Select Page

Connecting the Dots – ‘Mijn Verhaal’

Ontdek hoe alle punten in mijn leven samenkwamen tot één passie

In dit verhaal neem ik je mee door mijn verschillende levensfases. En in elke fase highlight ik een aantal dingen die belangrijk voor me waren. Dit zijn de verschillende ‘dots’. Die hoeven op zichzelf nog niet zoveel te betekenen. Totdat je ze aan het einde allemaal bij elkaar brengt…

Na elke levensfase doe ik een korte samenvatting met de verschillende ‘dots’ die mij zijn opgevallen op de categorieën ‘omgeving’, ‘onderwerp’, ‘rol’, ‘waarom’, en ‘voorwaarden’.

Helemaal aan het einde laat ik je zien hoe voor mij alles samen kwam….

Kindertijd (Leeftijd 1-12)

Toen ik klein was, klom ik eigenlijk altijd op een podium. Zodra er een gelegenheid was om een stukje op te voeren, nam ik het initiatief. Dat resulteerde bijvoorbeeld in playbackshows, toneelstukken op de basisschool, piano optredens, de hoofdrol in een musical en dansvoorstellingen (grease lightning :)). Ik regisseerde het liefst een heel stuk zodat ik op alle details kon letten en iedereen op de best mogelijke manier kon laten meedoen.

Ik weet nog goed in mijn basisschooltijd dat de kinderen in het publiek tijdens de uitvoeringen altijd heel rumoerig waren. Maar ze wisten na een aantal voorstellingen dat ik er altijd iets gaafs van wist te maken, en op een gegeven moment merkte ik op dat ze gewoon muisstil waren toen ik begon. Ik kon mensen dus serieus stil krijgen en laten genieten van een mooie show…

Het gekke was dat ik spreekbeurten echt heel spannend vond. Ik schreef alles letterlijk uit en leerde alles woord voor woord uit m’n hoofd. Toentertijd was dat duidelijk omdat ik het eng vond om zonder woorden te komen zitten. Nu maak ik me zelf daar nu niet zo druk meer om, maar ik besefte me dat er een tweede reden was waarom ik dat deed.

Omdat de kracht van een verhaal in de DETAILS zit. De details is waar het om gaat. Dat maakt hét verschil tussen ‘gewoon’ en ‘awesome’! En die details kun je wel degelijk uitschrijven. En dat is precies wat ik deed…

Ik hield van dansen. Michael Jackson was mijn grote voorbeeld (Ze zeggen wel eens dat je grote idolen vaak veel zeggen over wie jij bent of wilt zijn, dus is het interessant om te onderzoeken waarom het precies je idool was).

Michael Jackson was voor mij echt één van de grootste entertainers. Hij wist er écht een show van te maken. En waarom? Daar komt ie weer: Omdat hij op élk detail lette :). Alles moest kloppen (kijk maar naar zijn documentaire ‘This is it’).

Als ik kijk naar mijn shows en trainingen is dat net zo. Alles moet kloppen. Tot op de minuut ben ik elke keer weer dingen aan het verbeteren.

Verder voetbalde ik altijd super graag. Op een gegeven moment scheurde ik echter mijn kruisbanden en heb ik eigenlijk nooit meer echt serieus kunnen voetballen. Maar toch zegt het voetballen heel wat. Bijvoorbeeld als ik kijk naar de positie die ik van nature innam. Ik was eigenlijk altijd middenvelder. Ik was graag de verbindende schakel tussen mensen. Om anderen in stelling te brengen zodat zij konden doen waar zij voor bedoeld waren.

In mijn vrije tijd vond ik het leuk om te tekenen. Maar met name om dingen NA te tekenen. Ik tekende nooit iets uit mezelf. Ik keek gewoon naar mooie dingen die er al waren en probeerde dat na te doen.

Als ik kijk naar hoe ik nu leef en hoe ik mijn workshops creëer, zie ik een vergelijking; ik kijk naar mensen die het al gedaan hebben of succesvol zijn in iets. Ik kijk goed naar wat ze precies doen, kopieer het, integreer het in mijn eigen leven, en maak er vervolgens iets nóg beters van.

Puzzelstukjes (‘dots’)

Als je kijkt naar mijn verhaal uit mijn kindertijd, zijn er een aantal puzzelstukjes (of ‘dots’) die opvallen…

 • Op het podium / Entertainen / Shows
 • Samen / Anderen ‘in stelling brengen’ / Verbinden
 • Detailgericht / Kwaliteit / Zorgvuldigheid
 • Dansen

Middelbare school (Leeftijd: ~12 – 18)

Naast buitenspelen, speelde ik in deze tijd met m’n vrienden graag computerspelletjes. Als ik kijk welk spel ik precies het liefste deed, waren dat Sims (het opbouwen van een compleet leven), Simcity (het opbouwen van een hele stad). Verder zag ik dat ik het allerleukste vond als er een ‘multi-player’ functie op zat, waardoor je samen het spel kon spelen als team.

Op de middelbare school was het hard werken voor mij. Ik was niet de slimste, maar wel de hardste werker (daar moest ik het altijd van hebben). En toch was er één onderdeel van één vak die me het meest lag; opstellen schrijven bij Nederlands. Ik vond het heerlijk om bijvoorbeeld een plot van een boek te herschrijven of verder te schrijven. Ik weet nog goed dat mijn Nederlandse lerares en ik elkaar totaal niet lagen. Totdat ik mijn opstel voor een opdracht inleverde en ze naast me kwam zitten. Ze zei ‘Frank, wat jij hebt geschreven is echt ontzettend goed. Ik denk dat je hier serieus talent voor hebt’. Ik heb daar eigenlijk nooit echt serieus iets mee gedaan. Totdat ik voor mijn eigen bedrijf begon met artikelen schrijven. En daar kwam het weer helemaal terug. Ik vond het geweldig! Ik schrijf dan nu ook met veel plezier aan inspirerende artikelen. En ik weet nu al; een boek gaat er sowieso komen :). Maar ik besefte me wel hoe belangrijk het was dat iemand vertelde dat je ergens goed in bent…

Ik weet nog ook goed dat ik een keer in de klas zat en een plaatje voor me zag. In de klas vroegen ze de veelgestelde vraag; ‘Wat zou je later willen worden?’ Maar in plaats van het in mijn hoofd uit te denken, besloot ik het te visualiseren. En ik zag mezelf staan, op een podium. Met een volle zaal. En ik weet niet wat ik aan het doen was, maar ik zag wel dat die zaal vol energie weg ging en het gevoel hadden van ‘en nu weet ik hoe ik óók het maximale uit mijn leven ga halen!‘

Ik besloot om dat plaatje serieus te nemen….

In die tijd moest ik ook een studie keuze maken. Ik had drie opties: Geneeskunde (omdat m’n moeder zei dat ik zo ‘slim’ was en daar later veel geld mee kon verdienen), Psychologie (omdat ik het gedrag van mensen bijzonder interessant vond), of Bedrijfskunde. Ik koos voor het laatste omdat ik het idee had dat in de psychologie ik met name te maken zou krijgen met mensen die issues hadden. En ze dan weer terug op hun normale niveau te krijgen. Wat ik echter interessanter vond, was om mensen van hun normale niveau naartop! te brengen. Voor mijn gevoel kon dat makkelijker in een organisatie waar professionals aan het werk waren (nu weet ik dat het één het ander niet uitsluit, maar m’n intuïtie gaf wel aan waar ik precies naar op zoek was).

Puzzelstukjes (‘dots’)

 • Mensen van ‘goed’ naar ‘top’ brengen / Het maximale uit iemand halen / Mensen laten stralen
 • Professionals / Organisaties
 • Samenwerken
 • Schrijven

Studietijd (Leeftijd: ~18 – 24)

In mijn studententijd had ik een bijbaantje: 1e jaars universiteitsstudenten begeleiden. Ik was zowel hun mentor als hun leraar op één vak. Ik vond het heerlijk om lessen te ontwerpen en het zo leuk en toegankelijk voor ze te maken.

Mijn tweede bijbaantje was studievoorlichting op middelbare scholen. Ik reed door het hele land om voorlichting te geven over studie keuzes. Ik vond het geweldig om zo eerlijk, transparant en inspirerend mogelijk te zijn om mensen inzicht te geven over wat de studie inhoudt. En een andere grappige constatering viel me ook op; hoe meer mensen in de zaal zaten, hoe spannender ik het vond, maar hoe meer ik in mijn element was.

In mijn afstudeerrichting koos ik uiteindelijk voor Change Management. En voor het eerst in mijn leven begon ik cijfers te halen waar ik alleen maar van droomde. Ik hoefde zelfs minder hard te werken, en kreeg dubbele resultaten (Ik heb zelfs een keer een 10 gehaald! En weet je waarmee?? Met een presentatie :). Het werd met eens te meer duidelijk dat hier iets bijzonders voor mij in zit). Dit bedoelde ze dus met flow. Ik was er gefascineerd door.

Maar wat maakte Change Management nou zo bijzonder en waarom trok het mij zo aan? Het ging over verandering van organisaties en gedrag. Het ging over coaching. Het ging over verbetering.

Naast mijn studie werd ik voorzitter van een studie commissie. Wij verzorgden feesten en cabaret festivals. Wat trok me hier zo in aan? Dat het voor mij belangrijk was dat je met elkaar moet verbindenen met elkaar moet kunnen lachen. Het mooiste vond ik om er een feestje van te maken.

Op een gegeven moment was ik zelfs de host/MC tijdens een cabaret voorstelling en was het mijn taak om de verschillende cabaratiers op een leuke manier aan te kondigen en de sfeer in de zaal te brengen. Ik stond daar in een vol theater, op het podium met de schijnwerpers vol op me. Was het spannend? Zeer zeker! Maar het grappige was dat het voelde alsof ik daar op m’n plek was. Achteraf vertelde iemand me dat het net leek alsof ik ook één van de cabaratiers was. Zo natuurlijk stond ik daar. Weer een signaal dat hier iets in zit…

In deze tijd ging ik (natuurlijk) ook veel stappen (ja, je bent student of je bent het niet :p). Maar achteraf bedacht ik me; waarom vond ik dat nou zo leuk? Waar let ik met name op als ik uitga? En nu ik er bewust van ben, wordt het me steeds duidelijker. Ik luisterde naar de muziek (welke muziek slaat aan en welke niet), ik keek naar de mensen (hoe gedragen ze zich met elkaar), en ik keek naar de detailsvan een club of kroeg (hoe is de inrichting, hoe is de sfeer, hoe is de verlichting, hoe is de bediening). Als je nu bij één van m’n shows komt, zie je de overeenkomsten. Het is net of je een avond uitgaat. Met veel muziek, af en toe gezellig dansen, veel interactie, en met name details op de complete setting.

Dan als laatste in deze fase van m’n leven, viel me op dat een aantal programma op tv me ontzettend raakte. Het maakte me gelukkig om er naar te kijken. En ook daar zit weer veel informatie achter verschuild.

Het waren bij eigenlijk altijd programma’s waar mensen het onmogelijke mogelijk wisten te maken, of hard voor iets hadden gewerkt en het dan voor elkaar hadden gekregen, of filmpjes waar het mooiste in mensen naar boven werd gehaald. Denk aan programma’s als Made van MTV of mijn persoonlijk mooiste filmpje op Youtube: ‘Validation’ (check het filmpje hier)

Puzzelstukjes (‘dots’)

 • Podium (Hoe meer mensen, hoe beter)
 • Voorlichting in keuzes / creëren van flow / het ‘onmogelijke’ mogelijk maken
 • Begeleider / mentor / coach / presentator
 • Inspireren / effectief werken / humor / aandacht / groei

Werkende leven (Leeftijd: ~25 – 35)

Toen ik klaar was met studeren, stond de fase van werken voor de deur. Maar ik wilde eigenlijk nog iets daartussen doen. Ik wilde namelijk reizen combineren met werken. En dus heb ik een jaar in Hong Kong gewerkt als Marketing Manager. Naast dat het een geweldige tijd was, heb ik ook gezien wat ik NIET wou. En dat is alleen maar werken om het geld.

‘Werken om te werken’. Iets wat daar veel gebeurd. Ik ben weinig mensen tegengekomen die gelukkig waren in hun werk. Ook het vermogen om dingen te verbeteren was gering. Ik werd me heel bewust dat zo’n omgeving niks voor mij is. Ik wil mensen gelukkig zien in hun werk. Mensen die met plezier naar hun werk gaan en daar voldoening uit halen.

Tijdens mijn jaar in Hong Kong begon ik ook voor het eerst danslessen te volgen (Hip Hop). Ik had vanaf m’n 15e het nooit gedurfd, omdat ik dacht dat het voor meisjes was. In Hong Kong dacht ik ‘niemand kent me toch hier’ dus ben gewoon begonnen….

And I loved it!

Ik had dat serieus zoveel jaar eerder moeten doen. Maar waarom vond ik het precies zo mooi?

Omdat je lichaam in beweging zetten, vaak de eerste stappen zijn om ook beweging en verbetering in je leven te krijgen. Als je nu kijkt naar mijn shows en trainingen, zal er altijd een leuk danselement in zitten. Simpelweg omdat het enorm verbindt en je even los kunt komen van de dagelijkse sleur.

In deze periode kwam ik ook heel ‘toevallig’ meerdere keren op tv. Telkens stond ik daar weer op het juiste moment en werd ik geïnterviewd over een bepaald thema (bijv. een initiatief voor studententaxi’s, de overname van ABN AMRO door de staat, maar ook zoiets grappigs als een interview over waarom er meer gebruik wordt gemaakt van dating apps na kerst).

Het grappige is dat ik me van nature aangetrokken voel door camera’s. Ik vind het een mooie manier om een boodschap over te brengen en veel mensen te kunnen bereiken. Als ik kijk naar bijvoorbeeld de webinars die ik geef, zijn die nooit van een saaie powerpoint. Je ziet mij gewoon live in de trainingsruimte staan. Ook de inzichten die ik deel gaan nu grotendeels zowel op camera als op schrift. Omdat ik ervan overtuigd ben dat je informatie op die manier veel beter (en leuker) over kan brengen (alhoewel mijn grote voorkeur natuurlijk écht live is :)).

De boeken die ik las, gingen eigenlijk altijd over persoonlijke ontwikkeling. Geef me een roman en ik kwam er niet door heen. Gaf me een boek over hoe  je meer uit jezelf kon halen, en ik beet me erin vast. Als ik kijk naar wie mijn voorbeeld was, was dat Tony Robbins. Hoe hij complete zalen in beweging kan brengen met zijn energie, is echt uniek. Hij zorgt ervoor dat je daadwerkelijk actieneemt. Daarnaast maakt hij dingen die complex lijken, heel toegankelijk. En dat is precies wat ik ook hoop te bereiken. Keer op keer weer.

Mijn echte carrière begon ik bij een grote financiële instelling, en werd daar al snel veranderkundige. Hoe kunnen dingen effectiever en beter gedaan kunnen worden. Op een gegeven moment werd er zelfs een heel programma voor opgezet (Lean Management) en was ik één van de eersten die opgeleid werd als expert. Omdat het mij ontzettend lag, werd ik er snel goed in en mocht ik op jonge leeftijd al de top management teams begeleiden. Wat ik precies zo mooi vond aan dit hele Lean Management? Het ging om het continu verbeteren van de organisatie en de mensen in de organisatie.

Doordat ik één van de experts werd en het programma snel groeide, mocht ik nieuwe experts opleiden. Ik mocht mijn kennis overdragen. Ik vond dat geweldig en ontwierp mijn trainingen zo dat het ook echt een feestje werd.

Ook werd ik in die gevraagd om op de Nyenrode Universiteit trainingen te ontwerpen en te geven over Lean Management. Een groot compliment voor wat ik dus blijkbaar goed kon (en in ieder geval super leuk vond).

Later begon ik me nóg meer te interesseren in de rol van managers en het effect van hun gedrag. Niet veel later ben ik me helemaal gaan toeleggen op het begeleiden van grote gedragstransformaties bij management teams en werd ik opgeleid door de besten op dit vlak in Nederland.

Wederom werd me duidelijk dat ikzelf het beste functioneer als ik me omgeef met mensen die veel potentieel bezitten (maar het er misschien nog niet helemaal uit krijgen). In alle trajecten die deed, merkte ik dat ik in staat was om mensen weer te laten shinen door het beste in ze naar boven te halen.

In de opleidingen die ik buiten werk deed, waren dat altijd persoonlijke ontwikkelingscursussen(om mezelf door en door te leren kennen, zodat ik daarmee anderen weer beter kon helpen)

Daarnaast heb ik een cursus Didactische Vaardigheden gedaan (Dit gaat over hoe je lessen en workshops zo kan inrichten dat je de meeste impact maakt). En je raadt het als; ik vond dit geweldig! Ze noemde me later ook wel ‘de Workshop Koning’ omdat ik van elke training wel weer iets moois wist te verzinnen waardoor het niet alleen leuk was om bij te wonen, maar ook nog de meeste impact maakte op alle aanwezigen.

Ik merk nu ook dat als ik nu thuis een workshop aan het ontwerpen ben, ik helemaal in m’n element ben. Ik sta letterlijk dansend en zingend voor een flipover een workshop te maken.

Tijdens mijn carrière ben ik ook veel gaan reizen. Elk jaar was er wel weer een grote reis. Als ik me bedenk waarom dit me zo aantrekt, is dat omdat reizen ervoor zorgt dat je even loskomt van de dagelijkse praktijk. Even van een afstandje reflecteren. En kan leren van andere mensen in andere culturen (Van elk land kon ik wel weer wat leren).

Als ik kijk naar mijn huidige plannen, is het ook echt mijn droom om mijn werk over de hele wereld te kunnen doen.

De volgende stap is om mijn seminars in andere landen neer te zetten zodat ik zoveel mogelijk mensen over de hele wereld kan inspireren om hun passie te vinden en te gaan volgen.

Puzzelstukjes (‘dots’)

 • Helpen van mensen die veel potentieel in zich hebben
 • Gebruik van video en tv
 • Andere culturen (reizen)
 • Persoonlijke ontwikkeling / Gedragstransformaties / Geluk in je werk
 • Begeleider / Inspirator / Workshops creëren
 • Passie / Effectief / Verbeteren / Dingen simpel maken / Verbinding / Creëren / Energie
 • Reflectie

 

Mijn Passie – “Waar komen alle puzzelstukjes samen?”

Goed. Je hebt nu mijn hele verhaal gelezen. Tussendoor zitten daar allemaal verschillende ‘dots’ verstopt. Die uiteindelijk, als je ze allemaal bij elkaar zet, één geheel vormen. Iets waar (voor mij) alles samenkomt.

Waarden: Effectiviteit / humor / samen / aandacht / groei / passie / verbeteren / dingen simpel maken / verbinden / creëren / energie / details / kwaliteit / zorgvuldigheid

Setting: Op het podium / Entertainen / Shows / Dansen / Reizen

Rol: Begeleider / mentor / coach / presentator / schrijven / inspirator / workshops creëren

Doel: Mensen van ‘goed’ naar ‘top’ brengen / Het maximale uit iemand halen / Mensen laten stralen

Onderwerp: Geluk in je werk / voorlichting in keuzes / creëren van flow / gedragstransformaties / het ‘onmogelijke’ mogelijk maken

Doelgroep: Professionals / Organisaties

Toen ik al mijn verschillende ‘dots’ achter elkaar zag, zag ik een plaatje voor me.Ik zie mezelf met een eigen bedrijf zodat ik alles zelf kan regisseren en uitdenken.

Ik zie mezelf met een team om me heen zodat ze niet alleen mij kunnen ondersteunen, maar ook dat ik ze zo kan opleiden dat ze andere mensen weer verder kunnen helpen. Ik zie mezelf schrijven over dingen die ik zelf tegenkom om mensen te inspireren. Ik zie mezelf reizend over de wereld zodat de impact die ik kan maken, nog veel verder reikt dan alleen Nederland.

Ik zie mezelf op een podium staan. Met duizenden mensen voor me. Met trainingen en seminars die ik zelf heb ontworpen.

En in elk land geef ik seminars over hoe je het maximale uit jezelf kan halen. En dat begint bij de kern; wat is nu precies waar jij het meeste van tot je recht komt (zoals mijn Nederlandse lerares ooit eens bij mij ontdekte). Wat is precies iemands passie? Wat is jouw pad? En hoe kun je zo leven dat je jouw pad blijft volgen en het maximale uit je leven haalt…

Als ik het in een pitch zou moeten zetten (de ‘Passie Pitch’), dan zou dat er zo uit zien…

De korte versie:

Het is mijn passie om trainingen te ontwerpen die ervoor zorgen dat mensen het maximale uit zichzelf halen

De lange versie:

Het is mijn passie om internationaal hoogwaardige en effectieve trainingen op een zo inspirerend mogelijke manier te geven aan mensen die voelen dat ze veel potentieel hebben, maar waar het er nog niet uitkomt. Ik help hun om op de meest praktische manier hun pad te vinden en deze te durven volgen.

Ik geloof er namelijk dat het allemaal begint met zodra jij helder hebt wat jouw unieke bijdrage is en wat jouw ideale plaatje is waar jij gelukkig van wordt. Als je jouw unieke bijdrage weet en je begint dat te geven aan de wereld, ga je daar niet alleen zelf van groeien (je voelt je betekenisvol en ontwikkelt je sneller), je gaat ook nog eens een ontzettend positief effect hebben op de mensen om je heen, die vervolgens ook weer geïnspireerd worden. Je wordt een voorbeeld voor anderen. En zo wordt passie een katalysator voor meer geluk in het leven.

Nu jij! Wat zijn jouw ‘dots’ in je leven? En hoe kun je daar één plaatje van maken?

p.s. Mocht je hulp nodig hebben om jouw ‘dots’ te verbinden en jouw passie te vinden; neem contact met ons op om te kijken hoe we jou kunnen helpen.

Vraag hier een persoonlijk gesprek aan

Hopelijk tot snel!

Met passievolle groet,

Frank

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest