Select Page

Je geld of je leven….

Wat maakt dat we blijven hangen in een baan waar we niet altijd gelukkig van worden?

Wat is belangrijker: de inhoud van je werk óf de beloning die je ervoor krijgt? Ik ben benieuwd wat hierop je antwoord is. Grote kans dat je intuïtief voor de inhoud koos. Voor werk waar je blij van wordt. Werk waarbij je door de inhoud in een flow terecht komt. Ja! Dát willen we allemaal. Toch?

Schokkende cijfers
De praktijk laat zien dat het tegenovergestelde de realiteit is. Maar liefst negen op de tien medewerkers doet werk waar hij of zij niet gelukkig van wordt (!). In de VS heeft een recent onderzoek aangetoond dat slechts 13% van de mensen zich écht betrokken voelt bij zijn of haar werk. En als je niet blij bent met je werk, levert dat negativiteit en werkstress op. Het kost jou je gezondheid en je plezier in het leven. Je wordt ziek. Dat kost het bedrijfsleven gemiddeld 800 miljoen euro per jaar. En meer specifiek: zo’n 50 à 80.000 per jaar per individuele burn-out. Dat zijn schokkende cijfers.

Gevormd door ervaring
In vroeger tijden – en dan heb ik het over de tijd van Henry Ford, begin 20e eeuw – werd door wetenschappers verondersteld dat mensen alléén werkten voor beloning. Er moest huur worden betaald en er moest eten op de plank komen. Dat probleem loste je op met werk waarvoor je goed betaald werd.

Maar een beloning went snel. Binnen een mum van tijd verdwijnt de euforie rondom die beloning. En zie je vooral het werk wat je ervoor moet doen. Werk dat eentonig is, werk waar je eigenlijk niets mee hebt, of nog erger: werk dat je afstompt. Als we niet oppassen, krijgen de wetenschappers van een eeuw geleden zo toch nog gelijk. Het werk wat je doet, verandert namelijk het type mens dat je bent. Gaandeweg word je gevormd door je ervaring. Dus hoor je bij die negen op de tien medewerkers, die werk doen dat geen voldoening geeft? Dan riskeer je dat je de afgestompte medewerker zelf creëert: iemand die inderdaad alleen maar werkt voor het geld. Om je hypotheek te kunnen betalen en om twee keer per jaar het werk proberen te vergeten met een verre vakantie.

Alléén beloning loont niet
Steeds meer bedrijven zetten in op efficiency en beloning. Dat werkt niet. Of heel misschien tijdelijk. Medewerkers worden er massaal ontevreden van. En waarom? Omdat we werken voor méér dan alleen geld. We willen invloed op ons werk hebben, we willen werk doen dat verschil maakt, dat betekenis heeft. Zingeving, werken vanuit onze passie, respect van collega’s, waardering van leidinggevenden, plezier hebben, nuttig zijn… Allemaal heel belangrijke aspecten. Teamwork, samenwerking en zingeving wegen voor de meesten van ons zwaarder dan het salaris. Want zeg nou zelf: hoe vaak kom jij ’s morgens je bed uit met de gedachte ‘vandaag ga ik eens héél efficiënt zijn’? (al moet ik zeggen dat ik wel vaak opsta met de gedachte om heel effectief te zijn, maar das wat anders dan alleen efficiënt zijn :p)

Blijdschap is winstgevender
Werkgevers die inzetten op uitdagend en betekenisvol werk en verbinding, zijn winstgevender dan werkgevers die dit niet doen. De verklaring voor die winst is logisch: omdat we daar blij van worden! Blije mensen nemen betere beslissingen en verrichten beter werk, zij zijn betere leiders en bewaken beter hun tijd. Het bedrijf Google is hier een mooi voorbeeld van. Vanaf het moment dat Google ging inzetten op verbinding, uitdaging en zingeving, steeg de medewerkerstevredenheid met maar liefst 37%. Als je weet dat gelukkige medewerkers 12% productiever zijn en ongelukkige 10% minder productief, dan begrijp je direct een deel van het succes van Google.

Je geld of je leven?
Dus nóg een keer de vraag: is de inhoud van je werk óf de beloning ervoor het meest belangrijk? Ga jij naar je werk omdat je er blij van wordt? Of ga jij naar je werk om je hypotheek te kunnen betalen? Zou je – zonder al je vaste lasten – nog steeds het werk doen wat je nu doet?

Beloning is belangrijk, maar veel belangrijker is werk dat de moeite waard is. Beeld je eens in hoe winstgevend en betekenisvol jij kunt zijn en welke vrijheid jij kunt ervaren als je het werk doet wat je het állerleukst vindt en waar je gepassioneerd over bent…… Je halve leven verspillen aan werk dat je niet leuk vindt, is zonde van je tijd! En van je gezondheid. Waar wacht je op?

p.s. Wil je dat wij je ondersteunen in dit proces? Vraag hier een vrijblijvend gesprek aan.

En ken je mensen waar dit artikel waardevol voor zou zijn? Deel het en je doet ze er waarschijnlijk een groot plezier mee.

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest