Daar sta je dan. Het besluit is genomen. Je wilt je eigen bedrijf starten. Het begon met een idee. En nu wordt het tijd om serieuze stappen te zetten. Maar hoe start je een bedrijf? Wat moet je precies doen? Welke stappen moet je precies doorlopen? Misschien heb je nog allerlei redenen waarom je nog niet bent begonnen. Maar je wilt zo graag. Als je alleen zou weten hoe…
In dit artikel neem ik je mee in de belangrijkste stappen (en de juiste volgorde). De meeste mensen denken namelijk altijd dat als ze een eigen onderneming starten, dat ze moeten beginnen met een website. Maar geloof me; dat is het laatste waar je mee moet starten. In dit artikel leg ik uit waarom.
Dit artikel gaat dan ook met name over wat je wél geregeld moet hebben. De praktische kant van je eigen bedrijf starten. Datgene wat noodzakelijk is. Het juridische en het administratieve. En ik weet het; het is noodzakelijk, maar het is niet het belangrijkste. Veel belangrijker is het het tactische. En ook daar heb ik aan het eind van dit artikel iets moois voor je.
Laten we niet langer wachten. Pak pen en papier en dan gaan we aan het werk!
De praktische kant van je eigen bedrijf starten
Er zijn een aantal dingen die je praktisch gezien moet regelen als je een eigen onderneming gaat starten. Eerst zal ik kort voor je opsommen wat de stappen zijn. Daarna zal ik elke stap in detail af gaan zodat alles duidelijk wordt. Eerst de 7 stappen:
1. Ondernemingsplan opstellen
2. Rechtsvorm bepalen
3. Je eigen onderneming inschrijven bij de KvK
4. Zakelijke bankrekening openen
5. Eventuele verzekeringen aanvragen
6. Boekhoudprogramma opzetten
7. Je eigen bedrijf starten
Vervolgens zijn er aantal administratieve taken die je structureel moet doen als je een eigen onderneming hebt. Ik stip ze allemaal kort aan in dit artikel, maar het is goed om je hier bewust van te zijn.
- Urenadministratie bijhouden
- BTW aangifte (elk kwartaal)
- Verkoopfacturen (en eventueel offertes) versturen
- Bonnetjes/facturen van al jouw kosten bijhouden
- Klanten binnenhalen (eigenlijk waar een eigenbedrijf over gaat)
Ik ga alle hoofdstappen met je detail langs.
Stap 1: Een eigen bedrijf starten dmv een ondernemingsplan
Een ondernemingsplan wordt altijd zwaar aan getild. Maar eerlijk gezegd; uitgebreide ondernemingsplannen schrijven is eigenlijk achterhaald. Een eigen bedrijf starten ging vroeger niet zonder ondernemingsplan. Maar dat was meer als je geld van de bank wilde lenen. De bank kon dan aan de hand van je ondernemingsplan bepalen of zij achter het idee stonden van jou om voor jezelf een eigen onderneming te starten. Tegenwoordig kun je een bedrijf starten zonder enige investering van de bank (sterker nog; dat zou altijd mijn advies zijn. Lees hiervoor eventueel het boek ‘Lean start up’ over hoe je dat moet doen).
Het nut van een ondernemingsplan
De enige reden waarom je nu nog vaak een ondernemingsplan nodig hebt is enerzijds als je alsnóg geld van de bank of een investeerder nodig hebt, en anderzijds als je gebruik wilt maken van de UWV regeling om je eigen bedrijf te starten (als je een uitkering hebt via het UWV kun je kiezen voor de ‘startersregeling’. Hierdoor kun je je eigen bedrijf starten, krijg je alsnog 70% van je uitkering, hoef je niet meer te solliciteren, en krijg je 6 maanden de tijd om aan je eigenbedrijf te werken. Voor meer informatie kun je hier bij het UWV terecht)
Voor alle andere zaken is een ondernemingsplan leuk voor jezelf, maar ook niet meer dan dat. Het is absoluut goed om na te denken bij een eigen bedrijf starten, maar het gevaar van een ondernemingsplan is dat je daar te lang de tijd voor neemt. Dat je het allemaal in je hoofd uitdenkt, maar zodra je aan de gang gaat, het in de praktijk toch allemaal net even iets anders uit lijkt te pakken. Dan blijkt een eigen bedrijf starten ineens heel anders dan je op papier had bedacht. Of nog erger; dat je blijft hangen in je eigen onderneming uitwerken op papier, en dat je verwacht waar ondernemen ook alweer écht over gaat. Klanten bedienen.
Mocht je dus aan je ondernemingsplan beginnen, hoe dit altijd in je achterhoofd. Besteed er niet langer dan een dag aan bij je eigen onderneming starten.
Doel van een ondernemingsplan
De bedoeling van een ondernemingsplan is dat je jouw idee checkt op haalbaarheid. Het ondernemingsplan geeft antwoord op de vraag ‘waarom en hoe start ik een bedrijf?’. Het is om inzicht te krijgen in wat je nodig hebt om jouw eigen onderneming tot een succes te maken en wat je daarvoor gaat doen. Je kijkt naar de kansen in de markt, de uitdagingen, de concurrentie, inkomen, je product, service of dienst, en hoe je aan klanten gaat komen voor je eigenbedrijf.
Inhoud van een ondernemingsplan
Een ondernemingsplan bestaat uit een aantal onderdelen. Eerst een stuk over jou als persoon (je motieven en je kwaliteiten). Daarna een hoofdstuk over je marketingplan (hoe de markt eruit ziet, hoe je je marketing gaat doen, en wat je doelstellingen zijn). En vervolgens een laatste hoofdstuk over het financiële plan (wat is je huidige bezit en wat verwacht je aan kosten en eventuele leningen). Een essentieel onderdeel bij een eigen bedrijf starten.
Wil je een template om makkelijk een ondernemingsplan in te vullen, klik dan hier. Qredits heeft een mooie opzet gemaakt. Wil je een goed financieel plan maken, dan hebben zij hier ook handige templates (afgezien van het stuk ‘leningen’ omdat ik vind dat je geen lening vooraf moet afsluiten in het begin van een eigen bedrijf starten, maar eerst animo moet zien te krijgen zonder enige investering. Maak eerst maar een ‘proof of concept’ zodat je weet dat de investering zich ook echt kan uitbetalen)
Tijdsinschatting
Het maken van je ondernemingsplan kan veel tijd in beslag nemen. Maar hangt met name af in hoeverre je jouw idee al helder hebt en al hebt nagedacht over hoe start je een bedrijf. In mijn optiek moet je niet langer dan één dag (8 uur) over je ondernemingsplan doen.
Kosten
De templates voor een ondernemingsplan zijn gratis. De enige kosten die je hebt zijn de uren die je kwijt bent om het in te vullen (en daar eventueel hulp bij te krijgen).
Bonustip
Laat anderen ook naar je uitwerking kijken. Je zult kritiek krijgen, maar onthoudt dat dit jouw ondernemingsplan alleen maar beter maakt. Zet je ego dus af en toe even opzij en neem de feedback ter harte 😉
Stap 2: Bepaal welke rechtsvorm je wilt hebben voordat je je eigen bedrijf gaat starten
Je eigen bedrijf starten begint met het bepalen van de rechtsvorm. Als je je straks bij de KvK gaat inschrijven (zie de volgende stap), zullen ze je namelijk vragen om de rechtsvorm van jouw eigenbedrijf. De meesten zullen hun bedrijf beginnen als ZZP’er. Maar ZZP is geen rechtsvorm. Het is meer een soort verzamelnaam voor zelfstandigen zonder personeel. Er zijn 4 verschillende rechtsvormen waar je uit kunt kiezen. Ik behandel ze hieronder in het kort en geef per rechtsvorm de voor- en nadelen, zodat je goed kunt kiezen welke het beste bij jou past.
1. De eenmanszaak (komt het meeste voor)
Als eigenaar van een eenmanszaak ben je volledig verantwoordelijk voor de onderneming.
Het voordeel van een eenmanszaak is dat allerlei belastingvoordelen hebt, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek, en MKB vrijstelling.
De nadelen van een eenmanszaak zijn dat je privé aansprakelijk bent voor eventuele schulden die je maakt. Concreet betekent dit dat als je failliet gaat, het ook financiële gevolgen heeft voor jou als privé persoon. Weet wel; in de meeste gevallen is dat niet heel spannend, omdat je niet veel risico (en kosten) hebt als eenmanszaak. Maar wel goed om te weten bij een eigen bedrijf starten.
2. Vennootschap Onder Firma (VOF)
Het grote verschil met een eenmanszaak is dat een VOF meerdere eigenaren heeft.
Iedereen brengt iets in de VOF (vaak is dat een geldbedrag, maar dat kunnen ook goederen of werkuren zijn).
Het voordeel van een VOF is dat je samen met andere ondernemers een bedrijf kunt beginnen. Het nadeel is dat iedereen in de VOF nog steeds hoofdelijk (ieder is aansprakelijk voor alle schulden – kunnen ze bij de één niet verhalen, dan zal de ander alles moeten betalen) en met zowel het zakelijk als het privévermogen aansprakelijk is en je dus er zeker van moet zijn dat jullie goed met elkaar overweg kunnen. Je zal niet de eerste zijn die zakelijk met elkaar clasht 😉
3. Besloten Vennootschap (BV)
Eén van de belangrijkste redenen voor het opzetten van een BV is de aansprakelijkheid. Waar je met een eenmanszaak nog met het privé vermogen aansprakelijk bent, ben je dat met een BV niet. Daar kunnen bij een faillissement schulden alleen verhaald worden op de onderneming, tenzij er sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid (bijvoorbeeld als je de BV in de problemen brengt doordat je de administratie ernstig verwaarloost, of een lening afsluit tegen een veel te hoge rente).
Het voordeel van een BV is dus enerzijds de aansprakelijkheid, en anderzijds is dat je bij hoge winst minder belasting hoeft te betalen (maar dit wordt pas interessant bij +€150k winst)
Maarrrr… Het nadeel van een BV is dat je een publicatieplicht hebt. Wat betekent dat je elk jaar jaarstukken moet opstellen en dit moet deponeren bij de KvK. Daarnaast ben je bij een BV in dienst en moet je jezelf verplicht salaris betalen.
Je bent hier simpelweg veel meer geld (en tijd) kwijt aan het opleveren van allerlei stukken.
4. Stichting
Als je helemaal niet gericht bent om geld te verdienen uit je activiteiten en het eigenlijk meer een mooie hobby is (of dat je puur iets voor de maatschappij wilt doen), dan kun je ervoor kiezen om een stichting op te zetten.
Het voordeel van een stichting is dat je hier ook niet privé aansprakelijk bent. Het nadeel is dat je een bestuur moet oprichten, statuten moet opstellen, en vergaderingen moet houden. Eventuele winst moet naar het (sociale) doel van de stichting gaan.
Conclusie rechtsvorm
Een eigen bedrijf starten waarbij je geld wilt verdienen met jouw werkzaamheden, maakt dat een stichting geen optie is. Een stichting is er echt voor als je geen winstoogmerk hebt. Kortom: De eenmanszaak ligt bij de meesten voor de hand. Maar hierboven kun je zien in welke gevallen je misschien toch voor een andere rechtsvorm moet kiezen.
Tijdsinschatting
Je rechtsvorm kiezen kan binnen 15 minuten gedaan zijn. Kijk naar welke vorm het beste bij jouw situatie past en maak een besluit. Appeltje eitje. Voor een BV, VOF, of stichting kan het soms handig zijn om een financieel or juridisch adviseur te laten meedenken (bijvoorbeeld door juridisch adviseur Monique Helderman).
Kosten
De keuze voor welke bedrijfsvorm geeft geen extra kosten. Als je koos voor een BV moest je vroeger een inleg betalen van €20.000, maar dat is inmiddels ook niet meer zo. Het kiezen van de rechtsvorm kost je dus in principe niets (daarna heeft het kiezen van je rechtsvorm dus wel verschillende kosten, omdat je bijv. een BV meer boekhouder kosten heeft, je naar de notaris moet)
Stap 3: Je eigenbedrijf inschrijven bij de KvK
De meeste mensen maken hier altijd een enorme big deal van. Dat is het niet :). Dit is misschien wel het meest makkelijke deel van ondernemen; je inschrijven bij de KvK. Het is waarschijnlijk meer een spannend moment voor je omdat het dan ‘officieel’ is. Maar eigenlijk is dit gewoon een formaliteit (want laten we eerlijk zijn; als het goed is was het al ‘officieel’ toen je zelf het besluit nam om je eigen onderneming te starten). Maar dat betekent natuurlijk niet dat we het mogen vieren. Je hoort na het inschrijven namelijk écht tot de club van ondernemers.
De stappen zijn simpel.
Je maakt eerst een afspraak met de KvK (Klik op deze link en kies ‘inschrijven eenmanszaak’). Je kiest dan een dag en tijdstip en gaat op die dag langs bij de KvK.
Op de afspraak zelf hoef je alleen de naam van je eigenbedrijf te noemen en in één of twee zinnen te vertellen wat je doet en wat je van plan bent. Ze leggen vervolgens uit wat je te wachten staat als je je eigen onderneming hebt (betalen van omzetbelasting) en krijg je nog wat informatie mee over bijeenkomsten waar je eventueel naar toe kunt. Maar als je dit artikel hebt gelezen, is dat al niet meer nodig als je je eigen bedrijf gaat starten.
Btw; voordat je jezelf gaat inschrijven wil je misschien een aantal dingen voor jezelf op een rijtje hebben. Want weet je het zeker? Er zitten namelijk 5 voor- en nadelen aan. Als je daar mee over wilt weten; ik heb er een video over opgenomen…(sla ‘m op om later te bekijken)
Bonustip
Voor het bedenken van je naam, heb je drie opties. Of je kiest iets met je eigen naam erin, óf je kiest een naam met daarin het onderwerp waar jouw eigen onderneming over gaat (het liefst iets met een resultaat erin) en jouw klanten aanspreken, óf je kiest een naam dat een speciale betekenis heeft (en waar je een mooi verhaal van kan maken). Maar er is geen goed of fout. Je kiest iets wat voor nu ok aanvoelt. En bovenal; je kunt je bedrijfsnaam of je omschrijving van je eigenbedrijf daarna nog zo vaak aanpassen als je wilt (en niemand die daar naar kijkt, behalve dat je het aan je klanten moet communiceren). Voor een eigen bedrijf starten is een naam dus eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Het enige is dat je misschien niet gelijk allerlei visitekaartjes moet gaan drukken 🙂
Andere tips over ‘hoe start je een bedrijf’, kun je krijgen op https://www.ikgastarten.nl/
Tijdsinschatting
Totaal hoeft deze stap niet meer dan een uur in beslag te nemen. Want nogmaals; het is meer een formaliteit en eigenlijk alleen een administratieve handeling.
Kosten
Je betaalt eenmalig €50 inschrijfvergoeding. Daarnaast betaal je nog €15 voor een uitreksel die je kunt gebruiken als bewijs van inschrijving.
Na deze stap heb je de meeste formaliteiten gehad. En kun je bijna beginnen met waar het ondernemen écht om draait. Klanten helpen.
Voor sommigen geldt echter ook stap 4: Het afsluiten van verzekeringen. Maar dat ligt eraan hoe risico-avers je bent. Daarom heb ik er een aparte stap van gemaakt, zodat je zelf kunt bepalen welke verzekering je wilt.
Stap 4: Eventuele verzekeringen opzetten als je een eigen zaak gaat beginnen
Bij een eigen bedrijf starten kun je als ondernemer kiezen uit verschillende verzekeringen. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een rechtsbijstandverzekering. Of een aansprakelijkheidsverzekering.
Kijk goed wat je nodig hebt
Als je een coach, therapeut, of consultant bent, moet je goed kijken naar wat je écht nodig hebt. Sommige verzekeringen (zoals een rechtsbijstandsverzekering) willen nog wel eens beperkingen opleggen. Dan behandelen ze bepaalde zaken wel en andere weer niet. En als je dan net de verzekering hebt en het probleem is daarvoor al ingetreden, valt het niet onder de polis. Daarnaast zijn sommige verzekeringen gewoon duur (voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering mag je bijvoorbeeld echt diep in de buidel tasten). Vaak is het verstandiger om zelf een financieel potje of een broodfonds te maken. En als je je echt druk maakt om arbeidsongeschikt te worden; er zijn best wat initiatieven van ondernemers die met elkaar een financieel potje maken zodat ze elkaar dekken als er wat gebeurd. Zoek maar eens op internet of inventariseer bij ondernemers bij jou in de buurt.
Mijn eigen strategie is dat ik zelf een potje apart houdt en voor de rest gewoon ontzettend goed voor m’n eigen gezondheid zorg, zodat de kans dat ik ziek wordt minimaal is. Laat het een eigen onderneming starten dus ook voor jou een extra stimulans zijn om al je slechte gewoontes overboord te gooien en goed voor jezelf te gaan zorgen.
Maar helemaal up to you.
Bonustip
Op de site van de KvK vindt je de belangrijkste verzekeringen voor als je je eigen bedrijf gaat starten. Dan kun je zelf bepalen wat jij nodig vindt. Klik hier voor het overzicht van verzekeringen voor je eigenbedrijf.
Tijdsbesteding
Eerst moet je kijken welke verzekering jij nodig acht. Natuurlijk hangt het af van de mate van risico-gevoeligheid die je hebt. Tenzij je echt een fysiek product hebt, is mijn ervaring dat je niet echt veel verzekeringen nodig hebt. Al met al zou je met deze stap maximaal 2 uur bezig zijn (1 uur met uitzoeken en 1 uur met aanvragen/afsluiten).
Kosten
De kosten voor een verzekering hangt heel erg af van welke verzekering je neemt (en of je überhaupt een verzekering neemt). Het kan verschillen van een paar euro per maand tot een paar tientjes per maand.
Stap 5: Een eigen bedrijf starten doe je niet zonder boekhoudprogramma
Hier zie je misschien het meest tegen op; de boekhouding. Voor je boekhouding is het ‘t belangrijkst dat je een goed overzicht bijhoudt van je inkomsten en je uitgaven. Natuurlijk kun je dat in eerste instantie in excel bijhouden (en je facturen in word opstellen). Maar op een gegeven moment wil je misschien een wat professioneler (en gebruiksvriendelijker) boekhoudsysteem.
Goede boekhoudprogramma’s
Voor mensen die een eigen bedrijf starten zijn er hele goede boekhoudprogramma’s. Twee goede zijn bijvoorbeeld moneybird.nl of e-boekhouden.nl. Je kunt dat makkelijk gratis uitproberen. Zelf gebruik ik al jaren moneybird voor m’n eigen boekhouding. Hier kun je al je facturen versturen en je uitgaven bijhouden. Je kunt dan hier vanuit óf zelf elk kwartaal je btw aangifte en elk jaar je jaaraangifte doen, of je kunt dat door een boekhouder laten doen.
Tijdsbesteding
Om je eigen boekhoudsysteem op te zetten, ben je misschien iets langer bezig. Maar met de software die daar nu voor beschikbaar is, wordt het je gelukkig erg makkelijk gemaakt. Hier hoef je dus ook niet langer dan een dag aan te besteden om het op te zetten en het te leren begrijpen.
Kosten
Nadat je proefperiode bij een boekhoudsysteem afloopt, gaat het je op een gegeven moment wel geld kosten. Voor moneybird betaal je ongeveer €21 tot €30 per maand. Voor e-boekhouden betaal je tussen de €10 en €15 per maand. Wil je daarnaast je aangiftes door een boekhouder laten doen, dan betaal je ongeveer €125 per kwartaal en €550 voor een jaaraangifte. Natuurlijk is dit afhankelijk van het soort boekhouder dat je kiest, dus doe je eigen onderzoek. Ik heb zelf goede ervaringen met LCE-administraties.
Bonustip
Naast het gebruik van dit boekhoudsysteem verdeel ik zelf altijd mijn inkomsten verder ook nog over verschillende rekeningen (potjes) bij mijn bank, zodat ik altijd real-time inzicht heb in hoe de geldstroom en geldsituatie (cash-flow) op dit moment is.
Omdat je eigen cashflow management systeem zo belangrijk is als je je eigen bedrijf gaat starten, ga ik er in de volgende stap dieper op in.
Stap 6: Je eigen cashflow management systeem opzetten voor je eigen onderneming
Wat ik je nu ga vertellen, is iets wat zo belangrijk is om vanaf het begin gelijk goed in te richten. Ik ben er zelf te laat achter gekomen. Maar als ik dit vanaf de start gelijk goed had ingericht, had ik een veel beter inzicht in mijn cijfers gehad en had ik veel beter kunnen bepalen of ik wel of niet bepaalde investeringen kon doen. Dus wil je een eigen bedrijf starten; geef hier aandacht aan.
Profit first
Het cash-flow management systeem wat ik je ga uitleggen is gebaseerd op de ‘profit first’ methode. Deze methode is erop gericht dat je altijd inzicht hebt in je financiën, je geld goed verdeeld over de juiste potjes, én je altijd kunt bepalen waar je je geld aan besteed.
Om dit systeem in te richten is het enige dat je nodig hebt de mogelijkheden om een aantal (sub)rekeningen bij je bank te kunnen opzetten. Als je een zakelijke rekening gaat openen, is mijn advies dus om ook een bank te kiezen waar je deze verschillende (sub)rekeningen gratis of tegen een laag tarief aan kunt maken (Ik gebruik zelf de BUNQ bank. By far de meest gebruikersvriendelijke bank voor mensen die een eigen bedrijf starten. Ik heb zelf een Easy Bank pakket voor €2,99 per maand).
De sub-rekeningen
Zodra je een account hebt aangemaakt, wil je vervolgens 8 (sub)rekeningen aanmaken. Dit zijn de (sub)rekeningen die je mag aanmaken voor je eigenbedrijf:
- Inkomsten
- BTW
- Omzetbelasting
- Winst
- Operationele Kosten
- Marketingkosten
- Salaris
- Buffer
Dan nu de uitleg wat je moet doen met al deze (sub)rekeningen.
Subrekening 1: Inkomsten
Je moet ten eerste een rekening hebben waar al je inkomsten op gestort kunnen worden (dit is dus ook het rekeningnummer dat je op de facturen zet die je verstuurd naar je klanten). Nadat er geld is binnengekomen op je inkomsten rekening, ga je deze verdelen over al de volgende (sub)rekeningen.
Subrekening 2: BTW
Je bent als ondernemer verplicht om btw te heffen of in rekening te brengen over je diensten, producten of goederen die je levert. In Nederland zijn er 3 btw-tarieven: 21%, 9% en 0%. Maar het standaard tarief voor de meeste ondernemers is eigenlijk altijd 21% (tenzij je in de horeca of voedselindustrie werkt).
Van alle inkomsten die je binnenkrijgt, moet je eigenlijk direct de BTW apart zetten. Dat geld is namelijk niet van jou (maar van de overheid), dus je wil jezelf ook niet de indruk geven dat dit van jou is door het op je rekening te laten staan. Hiervoor maak je dus een aparte BTW rekening. En zodra er geld op je inkomsten-rekening binnenkomt, haal je daar direct tussen de 16 en 21% vanaf en stort je dat op je BTW rekening.
Bonustip: Omdat je zelf ook vaak kosten maakt en je de BTW die daarop zit zelf ook terug krijgt, mag je hier een iets lager percentage dan 21% rekenen van het bedrag dat je overmaakt naar je BTW rekening (Ik gebruik zelf 16%, maar dat is echt heel erg afhankelijk van de uitgaven die je doet. Bij het starten van een eigen bedrijf hou je aan het begin tussen de 16 en 18% aan).
Van het geld dat je dan overhoudt (dus je inkomsten na aftrek van je BTW), wordt het verder verdeeld naar de andere (sub)rekeningen.
Subrekening 3: Omzetbelasting
De andere belasting waar je rekening moet houden bij een eigen bedrijf starten, is je omzetbelasting (of je inkomstenbelasting). Oftewel; de belasting die je aan het eind van het jaar moet betalen over de winst die je hebt gemaakt. Welk dit bedrag voor jou is, hangt af van hoeveel winst je maakt met je bedrijf, welke heffingskortingen je krijgt, en wat je inkomen is uit bijvoorbeeld beleggingen en andere belangen. In Nederland hebben we twee belasting tarieven. Tot €69.398 betaal je 37,07% belasting. Over alles na €69.398 betaal je 49,50% belasting.
Een eigen bedrijf starten wil trouwens niet gelijk zeggen dat de belastingdienst je ook als ondernemer ziet voor je inkomstenbelasting. Wil je weten of ze jou met je eigen onderneming zien als ondernemer, klik dan hier (belangrijk, omdat het gevolgen heeft voor hoe je aangifte moet doen en of je gebruik mag maken van aftrekposten).
Subrekening 4: Winst
Dan hebben we de winst rekening. De Profit Methode gaat ervan uit dat je altijd eerst je winst pakt. Je werkt namelijk niet voor niets. Dus voordat je met je inkomsten gelijk allerlei rekeningen gaat betalen of andere uitgaven gaat doen, zet je eerst geld opzij voor jezelf. Jouw winst. Het resultaat van al jouw harde werk. En hier bepaal je dus zelf mee wat je daarmee gaat doen (ik zet zelf 5% van mijn ontvangsten standaard gelijk op mijn winstrekening en doe daar elk half jaar een toffe investering voor of geef mezelf een mooi kado). Dat is het leuke bij een eigen bedrijf starten; je mag het zelf bepalen.
Subrekening 5: Operationele Kosten
Natuurlijk heb je bij een eigen bedrijf starten operationele kosten. Uitgaven die je moet doen om je bedrijf draaiende te houden. Dat kunnen kosten zijn voor software, belkosten, computer/website kosten, internetkosten, transportkosten, kosten voor eten en drinken, overnachtingskosten, opleidingskosten, kosten voor de inhuur van derde partijen, of kosten voor locatiehuur (al mijn uitgaven of facturen sla ik ook op in één van die categorieën, zodat je óók daar het overzicht in houdt waar je wat aan uitgeeft. Handig toch?)
Wat het percentage is dat je vanuit je ontvangstenrekening overmaakt naar je kosten rekening verschilt per bedrijf en per persoon. Daarvoor moet je goed kijken naar wat je ongeveer je vaste kosten zijn en welke investeringen je per maand wilt doen (bij mij is dat bijvoorbeeld 30% van de ontvangsten)
Subrekening 6: Marketingkosten bij een eigen bedrijf starten
Dan je marketingkosten. Vooral als je een eigen onderneming gaat starten, is het goed om daar een aparte rekening voor te maken, zodat je daar echt bewust geld voor opzij zet en altijd kijkt hoe je kan investeren om nóg beter zichtbaar te worden. Dat kan enerzijds door te adverteren op bijvoorbeeld facebook, instagram, LinkedIn, of Google, en anderzijds door te adverteren op traditionele manieren (magazines, tv, radio, billboards, etc). Dat laatste raad ik niet aan, tenzij je al echt een groot bedrijf bent.
Bonustip; Wil je nou niet je geld besteden aan advertentiekosten, besteed dan je advertentiegeld aan een aantal mensen of bedrijven die jij graag als klant zou willen of andere zakelijke partners die jou zouden kunnen helpen. Koop iets leuks voor ze en doe er een mooie brief bij. Als jij precies weet voor welke klanten jij wilt werken, is dit vaak de meest effectieve (en meest leuke) manier om zichtbaar te worden. En hier ga je echt het verschil maken ten opzichte van alle andere mensen een eigen bedrijf starten.
Ikzelf zet 10% van het geld dat binnenkomt op mijn ontvangsten rekening apart voor marketing activiteiten. Maar bepaal dus zelf welk percentage dit voor jou is (ps; helemaal geen geld apart zetten voor marketing activiteiten zou ik niet aanraden. Doe altijd iets aan marketing. Ook als je nu al klanten hebt. Want je wilt een continue stroom aan leads hebben. En als je over 3-6 maanden nieuwe klanten nodig hebt, moet je nu al je zaadjes planten)
Subrekening 7: Salaris
Waar je vroeger misschien maandelijks je salaris kreeg uitgekeerd van je werkgever, moet je dat nu zelf doen. Dus bepaal hoeveel geld je per maand nodig hebt om te kunnen leven (je vaste kosten, hypotheeklasten, eten/drinken, etc), en zorg dat je elke maand geld apart zet om jezelf te kunnen uitbetalen.
Ik maak zelf 35% van mijn ontvangsten over naar m’n salaris rekening. Ik weet ook exact wat ik elke maand nodig heb om gewoon te leven. Alles wat er dan meer staat op deze ‘salarisrekening’, gebruik ik om maandelijks te investeren in crypto, goud, of aandelen. Zo ga je niet bovengemiddeld leven, en gebruik je het geld dat je meer verdient om steeds meer vermogen op te bouwen (zodat je op een gegeven moment ook minder kunt werken of zelfs kunt stoppen met werken). Als je dit niet doet, blijf je in die ratrace hangen.
Daarnaast kun je op deze manier ook je eigen pensioen opbouwen. Iets wat veel logischer lijkt, als je kijkt naar wat er nu gebeurd met pensioenfondsen. Wil je liever op een andere (traditionele) manier je pensioen opbouwen, kun je altijd bij de KvK op deze site kijken. Daar staan alle alternatieven als je een eigenbedrijf opzet.
Subrekening 8: Buffer
Het kan altijd gebeuren dat je ineens onverwachte uitgaven moet doen. Of dat je ziek wordt. Of dat er iets anders gebeurt waardoor je een poosje niet kan werken. Dan is dit potje van essentieel belang. Een buffer. Hoeveel je daar in stopt, bepaal je zelf. Hangt ook een beetje af van hoe comfortabel je voelt bij een bepaald risico. Ikzelf wil hier altijd minimaal 4-6 maanden aan buffer in hebben zitten, zodat als er écht iets gebeurt en ik even niet kan werken, ik voor 4 tot 6 maanden vooruit kan en gewoon m’n (zakelijke en persoonlijke) rekeningen kan blijven betalen.
Als je dit zo inricht, hoef je je nooit druk te maken dat je ergens geen geld voor hebt, blijf je vanuit rust ondernemen en zorg je ervoor dat je op de juiste manier je kosten verdeeld.
Tijdsbesteding
Om je eigen cash-flow systeem op te zetten moet je dus eerst een zakelijke rekening openen en vervolgens de verschillende sub-rekeningen aanmaken. Daarna kun je aan het begin een excel opzetten om even je berekeningen te doen met de verschillende percentages zodat je de bedragen vanuit de ontvangsten rekening goed verdeeld over de andere (sub)rekeningen. Hier ben je in totaal 2 uur mee bezig om het op te zetten. En vervolgens elke maand (of week) een kwartiertje om het bij te houden.
Kosten
Zoals eerder gezegd; voor een bankpakket ben je €2,99 per maand kwijt. Verder heb je voor dit systeem eigenlijk geen andere kosten (behalve de tijd die je eraan besteed).
Stap 7: Nu kan je écht je eigen bedrijf starten
Yes. Je kunt nu eindelijk jouw eigen bedrijf starten. Je hebt het basiswerk gedaan. Het is tijd om eindelijk te gaan doen waarvoor je (hopelijk) je eigen onderneming wilde starten: Mensen blij maken met jouw kennis, jouw dienst of jouw product.
Eigenlijk begint de lol nu pas. Maar let op: De meeste mensen die een eigen bedrijf starten gaan vanaf dit punt eerst bezig met een website. Niet doen! Dat is serieus eigenlijk pas de laatste stap waar je aan moet werken. Dit kan je zo weer weken kosten en zelfs wel meer dan €3000 aan uitgaven schelen. Geld dat je zo de prullenbak in kan gooien als bepaalde fundamentele stappen niet eerst hebt gedaan.
Wat die fundamentele (en tactische) stappen zijn, leer ik je in mijn masterclass ‘van werknemer naar ondernemer’. 75 minuten van complete waarde.
Inhoud Masterclass
Ik neem je mee in de 5 checks die je kunt doen om te kijken of ondernemerschap daadwerkelijk wat voor jou is, wat de 7 kritieke stappen zijn om je onderneming tactisch vanaf het begin goed op te zetten, en wat de 3 valkuilen zijn waar de meeste starters intrappen (en waar ik je graag voor wil behoeden).
Om mee te doen met de masterclass klik je op deze link. Het is nu tijdelijk gratis. Je leert zoveel dat je gelijk goed uit de startblokken gaat en niet onnodig geld, tijd, en energie verspilt. Wil je daarna verder begeleid worden, kunnen we het daar altijd over hebben.
Maar voor nu; schrijf je hier in.
Ik hoop sowieso dat je al veel aan dit artikel hebt gehad en dat je de stappen gelijk inplant en uitvoert. En natuurlijk hoop ik je snel te zien tijdens de masterclass om ook echt het serieuze werk te gaan doen voor je eigen onderneming. De gouden combinatie van impact maken en daarmee je geld verdienen. Ik zie je daar.
Over de schrijver
Frank Boon begeleidt al jaren mensen naar hun ideale leven. Hij heeft een unieke methode ontworpen waardoor het zo simpel wordt, dat iedereen het kan. Zijn missie is om mensen te laten inzien wat er ècht toe doet, zodat iedereen zijn unieke waarde kan brengen. Want zodra jij begint met dat te geven, hoef je nooit meer iets te halen.
Al meer dan duizend mensen hebben zich niet alleen laten inspireren en enorme inzichten gekregen tijdens zijn shows en trainingen, ze zijn ook overgegaan tot actie. En precies dát, tot actie overgaan, maakt al het verschil in een tijdperk waarin de kans op de loer ligt om toeschouwer te worden van je eigen leven.
Laat je inspireren tijdens zijn trainingen, presentaties en podcasts. Maar veel belangrijker zijn de principes. Als je die je eigen maakt, heb je er de rest van je leven voordeel van.
“Alles wat je nodig hebt is er al. Je moet het alleen leren zien” – Frank Boon
Volg Frank hier op Instagram of hier op LinkedIn
Wil je jouw eigen purpose ontdekken?
Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.
Heeft u om welke reden dan ook een lening nodig, neem dan vandaag nog contact met ons op via regionbankplc007@gmail.com