. Dus een wijnkenner, dat nooit. Noem het (onterechte) bescheidenheid of onzekerheid, maar mezelf prijzen is gewoon niet mijn ding.

Als kind heb ik altijd al faalangst gehad. Presenteren was verschrikkelijk en examenvrees kwam bij elke toets om de hoek. Nu ben ik ‘volwassen’ en probeer ik mijn eigen onderneming van de grond te krijgen. Maar als je dat wilt doen, heb je toch wel enige zekerheid van je eigen kunnen nodig. Als ik een cursus wil doen, is het hinderlijk als ik bij elk hoofdstuk alleen maar denk: ‘dit onthoud ik nooit, dit examen haal ik nooit, misschien moet ik wel gewoon stoppen’.

Een lage eigenwaarde is dus iets wat ik mijn hele leven met mij meedraag. Sterker nog; met me meesleep als een zwaargewicht op mijn rug. Daarom heb ik er de laatste tijd veel aandacht aan besteed. En wil ik je meenemen in de tips die mij enorm helpen.

Eigenwaarde tip 1: weg met de criticus

Probeer allereerst eens ‘nee’ te zeggen tegen de criticus in je hoofd. Je weet wel, degene die zegt dat je het niet goed genoeg doet. Dat de mensen je niet aardig of grappig vinden of die zegt dat je een belabberde ondernemer bent. Geef weerstand of focus je op positieve dingen, zoals nieuwe opdrachten, je avondeten of die leuke recensie.

Eigenwaarde tip 2: doelen stellen

Verzacht de criticus door het stellen van doelen. Wat wil je? Waarom wil je het? En benadruk waarom je eigenwaarde hier een positief effect op kan hebben. Schrijf deze doelen op en bekijk ze regelmatig. Je raakt gemotiveerd door jezelf hieraan te blijven herinneren. Geen enkele ondernemer stopt ooit met groeien. Geloof me, je hebt altijd nieuwe doelen die je kan behalen!

Eigenwaarde tip 3: geef jezelf een compliment

Het ontvangen van complimenten van anderen is leuk, maar probeer ze ook eens aan jezelf te geven. Kies een moment van de dag waarop je naar jezelf kijkt en de dingen benoemt die positief zijn. Groot of klein, gewoon een momentje van (positieve) zelfreflectie. Als ik nu bijvoorbeeld naar mezelf kijk en even een bescheiden complimentje mag geven: ik help mensen door mijn eigen probleem onder ogen te komen, erin te duiken en tips uit persoonlijke ervaringen en onderzoek te kunnen delen in dit artikel. Practice what you preach!

Eigenwaarde tip 4: doe dingen die (je) goed doen

‘Karma is a bitch’. Of toch ook niet? Wie goed doet, ontmoet goed. Al is het voor jezelf zoals sporten of een klusje afronden. Of is het voor de ander, zoals voorrang geven of iets uit het bovenste rek pakken voor een oudere dame in de supermarkt. Het is een boost voor je eigenwaarde! Iedere dag één ding doen die je goed doet, helpt je eigenwaarde te vergroten.

Eigenwaarde tip 5: fouten maken is menselijk

Als laatste en misschien wel de belangrijkste (en moeilijkste): fouten maken is menselijk. Een foutje kan gebeuren. Je kan iets over het hoofd zien of verkeerd doen. Dingen gaan soms anders dan je zou willen. Vraag jezelf eens af wat je hieruit kan leren en wees niet te hard voor jezelf. Bedenk eens wat je tegen een vriend(in) of collega zou zeggen als dit gebeurt en zorg ervoor dat je niet bij de pakken neer gaat zitten. Maak er een leermoment van. Incasseren, accepteren én door.

Je staat er niet alleen voor

Weet in ieder geval: je bent niet alleen en de enige. Zelfs als ik dit schrijf vraag ik mij nog steeds af of ondernemers zichzelf hier wel in zullen herkennen. ‘Overdrijf ik niet, ben ik niet de enige die dit denkt, wie interesseert zich nou voor (lage) eigenwaarde?’

Maar ik geloof dat ik niet alleen ben en jij dus ook niet. Praat erover met elkaar, probeer eens één positief ding van jezelf (een goede daad, een positieve gedachte, een toffe nieuwe opdrachtgever) per dag te benoemen. Kijk gewoon eens of je deze negatieve gedachtegang een positieve draai kan geven en je beste ondernemende zelf kan worden. Dan doe ik dat ook.

Was dit artikel herkenbaar voor je? Zet een ‘yes!’ in de comments of like dit artikel.

Heb jij nog andere tips? Voeg ze hieronder toe! Ben benieuwd hoe jij met de grootste struikelblokken bent omgegaan.

Geschreven door Lynn van Wonderen. Eindredactie door Maartje Steenhof en Mandy Bastiaenen.

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest