Geld verdienen met je passie? Overkom deze 6 obstakels!

Do what you love and love what you do. Een kreet die je best vaak langs ziet komen op allerlei social media. Maar kan dat wel echt? Je hoort zo vaak dat mensen vleugels krijgen als ze doen wat ze écht leuk vinden. En als je doet wat je leuk vindt ben je niet meer te stoppen, dan gaat alles vanzelf. En met ‘vanzelf’ bedoel ik niet dat je iedere dag fluitend doorkomt, maar je hebt dan wel een missie, een doel waar je voor gaat. Waar je energie van krijgt, blij van wordt. En daar ben je niet vanaf te brengen, ook niet als het een dag tegen zit.

Zo verdien je geld met je passie

Ja maar, kun je wel geld verdienen met je passie? Deze vraag zorgt er vaak voor dat we niet datgene gaan doen wat we eigenlijk graag zouden willen doen. En dat is ook heel begrijpelijk, want een gezonde financiële status geeft een zekere stabiliteit en daarmee kun je een zekere levensstijl vasthouden. Die wil je niet zomaar verliezen. Echter, ik ga binnenkort laten zien dat je niks hoeft op te geven en dat je met élke passie geld kunt verdienen.

Maarrrr… dan moeten we eerst ook kijken naar wat ons ervan weerhoudt. Bij deze de 6 grootste obstakels. Kijk eens of je de onderstaande redenen herkent. Natuurlijk geef ik je daarbij handvatten hoe je je denkwijze op zo’n manier kunt ombuigen dat je constructief met je passie aan de slag kunt.

  1. Je bent bang voor succes

Bang zijn voor succes. Dat klinkt misschien vreemd, maar bijna iedereen heeft daar wel last van. Wat nu als je succesvol zou worden? Dat je ineens in de spotlight staat? En dat mensen je ook af zouden kunnen kraken om jouw succes? Deze gedachten zijn heel normaal. Maar je kunt ervan afkomen. Bedenk dat het jouw keuze is. Wat een ander ervan vindt, is niet belangrijk. Iedereen vindt er wel iets van, of je nu succesvol wordt (“ik wist het wel!”) of nog niet meteen (“zei ik toch!”). Het is jóuw leven, dus doe vooral wat jóu gelukkig maakt in de tijd die je hebt. Maak eens een lijstje van de voordelen van je succes, maar ook van de nadelen. Dus: waar ben je écht bang voor? Wat gebeurt er als het niet lukt? En bedenk dan ook de oplossing voor de negatieve kanten die je bedenkt. Dat maakt het gemakkelijker om over je angst heen te stappen.

“Follow your own passion – not your parents’, not your teachers’ – yours” (Robert Ballard)

  1. Je denkt dat je een lange adem moet hebben

Je weet van tevoren nooit hoe lang je moet werken om succes te gaan oogsten. Maar als je je zaken goed voorbereidt en een plan maakt, ben je al halverwege. En je hoeft niet direct je baan op te zeggen. Wees creatief! Je kunt ook eerst naast je huidige baan aan de slag gaan en bijvoorbeeld een dag minder gaan werken. Dan kom je er vanzelf achter wanneer je klaar bent voor een grotere stap. Begin klein. Juist als je in kleine stapjes denkt, worden grote obstakels makkelijker te hanteren…

“There’s always something you can do today to get you closer to your dreams tomorrow” (Scott Dinsmore)

  1. Je bent bang om jezelf te moeten verkopen

Verkopen is iets waar velen tegenop zien. Begrijpelijk ook wel, want als je voor jezelf begint, hangt er veel vanaf: je inkomen bijvoorbeeld, je eigenwaarde en ambities. Maar echt, als jij in jezelf gelooft en in wat je aanbiedt, dan komt het goed. Als je vertelt vanuit je enthousiasme en passie, als je luistert naar wat de klant nodig heeft en meedenkt, dan ben je al een heel eind. Blijf jezelf en blijf eerlijk en vertel wat jij voor je klant kunt betekenen. Hoe je hem of haar kunt helpen. Als jij gelooft in wat je doet, dan straal je dat uit. Ga staan voor wie je bent en wat je doet. Dat is ook al een beetje verkopen J… En zie je er écht heel erg tegenop, dan schrijf je dit aspect op bij je voorbereidingen: ga er bijvoorbeeld een training voor volgen.

“If people like you, they’ll listen to you. If they trust you, they will do business with you” (Zig Ziglar)

  1. Je vindt het moeilijk om ‘zichtbaar’ te worden

Als je weet wat je wilt gaan doen en je kent je talenten, dan kun je je koers gaan bepalen. Maar daar stopt het niet. Want wat jíj weet, weet de buitenwereld nog niet. Dus moet je ze dat gaan vertellen. Dat kun je offline doen in bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten, of door online te vertellen wat je doet. Vertel het door en zorg ervoor dat mensen dit oppikken en met elkaar delen. Dat kan eenvoudig via social media. En vind je dat lastig? Zoek iemand op die je erbij kan helpen of volg een training op dit vlak.

“If you can dream it, you can do it” (Walt Disney)

  1. Je denkt dat het niet rendabel is

Waarom denk je dat er met jouw grootste passie geen geld te verdienen is? Welke overtuiging schuilt daarachter? Als je dat weet, kun je tot grote inzichten komen. En zelfs als het niet genoeg op zou brengen om helemaal als zelfstandige door het leven te gaan, kun je ervoor kiezen om het náást je werk te gaan doen. Als je een of twee dagen per week aan je passie besteedt, is dat in ieder geval meer dan nu het geval is. Ook hier geldt: deel je ideeën met anderen. Soms hebben zij creatieve ingevingen waar je zelf nog niet aan had gedacht!

“If you change the way you look at things, the things you look at change” (Wayne Dyer)

  1. Je weet niet hoe je geld moet verdienen

Als je altijd in loondienst hebt gewerkt, heb je misschien geen idee hoe je geld moet verdienen met je passie. Op school werd dit je ook niet geleerd. Ondernemen is een andere tak van sport. Maar ook ondernemen kun je leren. Er zijn opleidingen voor, maar ook in boeken en (online) artikelen kun je veel vinden over hoe je je eerste stappen als ondernemer zet. Praat erover met anderen: leg uit waar je passie ligt en vraag of mensen ideeën hebben. Google eens op jouw passie: wie weet kom je op ideeën die je nog niet eerder hebt bedacht. Ga eens praten met een ondernemer die jou inspireert en vraag om tips. Of stuur mij een mailtje, maar dat is wellicht een te grote open deur ;-).

“There’s always a way – if you’re committed” (Tony Robbins)
Ik hoop dat deze zes redenen je inspireren en dat je serieus gaat bekijken waar jouw aarzelingen en twijfels liggen. En vooral dat je ermee aan de slag gaat om die laatste drempels te overwinnen. Laat je me weten hoe het je vergaan is?

O, en ken je mensen die ook moeite hebben met deze stap? Deel dan dit artikel met hen. Dank je wel alvast!

Shares

Wil je weten of je momenteel op de juiste plek zit?

Doe de test en kom er in slechts 5 minuten achter of je wel of niet het juiste werk doet en waar dat precies aan ligt.

Pin It on Pinterest