Select Page

Je passie volgen is pijn lijden

Je passie volgen is pijn lijden

Ja, je leest het goed.

Natuurlijk heeft je passie volgen ontelbare voordelen. En ik vertel en schrijf daar ook graag over. Maar we vergeten vaak de andere kant van de medaille.

De kant waar je uit je comfort zone moet, omdat alles nieuw is. De kant waar je ineens met allerlei uitdagingen moet dealen, omdat het allemaal niet vanzelf gaat. De kant waar je met alle onzekerheden om moet leren gaan, omdat je een pad ingaat die je nog niet goed kent.

“Maar vanuit je passie werken is toch altijd leuk?” hoor ik je vragen.

Ja, je passie volgen is geweldig. Er gaat een nieuwe wereld open als je kunt doen waar jij voor bestemd bent. 

Maar is het altijd makkelijk?

Hell no!

Ooit eens gekeken wat er in het woordenboek staat achter het woord ‘passie’?

In het woordenboek staat:

Passie = 1. ‘hartstocht’ en 2. ‘het lijden van jezus’

Het lijden van Jezus??

Hartstocht kan ik begrijpen. Symbolisch en misschien wel letterlijk. ‘Je hart gaat tochten als je doet wat je leuk vindt’.

Maar dan. ‘Het lijden van Jezus’? Die begreep ik niet. Waarom staat dat daar??

Ik ging er dieper op in en realiseerde met dat dit natuurlijk kwam van onder andere ‘The Passion of the Christ’. De andere betekenis van passie is namelijk het verhaal, een toneelstuk, een muziekstuk of een beeldend kunstwerk dat het lijden van Jezus Christus als uitgangspunt heeft.

De tweede betekenis van passie gaat dus over de lijdensweg die Jezus aflegde. En heel misschien, heeeel misschien, zit hier ook wel een interessante link met de passie zoals wij ‘m kennen en waar ik het hier over heb. En juist dit stukje is nodig om de volledige betekenis van passie te begrijpen.

The Passion of the Christ ging over de lijdensweg. Jezus geloofde zo sterk in iets, dat hij zelfs bereid was om ervoor te sterven. Om er voor te lijden. En daar zit wat mij betreft de link.

Want naast alle mooie woorden die je op sommige sites vindt als ‘drift’, ‘hartstocht’, ‘liefde’, ‘vurigheid’, ‘bevlogenheid’, een intens verlangen of enthousiasme, gaat passie voor mij over iets groters dan dat.

Passie is voor mij: ‘Datgene waar je volledig voor durft te gaan’

Datgene waar je dingen voor over hebt. Datgene waar je opofferingen voor durft te doen. Datgene dat groter is dan jijzelf. Of om het heel letterlijk te nemen (en de link met de andere betekenis van passie te leggen); wat is datgene waar je zo in gelooft en waar je zo achter staat, dat jij er misschien wel bereid voor bent om voor te sterven. Om je hele leven eraan te wijden. 

Want als ik kijk naar wat passie met mij de afgelopen 5 jaar heeft gedaan, heeft het absoluut een leven gecreëerd waar ik altijd van heb gedroomd en een energiebron en een drive aangewakkerd die ik nooit voor mogelijk had gehouden.

Maar het is zeker niet altijd makkelijk. Het gaat zeker niet altijd van een leien dakje. Nee, passie is ook af en toe gewoon lijden. Uit je comfort zone. Boven jezelf en anderen durven uitstijgen. Obstakels overwinnen. Er dingen voor opgeven. 

Maar hét verschil met een passie is dat je bovenstaande er allemaal voor over hebt.

En ik herken het allemaal. Sterker nog. Ik zit er momenteel middenin. De fase van door de pijn heen gaan. De pijn dat het niet zo snel gaat als ik zou willen. De pijn dat het meer tijd kost om mijn ideeën uit te werken. De pijn dat ik veel investeer in mijn bedrijf om meer waarde te creëren voor anderen, maar ik dit niet altijd gelijk terugbetaald zie. De pijn dat ik veel zichtbaarder ben en meer mensen bereik, maar sommige mensen daar ook wat van vinden.

En tegelijkertijd heb ik het er allemaal voor over. Omdat ik geloof in iets groters. Ik voel aan alles dat deze pijn nodig is. Dat die pijn nodig is om mij en mijn missie naar een hoger plan te brengen. Om ervoor te zorgen dat ik creatiever wordt. En te beseffen dat ik het niet alleen kan.

Het is mijn missie om heel Nederland te laten inzien wat hun unieke passie is

Het moge duidelijk zijn; Die missie is groot genoeg dat ik m’n hele leven eraan kan wijden :). Hij beangstigd me zelfs een beetje.

En dus is het goed.

Want ik krijg er daarnaast ook onwijs veel energie van. En tegelijkertijd blijft het eng en spannend.

Het is soms gewoon taai. Het is gewoon hard werken. Het is experimenteren. Uitproberen. Vallen. En weer opstaan.

Het is continu lef tonen. Het is over die angst heen gaan. Nieuwe manieren bedenken. Reflecteren. Evalueren. Visualiseren.

Het is stilstaan bij waar je naar toe wil. Het is bedenken wat het beste pad is om daar te komen. Het is investeren. Tijd, energie, en geld. Het is loslaten van het bekende. En soms loslaten van oude dromen. Durven kiezen.

‘Wen ik er inmiddels aan?’ Ja, steeds meer. ‘Wordt het ooit makkelijk?’ Nee. Nooit.

Eén van die dromen die ik heb losgelaten, was mijn droomauto. De auto waar ik van m’n 15e altijd al over droomde, heb ik verkocht. Met pijn in m’n hart.

Maar ook hier weer, omdat ik geloof in mijn hogere doel. Want door dit te doen, ontstaan er ineens veel meer mogelijkheden waar ik anders geen toegang toe zou hebben. Dus het was misschien wel een makkelijker besluit dan ik had gedacht. ‘Rijden in mijn droomauto, of toewerken naar een nóg grotere droom?’

Het antwoord heeft zich gegeven.

Het is mijn plan om dit jaar nog meer impact te maken en het bereik te vergroten. Om voor een beweging te zorgen. Dat mensen ook écht gaan doen wat er toe doet. Dat we niet werken om te werken. Maar werken om een positieve impact te maken in deze wereld.

(En het is stiekem zelfs mijn droom om uiteindelijk over de hele wereld te vliegen om seminars te geven in elk land, zodat mensen waar ook ter wereld hun passie kunnen vinden)

Maar om daar te komen, moet ik nu even door die pijn heen.

En dat is even doorzetten. Dingen doen die ik normaal niet zo snel zou doen. De angst voelen voor het onbekende. En het tóch doen.

Misschien herken je het wel. Dat je graag jouw passie wilt volgen, maar dat je het eng vindt. Of omdat iets je tegenhoudt.

Weet dan; je bent niet alleen. Ik begrijp je. En ik ben er voor je.

Je kunt altijd met ons in gesprek (klik hier)

Misschien kunnen wij wel voor een enorme versnelling zorgen. En je helpen om ervoor te zorgen dat jij óók iets groters hebt om voor te leven en waar jij een positief verschil mee kunt maken in deze wereld.

p.s. Was dit artikel waardevol voor je? Like = Yes!

p.p.s. Vind je ook dat meer mensen mogen weten dat je passie volgen niet altijd leuk is? Deel dit artikel dan met je connecties (Dan kan iedereen ook de andere kant van de medaille zien en kan iedereen zien dat we er niet alleen voor staan).

Met passievolle groet (in zijn volle betekenis 😉),

Frank Boon is dé passie-expert in Nederland. Hij heeft de afgelopen 5 jaar meer dan 10.000 uur geïnvesteerd om erachter te komen wat nu het geheim is van passie. Hoe iedereen het kan vinden, maar nog belangrijker; hoe je stappen erin zet.

Zijn missie is om mensen te laten inzien wat er ècht toe doet, zodat iedereen zijn unieke waarde kan brengen. Want zodra jij begint met dat te geven, hoef je nooit meer iets te halen.

Al meer dan duizend mensen hebben zich niet alleen laten inspireren en enorme inzichten gekregen tijdens zijn shows en trainingen, ze zijn ook overgegaan tot actie.

En precies dát, tot actie overgaan, maakt al het verschil in een tijdperk waarin de kans op de loer ligt om toeschouwer te worden van je eigen leven.

Alles draait om de regie pakken.

Laat je inspireren door zijn artikelen of tijdens zijn powersessie. Maar veel belangrijker zijn de principes.

Als je die je eigen maakt, heb je er de rest van je leven voordeel van.

 “Alles wat je nodig hebt is er al. Je moet het alleen leren zien”

(Frank als spreker? Klik hier. Voor jezelf een stap nemen? Klik hier)

============================================================ 

👇👇 Lees hieronder ook mijn andere blogs 👇👇

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest