Select Page

5 tips om je te ontketenen van je gouden handboeien!

Een dertiende maand, goedkope verzekeringen, een studievergoeding, een leaseauto met benzinevergoeding, gratis lunches, een mobiele telefoon van de zaak, een kaartje met een klinkende functie erop, aandelen en een jaarlijkse bonus… Wie wil dat niet? Al deze zaken zorgden er destijds voor dat je volmondig ‘ja’ zei tegen je baan. En hoe meer erop het lijstje staat aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, hoe mooier het is, toch? Je inkomen heb je ook gewoon nodig om iedere maand je vaste lasten te betalen én je wilt ook geld hebben om regelmatig leuke dingen te doen.

Geboeid of als een vis in het water?

Dat inkomen is dus een must. Dat weet jouw werkgever ook: hoe aantrekkelijker hij het voor je maakt, des te kleiner de kans dat jij vertrekt. Zo’n goed salaris went snel. Dus zelfs als je iets anders zou willen doen, dan denk je wel drie keer na voordat je al je zekerheden opgeeft. Die prachtige arbeidsvoorwaarden die jou ‘tevreden’ houden, worden niet voor niets ‘gouden handboeien’ genoemd. Hoe langer je bij een organisatie werkt en hoe beter je presteert, hoe hoger je in de organisatie terecht komt. Met alle privileges die daarbij komen kijken. Ga je nog naar je werk omdat je iedere dag als een fantastische uitdaging ziet? Omdat je doet wat je het allerliefst doet? Omdat je nieuwe manieren wilt bedenken om je werk nog leuker, winstgevender of efficiënter te maken? Dan voel je die handboeien niet eens en ben je op je plek, als een vis in het water.

Vastzitten in de dagelijkse sleur

Maar waar dienen handboeien voor? Om je bewegingsvrijheid te beperken en je gemakkelijk te kunnen leiden… En hoe langer je ze om hebt, hoe ongemakkelijker je je gaat voelen: ai… ik zit vast en ik kan geen kant op… Ga jij naar je werk omdat het nu eenmaal je job is en je daarvoor goed betaald krijgt? Fluistert er af en toe een stemmetje dat dít niet was waar je van droomde toen je destijds op de arbeidsmarkt kwam…? Als dat zo is, dan is het tijd om in actie te komen. Nee, je hoeft niet direct je baan op te zeggen – denk aan je vaste lasten – maar al zou je je handboeien maar alvast één standje losser zetten.

Vijf tips om je te ontketenen van gouden handboeien!

  1. Maak eens een overzicht van je uitgaven. Wat heb je écht nodig om rond te kunnen komen? Gebruik bijvoorbeeld de app ‘Spendingtracker’ om dit uit te vinden. Of zet een tijdje alvast een bepaald bedrag maandelijks opzij. Je went eraan om minder geld uit te geven én je bouwt alvast wat reserves op voor later, als je het misschien nodig hebt.
  2. Stel jezelf de vraag. Wat doe ik het liefst en zie ik daar iets van terug in mijn werk? Maak daarvoor eens een moodboard van jouw ideale baan. Plak alle ingrediënten van jouw droombaan op een vel en vergelijk dit met je huidige baan. Klopt het?
    Ben je niet van het knippen en plakken? Vouw een A4 doormidden. Schrijf links alle ingrediënten voor een ‘horrorbaan’ onder elkaar. Schrijf daarna rechts alle tegenovergestelden: je droombaan. Waar sta je op dit moment?
  3. Visualiseer elke dag wat jij doet in je droombaan. Probeer het zo helder en concreet mogelijk te maken voor jezelf. Het moet voelen alsof je je droombaan al hebt. Na die visualisatie heb je het gevoel dat je dat werk al een beetje doet.
  4. Wie is jouw voorbeeld? En waarom inspireert hij of zij jou? Wat kun je van hem of haar leren? En benader ze eens om te vragen naar hun ervaring, hoe zij in die baan terecht zijn gekomen en wat ze daarvoor gedaan hebben.
  5. Overweeg om een dag minder te gaan werken. En besteed die dag aan wat je het allerliefst doet. Je kunt dat aan het begin gewoon als vrijetijdsbesteding doen (kun je ook een beetje wennen aan minder inkomen), maar het is natuurlijk nog véél krachtiger als je met deze activiteiten ook leert, hoe je daarmee snel geld kunt verdienen. Dan kun je namelijk gaan inzien dat je wel dégelijk ook geld kunt verdienen met datgene wat je het liefste doet en dat je dus niet vast hoeft te zitten aan de gouden handboeien. En zodra je dat inziet, kun je steeds verder uitbouwen. Ik noem dat het ‘fade in, fade out’ principe; langzaam opbouwen van het werk dat je graag zou willen doen, en langzaam afbouwen van het werk waar je vastzit aan je gouden handboeien. Zodat je nooit het risico hoeft te lopen om geen inkomen te hebben en gewoon dát leven kan houden waar je je fijn bij voelt.

Succes trek je aan

Als je je handboeien uiteindelijk af weet te doen en datgene gaat doen waar je écht van houdt, is de kans groot dat je daar zeer succesvol in wordt. Je voelt je voldaan en je barst van de energie, omdat je doet waar je blij van wordt. Dat straal je uit en dat werkt als een magneet: je trekt op die manier steeds meer werk aan wat je misschien nu nog niet voor mogelijk houdt. Dat gevoel compenseert in grote mate, of misschien wel helemaal, het mogelijke gemis van je huidige gouden bergen.

Wees niet bang

Tot slot: bedenk dat je angst voor een nieuwe stap misschien wel volkomen ongegrond is. Als je doet waar je van houdt en je legt daar álles in, word je misschien nog wel veel succesvoller dan je nu bent…

Denk je na het lezen van dit artikel: met wat ik leuk vind is geen droog brood te verdienen? Niets is minder waar! Ik help mensen bij het vinden van hun passie én hoe ze daarmee hun inkomen kunnen verdienen. Nieuwsgierig? Bij genoeg aanmeldingen lanceer ik in juli mijn nieuwste online product ‘Verdien je eerste €1.000,- met je passie! (gegarandeerd)’

Wil je daar sowieso meer over weten? Schrijf je dan nu gelijk hier in!

 

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest