Select Page

De moderne gold-digger

“Wil je een keer koffie met me komen drinken? Dan kunnen we kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen…”

Hoe vaak heb je dat berichtje al eens gestuurd? Of hoe vaak heb je zo’n berichtje binnen gekregen?

Na dit mailtje hoop ik dat je zo’n berichtje NOOIT meer stuurt. En als je ‘m zelf ontvangt, dat je ‘m gelijk in de prullenbak gooit.

Waarom?

Omdat dit de moderne gold-diggers zijn.

Mensen die zo’n bericht sturen hebben hun huiswerk niet gedaan.

Ze hebben gezien dat iemand anders iets tofs doet en willen daar óf van leren óf willen gratis coaching/advies.

Alle vrienden om mij heen die op een bepaalde manier succesvol zijn (of grote social media accounts hebben) zeggen allemaal hetzelfde; ze worden gek van dit soort berichtjes.

Want waarom zouden ze met iemand die zo’n berichtje stuurt om de tafel moeten?
Waarom zouden ze met zo iemand koffie moeten drinken? (vaak weten ze niet eens dat we helemaal niet van koffie houden).

Mensen die dit soort berichtjes sturen weten donders goed wat ze willen halen. Maar hebben geen idee wat ze nou eigenlijk kunnen komen brengen.

Dus voordat je dit soort berichtjes stuurt (of in de toekomst gaat sturen), wil ik dat je over 3 dingen eens nadenkt. Drie dingen waardoor jij niet bovenop de stapel komt, maar er echt boven uitstijgt. En mensen gráág met je in gesprek komen.

Denk over deze 3 dingen eens na als je iets van de ander wilt:

1e vraag: Hoe kun je het persoonlijk maken en over de ander laten gaan?

Heel leuk allemaal wat jij doet en wat jij wil. Maar daar heeft de ander in eerste instantie geen boodschap aan. Wil je z’n aandacht? Dan werkt het net zoals met ieder ander mens: toon eerst maar eens oprechte interesse in de ander.

Kijk dus maar eens goed wat er speelt in die persoon z’n leven of in z’n werk. Check Instagram. Check LinkedIn. Check Facebook. Check Google. Check de nieuwsbrief. Zie je dat hij/zij ergens mee worstelt of het vaak ergens over heeft? Mooi! Speel daar dan op in met je eerste berichtje.

2e vraag: Wat kun je komen brengen?

Tuurlijk weet jij wat je wilt komen halen. Het is niet voor niets dat jij die persoon een berichtje wilt sturen. Maar voor niets gaat de zon op (en nogmaals; de meeste succesvolle mensen krijgen heel vaak dit soort berichtjes).

Dus verplaats je eens écht in de ander. Wat kun je komen brengen? Wat heb jij voor kwaliteit, ervaring of netwerk waar je de ander concreet mee kan helpen waar de ander ook echt wat aan heeft?

Zo had ik ooit eens iemand die me een mailtje stuurde met de vraag dat hij graag een keer wilde afspreken. In ruil daarvoor wilde hij graag iets laten zien. Hij was namelijk goed met logo’s, had naar mijn logo gekeken en vond dat het met een paar aanpassingen een stuk sterker zou kunnen worden.

We spraken af en tijdens het gesprek overhandigde hij me uitgeprint en al zijn idee over mijn logo. Compleet in de juiste kleuren en met een uitleg over de gebruikte lettertypes.

Je begrijpt dat ik hem sinds die tijd bij iedere succesvolle ondernemer aanbeveel.

Dus weer terug naar jou. Voordat je iemand gaat berichten waar je iets van wilt, denk eens na: Wat heb jij te bieden? Waar kan de ander wat aan kan hebben?

Dan de laatste vraag waar je over na mag denken.

3e vraag: Wat kun je doen zodat er bij de ander een glimlach op z’n gezicht komt?

Zelfs als jij goed hebt nagedacht hoe je het persoonlijk kan maken, en welke waarde jij kan leveren, kan het nog steeds zo maar zijn dat je op de stapel van de vele andere berichtjes komt. Tenzij…. Ten zij je iets bijzonders bedenkt.

Dus wat kun jij nou doen waardoor je in ieder geval de aandacht van die persoon pakt? Of beter nog; dat die persoon er over een jaar nog steeds over napraat?

Zo wou ik zelf een keer aan tafel komen bij een bepaald bedrijf als spreker. Ik zag dat ze een event hadden georganiseerd met de titel ‘Jij bent de piloot’ (Het ging over dat iedereen de regie moest nemen over zijn eigen toekomst)

Ik bedacht me geen moment.

In plaats van een saai mailtje ben ik naar de dichtstbijzijnde speelgoedwinkel gegaan, kocht een grote speelgoedhelikopter en stopte er een fysieke brief in met de volgende tekst:

‘Jij bent de piloot. Mooi thema. Maar als je niet weet waar je naartoe vliegt, verspil je niet alleen ontzettend veel energie, je komt ook nog eens nergens aan. En dat is zonde. Ik help jullie graag dat mensen niet alleen de pilootrol pakken, maar ook nog de navigatie aanzetten en op de juiste bestemming aankomen’.

Kun je je voorstellen hoe dat zou zijn voor deze dame? Die normaal gesproken elke dag tig mailtjes krijgt, en daar ineens een grote speelgoed helikopter op haar bureau staat?

Het moet minstens een glimlach op haar gezicht hebben getoverd.

(Toen ik later langskwam, bleek de helikopter al die tijd pontificaal op de afdeling te hebben gestaan. Iedereen was nieuwsgierig en had gevraagd wat de helikopter betekende en van wie die was. Over ‘buzz’ creëren ;))

Een maand later zat ik aan tafel en haalde ik binnen 10 minuten een klus van 5k binnen (voor 2,5 uur werk).

Met deze laatste vraag ga je dus echt een enorm verschil maken. Ga je tussen al die anderen uitstijgen. En kan jij zomaar eens hulp krijgen waar je van had verwacht dat je die nooit zou krijgen.

Dus weer terug naar jou. Denk eens na; van wie zou jij willen leren? Wie is al verder dan jij en zou je enorm veel kunnen helpen? Wie zou jou kunnen helpen met datgene wat jij wilt? 

Stuur dan eens een bericht. Niet zomaar een bericht. Een bericht die voldoet aan deze 3 voorwaarden.

1. Het is persoonlijk en gaat over de ander
2. Je komt iets brengen waar de ander wat aan heeft
3. Het tovert minimaal een glimlach op het gezicht

Ps 1: Afgelopen week kreeg ik een berichtje in m’n inbox van iemand die deze voorwaarden goed had geïmplementeerd. Een week later zat ik met hem in een restaurant in Zwolle.

Hij haalde er enorme waarde uit, maar bracht ook wat. Het gaaf hele bijzondere inzichten. En een paar vragen die je leven zo kan veranderen en verrijken dat je eigenlijk geen andere therapieën meer nodig hebt.

Wat hij mij bracht, hoor je in m’n volgende artikel.

Eerst aan het werk jij 😉

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest