Select Page

Een dure grap door één vraag NIET te stellen

Ik ben inmiddels druk bezig met mijn huis in Almere.

Het is opgeleverd, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Nu moet er nog van alles aan gebeuren. Deuren. Kozijnen. Vloer. Muren. Plinten. Lichten. Tuin. Je kent het wel.

Ik ben zelf geen klusser, dus heb vanuit allerlei hoeken wat hulp (daarover later meer), maar wat ik allemaal tegenkom in dit proces, is op z’n minst interessant te noemen.

Je moest eens weten hoe vaak ik daar sta en denk ‘waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?!’ En hoe vaak dingen mis gaan…

Soms sta ik daar met tranen in m’n ogen omdat er wéér iets verkeerd is gegaan.

Vandaar deze mail. Omdat er altijd weer een les in zit (zoals je inmiddels van me gewend bent :p)

Laat me je meenemen in wat er gebeurde.

Het is woensdagmiddag. De palen en het hek voor de tuin zijn net geleverd. Had ze samen met m’n buurman besteld, alleen was zijn hek 30 cm lager (later begrijp je waarom dit een belangrijk verschil was).

We hadden een schapenhek gekocht en speciale palen zodat je het daaraan vast kon maken. Op internet kon je twee soort palen komen, van 6 cm of van 8 cm. Alleen die van 6 cm zouden groen zijn (volgens de website). Dat wou ik niet, dus deed ik die van 8 cm diameter.

Maar toen ze geleverd waren, zat ik er naar beide palen te kijken (die overigens gewoon allebei een houten kleur hadden), en dacht ik: ‘Dam, ik vind die smallere palen eigenlijk veel beter passen bij het hek!’

Dus ik die leverancier bellen. Het verhaal uitgelegd. En of ik ze nog kon ruilen.

‘Ja hoor, we hebben ze nog op voorraad’, zeiden ze. ‘Je moet ze dan alleen wel zelf komen omruilen’.

Het waren 40 palen. Ik stond in Almere. En de leverancier zat in Zwolle. Ik begon even te rekenen. Dat is een halve dag om de boel om te wisselen. Fok it. Ik ga het gewoon doen.

Maar ergens voelde ik een twijfel. Herken je dat? Dat je intuïtie soms het gevoel geeft dat er iets niet klopt?

Later begreep ik waar die twijfel vandaan kwam…

Maar goed, ik had het besluit genomen. Dus ik een aanhangwagentje regelen. Die zat in de buurt. Vervolgens een auto met een trekhaak regelen. Die kon ik bij m’n broertje ophalen. Die was zo’n 20 minuten verderop. Toen de aanhangwagen ophalen. Weer 40 minuten verder. En toen terug naar huis om die 40 zware palen in te laden. Weer 30 minuten verder voordat de reis naar Zwolle begon.

Weer een uur later kom ik aan (ik ben inmiddels ruim 3 uur verder) en sta ik daar met m’n 40 palen.

‘Ik zou deze graag om willen ruilen voor een slagje smaller’, zeg ik aan de balie. ‘Dat is goed’, antwoordden ze. ‘Hoe diep moet je ze hebben?’

En toen stelde ik de vraag die ik of zij eigenlijk véééél eerder had moeten stellen…

‘Hoe diep moeten ze er eigenlijk in?’

Minimaal 50-60 cm, was het antwoord. Mijn hek was 120 cm, dus dat betekende dat de paal minimaal 170 cm moest zijn. En zoals gezegd, waren er twee soorten palen, die van 6 cm breed, en die van 8 cm breed. Echter…..

Die van 6 cm breed hadden ze alleen in de lengtemaat van 160 cm. Voor langere palen moest je toch echt die 8 cm hebben.

“Dus die van 6 cm kunnen helemaal niet bij mijn hek?”….. “Euuh, ja, dat klopt”

“Dus ik ben eigenlijk helemaal voor niks geweest?”…. “Euuh, ja…”

Inmiddels weet ik hoe ik een beetje moet handelen bij een tegenslag, maar je begrijpt, van binnen kookte ik!

Al die tijd. Al die moeite. Al die energie. Gewoon weggegooid. Omdat er één vraag niet gesteld was (en daar ging waarschijnlijk dat ene momentje van m’n intuïtie over).

Waarom dit verhaal? Tweeledig.

Enerzijds omdat het nog maar weer eens aantoont, dat als je voorbij gaat aan je intuïtie, je dat altijd een keer op je neus krijgt.

Nu was die klap er al na 3 uur. In veel andere gevallen duurt het wat langer.

Er zijn genoeg mensen die voelen dat ze eigenlijk niet op hun plek zitten. En dan tóch blijven zitten. Prima. Maar dan speel je gewoon met het universum. Die klap krijg je toch wel. Alleen dan wat harder (er zijn genoeg oud-collega’s van mij die inmiddels in een burn-out zijn beland doordat ze te lang bleven zitten)

De tweede kern van dit verhaal is dat het dus wederom ging om één simpele vraag.

Eén vraag ter verdieping. Eén vraag die voor meer helderheid had gezorgd.

Nu ben ik geen expert in hekken. Of in palen. Dat waren zij. Als ze even een paar extra vragen hadden gesteld, dan hadden ze alle puzzelstukjes kunnen verbinden met elkaar en waren ze erachter gekomen dat ik die palen helemaal niet had moeten omwisselen.

Maar dat doorvragen deden ze niet. In plaats daarvan was ik zinloos heen en weer gereden.

En kostte het me tijd, geld en energie. Nu zou het me op zich niet zoveel kunnen schelen. Maar tijd, geld en energie zijn voor mij enorm waardevol. Die verspil ik liever niet (jij ook niet neem ik aan toch?)

Dan is het toch grappig dat als mensen liever geen tijd, geld en energie verspillen, dat ze tóch vaak zelf alles proberen op te lossen. Dat ze zelf altijd maar blijven zoeken naar antwoorden.

En voor de duidelijkheid; jij hebt de juiste antwoorden. Je moet alleen iemand hebben die de juiste vragen stelt.

En ik vind jou als trouwe lezer super aardig. Je stelt alleen vaak niet de juiste vragen.

En zonder de juiste vragen kom je niet tot de juiste antwoorden. En zonder de juiste antwoorden neem je niet de juiste acties. En zonder de juiste acties kom je niet tot het gewenste resultaat.

De meeste mensen blijven maar in zichzelf zoeken naar antwoorden. Terwijl als iemand je de juiste vraag stelt, je binnen no-time weet wat je te doen staat.

Scheelt je een heleboel tijd, geld en energie.

Maar nee, de meeste mensen blijven liever in hun eigen koppie malen. En vergeten de belangrijke vragen te stellen. Prima. Maar kom dan ook niet bij me dat ‘je nog niet precies weet wat je wilt’. Want daar zijn we letterlijk binnen 1,5 uur achter.

Tot die tijd mag je natuurlijk prima wat aankloten. Heb je liever geen zin om aan te kloten?

Dan kun je me óf een berichtje terug sturen dat je wel eens een keer coaching bij me wilt proberen. Of je neemt één van onderstaande acties.

  1. Luister naar de laatste aflevering van m’n podcast ‘The Road to Passion’ (waarin ik afgelopen week de oprichter van Growcoaching Miro Vermeeren interviewde die hard tegen de stroming ingaat van iedereen die in comfort zone wilt blijven, vooral bij mannen)
  2. Schrijf je in voor de masterclass ‘van werknemer naar ondernemer’ (90 minuten lang deel ik alle stappen die ik heb geleerd om meer zingeving te ervaren en te gaan doen wat er voor mij écht toe doet)
  3. Blijf lekker in je eigen hoofd malen en zowel tijd, geld als energie verspillen.

The choice is yours. Choose wisely.

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest