Select Page

Dé formule achter passie ontrafeld!

88% blijkt niet het werk te doen waar hun passie ligt en waar ze bevlogen over zijn…

En dat terwijl een groot internationaal onderzoek van Monsterboard heeft aangetoond dat 55% werken met passie toch wel degelijk het belangrijkste vindt bij een baan. En naast de onderzoeken, zie ik het ook om me heen; veel young professionals zie ik twijfelen; kom ik wel geheel tot mijn recht op deze plek? Heb ik me niet teveel laten leiden door wat er gewoon op m’n pad kwam in plaats van te kiezen wat ik écht leuk vind? Kan ik wel iets anders gaan doen zonder mijn huidige levensstandaard in te hoeven leveren?

Wat je moet weten over passie

* Werkstress is beroepsrisico nummer 1

* 14% van de young professionals hebben te maken met een burnout

* 67% van de young professionals is op zoek naar een nieuwe baan

Dat we nog niet vanuit onze passie werken is een serieuze zaak. En aangezien we minstens 40 uur per week werken (en vaak nog wel structureel veel meer), wil je wel iets doen waar je je goed bij voelt en waar je energie van krijgt. In een baan blijven wat niet helemaal goed voelt, zal je niet alleen ongelukkig maken, je zult ook niet je volledige potentieel realiseren.

Want de voordelen van het wél werken vanuit je passie liegen er niet om. Uit onderzoek blijkt dat je motivatie stijgt, je voelt je geïnspireerder, je weet veel duidelijker wat je volgende stap zou moeten zijn, je bent gemiddeld 33% productiever (!), je neemt sneller nieuwe informatie op, bent tevredener, en misschien wel het mooiste; je ervaart meer vrijheid. En vrijheid creëert op z’n beurt weer ruimte, creativiteit en innovatie. Dat zou je denken, wie wil dat nou niet? En tóch werkt het merendeel van de mensen nog niet met hun passie…

Dé formule achter passie

Maar wat is passie dan precies? Als we het woord ‘passie’ opzoeken in het woordenboek vinden we ‘hartstocht’. Letterlijk zou het zijn dat het tocht vanuit je hart, je hart staat open. Passie gaat er dus over dat je iets doet vanuit je hart en dat je dat door je hele lichaam voelt en uitstraalt. Je ziet het wel bij die mensen die vertellen over hun passie. Ze beginnen te stralen, krijgen een twinkeling in hun ogen en je ziet en voelt de bevlogenheid als ze erover beginnen te praten.

Voor velen van ons klinkt dat allemaal heel leuk, maar is het nog steeds een worsteling om te weten wanneer je zelf je passie hebt gevonden. En daarom heb ik een mooie formule voor jullie, zodat je dat wél gaat ontdekken bij jezelf:

Passie = (Interesse + Betrokkenheid) x Tijd

We beginnen simpelweg met nieuwsgierig zijn naar iets, iets wat ons interesseert. En als we écht geïnteresseerd zijn, gaan we er boeken en artikelen over lezen, video’s van bekijken, of we gaan er zelfs een opleiding voor volgen. Maar dat alles maakt het nog geen passie. Al die interesse en nieuwsgierigheid is niks waard zonder betrokkenheid. En dit is waar een interesse meer richting passie gaat. Als we écht betrokken zijn met onze interesses, gaan we de verdieping opzoeken. Je wilt voortdurend nieuwe mensen ontmoeten die dezelfde interesses hebben, je wilt er nóg meer over lezen en je durft experimenten aan te gaan om je interesse optimaal te ervaren. Maar ook zelfs als betrokkenheid toegevoegd wordt aan interesse, hoeft het nog geen passie te zijn…

Alles verandert echter als we de factor ‘tijd’ eraan toevoegen. Op het moment dat je aandacht continu wordt aangetrokken door een bepaald onderwerp en dat over een lange tijd, heb je je passie ontdekt. Dat is ook het moment waar passie écht tot leven komt. Ik hoor vaak ‘ik heb wel verschillende passies, maar op een gegeven moment heb ik er gewoon minder mee’. Dat zijn dus geen passies. Dat zijn interesses. Je échte passie zal je nooit minder gaan interesseren of ineens ‘niet meer leuk vinden’. Het blijft je je leven lang boeien, je gaat het misschien aanscherpen, maar het zal er altijd zijn en je niet meer loslaten.

Hoe ontdek je jouw passie?

Als je je passie wilt ontdekken en volgen zal je in beweging moeten komen en op zoek moeten gaan naar oplossingen. Wat veel mensen niet weten is dat in het woordenboek achter het woord passie óók staat: ‘het lijden van jezus’. Misschien zou de relatie tussen deze twee betekenissen kunnen zijn dat om je passie te vinden, je zelf ook af en toe moet lijden. Het is niet makkelijk. Het betekent dat je op onderzoek moet bij jezelf, keuzes moet maken, om uiteindelijk te kunnen doen waar je hart ligt. Maar als je het hebt gevonden, weet je het gelijk. Het is alsof er een vlammetje in je ontwaakt en je persoonlijke navigatiesysteem wordt aangezet. En vanaf dan kan de reis beginnen.

Wil jij er ook achter komen wat jouw passie is? Vraag dan hier een gratis gesprek aan. Je ontvangt dan van ons hoe je in slechts vier super-effectieve stappen achter jouw passie kunt komen!

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest