Select Page

De 3 valkuilen waardoor je er NOOIT achterkomt

In de honderden gevallen die ik in de afgelopen 5 jaar voorbij heb zien komen, zijn er een paar mensen waar het iets lastiger ging om hun passie te vinden en het perfecte idee waarmee ze iets voor zichzelf konden starten.

Helemaal niet erg natuurlijk. Iedereen z’n eigen proces. Maar het zette me wel tot nadenken.

Wat maakt het dat het bij de één wel soepel loopt en het bij de ander wat stroef gaat?

Heb er een heel weekend over nagedacht en kwam tot 3 belangrijke inzichten. Of eigenlijk; 3 valkuilen die je weerhoudt van concrete uitkomsten. 3 valkuilen die ervoor zorgen dat je NIET snel tot resultaat komt. 3 valkuilen die ervoor zorgen dat je jouw pad niet scherp krijgt.

Dus wil je duidelijke en concrete uitkomsten?

Zorg er dan voor dat je deze 3 valkuilen voorkomt:

Valkuil #1: Jezelf de vraag stellen ‘Is dit het wel?’

Laten we één ding vooropstellen. Iedereen weet diep van binnen al lang wat hem/haar te doen staat. Je hebt er alleen misschien nog nooit bewust bij stil gestaan. Je bent te veel afgeleid door wat anderen dachten dat goed voor je was. Of je hebt nog nooit de combinatie gemaakt van meerdere dingen die je leuk vindt waardoor je het complete plaatje waar alles klopt, nog nooit hebt kunnen leggen.

En dat is precies mijn expertise. Tot dat complete plaatje komen. En daar komen we altijd. Dat moment dat alles in elkaar lijkt te vallen. Dat moment dat er een sparkle in de ogen ontstaat. Dat moment dat je inziet dat ook jij een unieke bijdrage hebt.

Dat je inziet dat er ook bij jou iets is waar je concreet mee verder kunt. Een invulling van jouw rol (wat je doet), jouw omgeving (waar of voor wie je het doet) en jouw onderwerp (welk thema je aangrijpt of welk probleem je oplost).

Maar dan komt er een interessant moment.

Sommigen durven zich helemaal aan dat plaatje over te geven en kijken direct wat ze kunnen doen om het plaatje nóg meer te verrijken en welke stappen ze kunnen nemen.

En bij sommige komt er een andere vraag. Een vraag na een dag lang alle mogelijke puzzelstukjes naast elkaar te hebben gezet. Een vraag die alles doodgooit.

De vraag ‘Is dit het wel?’

Natuurlijk, voor een paar seconden is deze vraag goed.

Je moet altijd even bij jezelf intunen of de uitkomst klopt of niet (dat voel je namelijk gelijk, het antwoord is namelijk gewoon een antwoord vanuit je intuïtie, daar hoef je niet lang over na te denken). Maar het gevaar is dat je in de vraag – en met name het antwoord – blijft hangen.

‘Nee, dit is het niet’, is dan het antwoord. En vervolgens jezelf vervolgens geen andere vraag stellen…

p.s. Weet dat een antwoord als ‘Nee, dit is het niet’, niet gelijk wil zeggen dat het ‘t ook daadwerkelijk niet is. Het kan namelijk heel goed dat jouw brein je hier onbewust dingen aan het influisteren is. Dingen als ‘wie ben ik nou’, ‘er valt toch geen geld mee te verdienen’ of ‘daar zit niemand op te wachten’. Heel normaal dat dit gebeurt, maar het helpt niet mee in het ontdekken van het juiste antwoord. Je brein vertroebelt je intuïtie. Wees hier bewust van.

Dus jezelf de vraag stellen ‘Is dit het nou?’ is goed voor 5 seconden. In die 5 seconden vind je het antwoord (nogmaals; omdat het antwoord vanuit je intuïtie komt).

Is het antwoord ‘Ja!’; top! Op naar de volgende ronde.

Is het antwoord ‘Nee…’, stel jezelf dan DIRECT een anderen vraag.

Stel jezelf dan direct de vraag ‘Wat mis ik?’

Van dat hele plaatje dat je geschetst had, welke onderdelen kloppen precies niet en hoe kun je daar invulling aan geven?

Gevaar is namelijk dat je het hele plaatje weggooit, je denkt dat je een compleet nieuw plaatje moet maken, en het hele proces weer from scratch begint. Terwijl het antwoord altijd zit in de kleine aanpassingen van alles wat er al was.

En daarmee kom ik bij de volgende valkuil.

Valkuil #2: De 5% wijziging onderschatten

Mensen denken altijd dat ze hun complete leven om moeten gooien om hun passie te volgen. Dat het iets is waar ze nog nooit over hebben nagedacht.

Dat is het niet.

Het is iets wat je allang in je leven bent tegengekomen. Je hebt alleen nog niet zelf ingezien of je hebt de verschillende elementen nog niet bij elkaar gezet.

De wijziging zit namelijk altijd in één van deze drie elementen; jouw rol, jouw omgeving, of jouw onderwerp. Heel soms in alle drie tegelijk. Heel vaak in één van die drie.

Dus voordat je bedenkt dat ‘helemaal niks klopt’, bedenk ‘welk deel klopt er precies niet?‘ Je functie, je omgeving, of je onderwerp…

En ga dan aanpassingen maken. ‘Wat mis ik? En hoe kan ik daar invulling aan geven?’

Vaak is er slechts 5% wijziging nodig om op een compleet ander eindplaatje te komen.

Zie het als een groot schip dat 5% koers wijzigt. Aan het eind van zijn reis is hij toch echt op een compleet andere eindbestemming gekomen.

Zo is het ook bij jou.

Dus bedenk jezelf; wat is mijn 5% wijziging?

Ga alle drie bij langs. Check welke niet klopt. Zoom in op dit aspect. En stel vervolgens de vraag bij punt 1.

Als je dit goed doet, kun je heel scherp worden in wat je wel en niet meer wilt. Kun je gaan afbakenen. Kun je exact aangeven waar je wel en niet van bent. Wat je wel en niet meer gaat doen.

En daarmee komen we bij valkuil #3.

Valkuil #3: Niet durven kiezen

‘Kiezen is verliezen’ hebben we altijd geleerd. Helaas is daarmee iets in ons brein geprogrammeerd wat totaal niet klopt!

Kiezen is winnen!

Zodra je kan kiezen, kun je focussen. Zodra je kan focussen, kun je je aandacht ergens op leggen. Zodra je je aandacht ergens op kunt leggen, kun je groeien.

Ja, kiezen is eng. Want dat betekent dat je heel veel dingen gaat uitsluiten.

En JUIST DAAROM moet je het doen.

Zodat je nee zegt tegen al dat andere. Zodat je goed kunt worden in dat ene. Zodat je aan de mensen om je heen kunt vertellen waar jij van bent of wat jij zoekt.

Dus kies! Maak het scherp (Hoe scherper hoe beter).

Hoe scherper jij kunt afbakenen, hoe duidelijker jij kunt richten. Richten op die ene doelgroep. Richten op dat ene probleem.

En er dan fokkin goed in worden. Dé expert daarin worden. Zodat niemand om je heen kan.

Gaat het dan nooit vervelen?

Nee. Want je wordt alleen maar beter. En van beter worden is nog nooit iemand verveeld geraakt.

Gaat het dan nooit veranderen?

Zeker wel. Hoe meer jij je pad durft af te bakenen, hoe meer jij durft te kiezen. Hoe meer jij durft te kiezen (en besluiten durft te nemen), hoe meer jij je gaat verdiepen. Hoe meer jij je gaat verdiepen, hoe meer je gaat tegenkomen.

Nieuwe problemen om op te lossen. Nieuwe vaardigheden om te leren. Nieuwe mensen om te helpen.

Maar er is één ding veranderd.

Jij bent eager om hier in te duiken. Omdat jij gekozen hebt.

Jij hebt gekozen voor groei. Jij hebt gekozen voor zingeving. Jij hebt gekozen voor jouw pad.

Een pad dat nooit ophoudt. Want dat pad zal altijd je meenemen naar een volgend punt. Er is altijd weer iets nieuws te ontdekken.

Dus streef je naar het eindpunt? Dan kom je bedrogen uit.

Er is geen eindpunt. Ja, het einde van je leven. Maar dat is niet iets waar je naar wilt streven, lijkt me.

Nee, je wilt streven dat je op jouw pad zoveel mogelijk waarde hebt gecreëerd. Zoveel mogelijk hebt gegeven. Zoveel mogelijk hebt geholpen.

Om het leven van anderen mooier te maken. Om een positieve bijdrage te leveren. Om jezelf uitgedaagd te hebben.

Zodat je op het eind van je leven kunt uitkomen en denkt ‘Ik heb op mijn manier de wereld een beetje beter gemaakt. Mijn leven heeft zin gehad’.

Dat je trots kunt zijn op alles wat je hebt gegeven. Dat je voldaan kunt zijn met alles wat je hebt gedaan. En dat je tevreden kunt zijn met alles waar je voor hebt gekozen.

Want daar begon het.

Met kiezen.

Kies voor helderheid. Kies voor zingeving. Kies voor focus.

Kies en jouw pad ontvouwt zich.

Kies en je wordt gekozen.

Kies en je wint.

Dus kies.

Veel plezier met kiezen.

I’m with you.

Frank

p.s. Durf jij te kiezen? Voor JOUW eigen pad. Voor een leven vol zingeving? Schrijf je in voor onze Webinar ‘Van werknemer naar ondernemer’.

Leer in 90 minuten de essentiële stappen om iets voor jezelf te beginnen, de 3 grootste valkuilen die je moet voorkomen, en de 1e stap die je nú al kunt nemen (zelfs náást het hebben van een huidige baan)

Reserveer hier jouw plek

 

Shares

Wil je jouw eigen purpose ontdekken?

Ik heb de allerbeste oefeningen voor je uitgewerkt zodat jij er binnen no-time achterkomt!
Slechts 5 oefeningen. Eén techniek. En jouw purpose in één concrete zin.

Pin It on Pinterest