Select Page

De 4 meest effectieve stappen om je passie te vinden

Het vinden van je passie is voor velen één grote zoektocht, zorgt voor veel twijfel en soms ook wel frustratie. Maar dat hoeft helemaal niet! Die zoektocht hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Want iedereen heeft het namelijk al in zich, en in de kern weet iedereen het. In dit artikel zal ik je uitleggen hoe jij daar ook achter kunt komen en jezelf jarenlange twijfel kunt besparen.

Het is ook niet zo gek dat je het nog niet altijd weet, we hebben er namelijk gewoon soms wat hulp bij nodig om het eruit te krijgen, om de oogkleppen die we (bewust of onbewust) hebben op gedaan, en los te durven komen van (wederom bewust of onbewust) beperkende gedachtes. Mede daarom heb ik honderden uren onderzoek gestopt in het zoeken naar wat de meest effectieve manier is om je passie te vinden. Dus bespaar jezelf frustratie, twijfel en uitzoekwerk en volg deze vier stappen:

Stappen om de zin en passie te vinden

Stap 1: Herken de elementen waardoor je in ‘flow’ raakt

Flow is het volledig opgaan in wat je aan het doen bent en daar zo erg van genieten dat je niets anders meer wilt. Kijk goed naar je eigen huidige leven en onderzoek waar je nu al veel energie van krijgt, bijv; je hobby’s, je werk, je taken, je omgeving, het soort mensen om je heen, de boeken die je leest, de films die je kijkt. En het gaat erom dat je de verschillende elementen hieruit destilleert. Dat lukt onder andere met goed doorvragen. Een techniek die je hierbij kunt toepassen is de ‘5x why’, afkomstig uit de Japanse lean methodologie, dat ervan uit gaat dat als je 5x doorvraagt met waarom, je tot de kern komt en daardoor de oplossing veel helderder (en haalbaarder wordt).

Voorbeeldvragen die je jezelf kunt stellen: “Waarom vind ik dat precies leuk?’, ‘Wat vind ik daar dan zo leuk aan?’, ‘Waarom is dat zo belangrijk voor me?’, en ‘En wat vind ik daar dan zo fijn aan?’ etc.

Stap 2: Ga op zoek naar het kind in jezelf

Onderzoek toont aan dat er veel te ontdekken is als we kijken naar hoe we als kind waren en als we spelen (zelfs als we volwassenen zijn :p). En de dingen die we vroeger als kind leuk vonden, zijn waarschijnlijk de dingen die we nog steeds erg leuk vinden. Door soms terug te kijken naar vroeger, zie je een glimp van wie je écht bent en waar je van hield, voordat iedereen tegen je ging zeggen wat je leuk zou moeten vinden.

Wederom gaat het hier om de elementen eruit te destilleren. Als je bijvoorbeeld vroeger droomde van astronaut worden, hoeft dat niet te betekenen dat je dat nu nog steeds moet doen, maar wel dat daar misschien elementen inzitten die nu nog steeds erg belangrijk voor je zijn. In het voorbeeld van een astronaut is dat bijvoorbeeld omdat het ging over ruimtes onderzoeken, wetenschap, of avontuur.

Dus wat waren jouw dromen en waar speelde jij mee? Kun je voor jezelf ontrafelen welke parallellen je kunt trekken?

3: Ontdek jouw unieke superkrachten

We zijn hier met een reden. Niemand heeft exact dezelfde mix van talenten, wijsheid, sterktes, ervaring, vaardigheden en creativiteit. We hebben allemaal iets geweldigs te bieden en weten wat je uniek maakt, en dat van jezelf accepteren, is een fantastische manier om je diepe potentiële passie los te maken. En daarnaast, onderzoek wijst uit dat als we op onze kwaliteiten focussen, we een succesvoller en gelukkiger leven leiden. Dus wat zijn jouw superkrachten? Wat maakt jou uniek? Welke unieke ervaring heb jij meegemaakt? Een mooie manier is om ook eens aan anderen in je omgeving te vragen welke krachten zij in jou zien.

Stap 4: Maak de gouden combinatie

En dan komt als laatste het belangrijkste en het meest krachtigste deel. Dit is wat veel mensen niet doen en jij vanaf nu wel. Bepaal jouw gouden combinatie. Combineer al de elementen of trefwoorden van bovenstaande inzichten. Dat is dé truc…..

Ik heb bijvoorbeeld eens iemand begeleidt die geen enkel idee had wat hij moest gaan doen. In mijn workshop kwam naar boven dat hij een grote interesse had voor technologie en de ontwikkeling van apps. Als klein jongetje kwam naar boven dat hij altijd overal op klauterde, en hij had een groot inlevingsvermogen en een talent ontwikkeld voor bergbeklimmen. Nadat we deze drie inzichten hadden gecombineerd, kreeg hij het inzicht… Inmiddels heeft hij een opleiding tot programmeur gevolgd, heeft hij een goed betaalde baan gekregen en is hij een app aan het ontwikkelen met bergroutes voor bergbeklimmers. Door zijn eigen gouden combinatie te vinden, gaat hij elke dag met veel plezier naar het werk en komt met nog meer voldoening terug.

Maar je kunt ook aan andere combinaties denken, bijvoorbeeld: hou je van verschillende talen en daarnaast van de natuur? Dan kun je misschien een vertaler worden in natuurparken. Of hou je van koken en van fotograferen? Dan kun je misschien iemand helpen met mooie foto’s bij een blog.

Conclusie voor het vinden van passie

Het mag duidelijk zijn dat we meer aandacht kunnen besteden aan wat we écht willen en dat we mogelijkheden gaan zoeken wat beter bij ons past. We hebben eigenlijk zelfs een verplichting naar onszelf om het leven te leven waar jij bedoelt voor bent en niet het leven te leiden wat anderen vinden wat jij moet leiden. Met deze vier effectieve stappen gaat het vinden daarvan jou ook zeker lukken.

P.s. Wil je dat ik je help bij het vinden van jouw passie waarmee je 2x meer zou kunnen verdienen met de helft minder inspanning? In slechts één dag krijgen wij samen jouw passie naar boven, met tot nu toe een uniek 100% succespercentage! Dat komt enerzijds door de krachtige werkvormen en anderzijds dat het er bij iedereen al in zit. Je hebt soms gewoon wat hulp nodig om het eruit te halen… Als je meer wilt weten of weet je iemand voor wie dit interessant is; laat het me weten via een berichtje en dan kunnen we kijken of dit inderdaad ook voor jou geschikt is.

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest